Na anderhalve maand regelmatig sportschoolbezoek, 3-4 maal per week, kan ik de nodige positieve effecten melden: betere lichamelijke en mentale conditie, een begin van wat meer spierkracht en meer uithoudingsvermogen, en tot nog toe een heel bevredigende invulling van m’n heroriëntatie op een groot deel van m’n dagelijkse werkzaamheden.
Ik ben namelijk niet het type om de laatste fase van m’n leven door te brengen als studeerkamergeleerde. Te weinig lichamelijke inspanning is desastreus gebleken voor m’n lichamelijke en mentale conditie.
'k Wil m’n intellectuele uitdagingen niet geheel uit de weg gaan, maar ze zijn niet meer de hoofdmoot van m’n dagelijkse activiteiten.
De eerste 6-7 weken heb ik op de sportschool Quantumfit het accent gelegd op het versterken van been- en onderrugspieren, waardoor ik nu het gevoel heb dat ik een opgaande lijn te pakken heb zodat hiermee doorgaan zal leiden tot verdere verbeteringen.
Vorige week ben ik begonnen met een viertal ingelaste schouder- en borstpartij-oefeningen. Ik zie nu vooral hetzelfde beeld als bij het begin van de been- en onderrugoefeningen: geen uithoudingsvermogen en geen kracht. Dus nu moet ik op zoek naar de opgaande lijn voor deze zaken :-)
Quantumfit heeft een ingewikkeld en storingsgevoelig computersysteem voor de begeleiding van de clientèle dat werkt met het lidmaatschapspasje. Ik vind het handiger om een zelfgemaakt formuliertje + ballpoint te gebruiken: geen last van storingen, direct een goed overzicht van m’n recente prestaties en onmiddellijk aan te passen indien nodig.
Energie en spullen
Wie m’n weblog regelmatig leest, weet dat "Our finite World" van Gail Tverberg een van m’n favoriete weblogs is. Ook haar laatste posting (10 januari jl.) "2017: The Year When the World Economy Starts Coming Apart" is interessant en actueel.
Er is een betrekkelijk nieuwe website opgezet, "Energy and Stuff" waarin veel van mw Tverberg’s werk een plaats vindt. Een overzicht van de inhoud van energyandstuff.org is hier te vinden.
Zeer aanbevolen!
Een heel aardige aanvulling op deze informatie is de VPRO-documentaire De Prijsvechter.
7 opmerkingen:
Dag Wijnand,
Goed te horen dat het weer beter met je gaat! En ik lees met groot genoegen dat er gelukkig nog steeds mensen zijn als ik, die het gemak van een computer kennen, maar het eenvoudige en handige gebruik van papier en pen nog op prijs stellen!
Groeten, Adri.
Hoi Wijnandt,
Ik zou graag je aandacht willen vestigen op iets dat je met jouw talenknobbel waarschijnlijk moeiteloos kunt volgen. Het is de verwoording van de wanhoop die ik voel bij het gebruik van een Apple computer: zelfs bij iemand die dagelijks elektronica bedient en repareert op deze video :-)
https://www.youtube.com/watch?v=sfrYOWlKJ_g
Frappant vind ik van uitspraken van historische figuren dat ze al duizenden jaren weten dat beweging voor veel aandoeningen het beste medicijn is. En dat placebo-effect het krachtigste medicijn is.
Dan zijn wild beschilderde medicijnmannen die met veel misbaar om een totempaal dansen ineens niet zo idioot meer. Of jomanda-achtigen met hun theatrale gedoe. Of de Roomse kerk met hun bedevaartsoorden waar wonderen gebeurd zijn....als je er maar rotsvast in gelooft, kun je enorm opknappen.
Waarschijnlijk ben je ook slechter af als je intelligenter bent.....rotsvast in iets geloven wordt dan een stuk moelijker. Geluk is wat dat betreft echt met de dommen. Letterlijk.
Maar wat je ook doet, met bewegen trekken je spieren aan bot. Een mechanisme in botcellen maakt beenmerg actiever. Beenmerg procuceert dan betere bloedcellen. En daarmee begint alles qua "gezondheid"
De professor die zegt dat zitten het nieuwe roken is, heeft waarschijnlijk vervelend gelijk. Ons model mens is nooit ontworpen de hele dag te zitten. En wat dat betreft schijnt de verplichte 30 minuten matige inspanning per dag niet veel te helpen. Het gaat om hoeveel minuten botbelasting ( staan en lopen is dat ook ) je per dag ondergaat.
Een bijna onmogelijke opgave voor veel mensen in dit tijdperk lijkt me. Maar zonder botbelasting ( bewegen ) gaat je gezondheid zeker hollend achteruit. Dat zien we maar al te goed aan ouderen die de botten breken, bedlegerig worden en dan is het snel gedaan.
Wellicht hebben we dat te danken aan de efficientie van de natuur....als je niet meer kunt bewegen ( jagen of verzamelen ) heb je geen nut meer. Zonder nut ga je dood. ( zien we aan mensen die met pensioen gaan en dan niet weten wat ze moeten doen ) Ondanks onze ontwikkeling zijn we nog steeds deel van die natuur.
Dus Wijnandt....wees nuttig. Heb een doel of hobby die je echt belangrijk vindt, waar je voor leeft bij wijze van spreken. Dat is een van de weinige dingen die bewezen levensverlengend werkt. Wat ik me afvraag of je de natuur dan een beetje voor de gek houdt..."ik kan niet dood, want ik heb nog nut" Toch lijkt het zo te werken....
Wat een raadsel is het (nut van het) leven toch...en niemand die de antwoorden heeft. ( en diegenen die beweren van wel horen meestal bij een gevaarlijke sekte :-))))
@Adri,
da's snel, je reactie uit het Hoge Noorden! Kennelijk ben je nu flink uitgerust en boordevol energie na jullie cruise door de Middellandse Zee :-)
Mooi verslag overigens, met veel voor ons bekende plaatsen!
Wij zijn vast niet de enigen die weten wanneer je beter een stukje papier en schrijfgerei kunt gebruiken dan een computer! 'k Herinner me nog als de dag van gisteren, maar alweer zeker 20 jaar geleden, hoe een collega-vrijwilliger al z'n afspraken in een elektronische agenda zette. Vreselijk gedoe met de organizers van die tijd!
Ook nu gebruiken m'n vrouw en ik samen een papieren Succes-agenda voor al onze afspraken.
En inderdaad gaat het nu beter met mij, al was het de afgelopen maanden bepaald niet slecht. Maar het kan nog steeds beter, merk ik! Heel plezierig om te merken dat we moeiteloos 2-3 uur kunnen wandelen zonder moe te worden; zoals afgelopen zondag toen het hier fantastisch zonnig winterweer was.
Het grote voordeel van de sportschool is dat ik ongeacht de weersomstandigheden een vast ritme kan aanhouden van 3 à 4 maal per week. Dat is veelzijdiger, intensiever en meer dan ik op de fiets bij elkaar kan sprokkelen in het winterseizoen. Dat merk ik inmiddels heel goed aan mijn conditie!
Terwijl ik dit schrijf zie ik hoe onaantrekkelijk het weer is voor een recreatief rondje fietsen over grotendeels doodsaaie wegen. En dan laat je zo'n dag maar weer voorbij gaan... Maar gelukkig lengen de dagen weer merkbaar en voordat we het weten zitten we weer op/in onze fietsen!
@Mick,
ik bespaar mij veel ellende door tamelijk ingrijpende handelingen aan m'n apparaten -niet alleen computers- over te laten aan mensen die daarvan hun vak hebben gemaakt. "Iedereen zijn/haar vak" zoals mijn goede vader altijd zei, en daar hou ik mij aan ;-) (OBB te R, vrij geciteerd).
Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik zelf vlotjes 'n SSD of wat RAM modules durf te monteren in m'n Mac Pro, en zeker wanneer ik de duidelijke instructies van OWC heb gelezen EN begrepen :-)
Maar als het gaat om het openmaken van een superslanke iMac om de kapotte HD te vervangen door een SSD, dan weet ik de weg naar de specialist snel te vinden!
Het gebruik van Apple computers gaat mij prima af, vooral met Snow Leopard en met El Capitan. Dus problemen daarmee, nou nee...
In het algemeen interesseert techniek mij niet voldoende om daar lang mee te klooien. Auto onderhoud? Naar de garage. Fietsen onderhoud? Fietsenmaker. Ingrijpend snoeiwerk in onze tuin? Onze vaste hovenier. CV-onderhoud? Onze installateur.
En zo kan ik wel doorgaan. Wij kunnen het gelukkig allemaal betalen en we vinden het prima dat dergelijke goede vaklieden ook aan ons hun inkomsten hebben.
@Quezzzt,
Het lijkt erop dat sport, vooral hardlopen en fietsen, en gezond eten volgens diverse strikte richtlijnen, die elkaar soms tegenspreken, de placebo’s zijn waarin hele volksstammen rotsvast geloven. Maar dat domme mensen meer en intelligente mensen minder vatbaar zouden zijn voor placebo- en andere hypes, dat klopt niet.
Onze nationale 'beweegprofessor' Erik Scherder heeft over dit onderwerp veel te melden. Maar vlak ook het boek van Midas Dekker, "Lichamelijke oefening", niet uit… :-))
Midas Dekkers heeft het niet zo op sport. Ook niet op sporters trouwens, getuige zijn boek "Lichamelijke oefening". Sporters zijn mensen die uit vrije wil kinderachtige kleren aantrekken om zich vervolgens ongezond druk te gaan lopen maken, vindt hij.
Zie ook https://www.nemokennislink.nl/thema/bewegen-doet-leven
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/waarom-gaat-bewegen-samen-met-gezondheid
Helaas kan ik in dit bestek onmogelijk ingaan op alles wat je aanvoert. Behalve dan dat het niet altijd evident is wat oorzaak en gevolg is, of dat een andere omstandigheid de oorzaak is van een statistisch gevonden significante correlatie.
Dat lijkt ook te gelden voor je eigen nut zoals je dat persoonlijk, bewust of onbewust, ervaart. En dat iemands persoonlijk of maatschappelijk nut bewezen levensverlengend zou werken. Immers, iemand kan door een zwakke constitutie of slechte gezondheid niet voldoende fut hebben om iets te ondernemen of sociale contacten met anderen te zoeken. Ook hier weer de vraag van wat oorzaak is en wat gevolg.
De gezondheidssector heeft veel meer kennis van ziekten en gebreken van het menselijk lichaam. Over gezonde mensen en waarom ze wel of niet gezond een hoge leeftijd bereiken is veel minder bekend. Het is daarom jammer dat het project Lifelines.nl gevaar loopt om te worden opgedoekt door geldgebrek.
En het nut van het leven? We laten dit blik wormen nu maar dicht…
Midas dekkers betoogt dat dieren niet sporten. Ik heb het vaak aangehaald omdat het grappig is. Maar wilde dieren bewegen wel degelijk om te jagen of voedsel te verzamelen en dat doen mensen niet meer. Dieren gaan efficient om met energie, maar dat is heel wat anders dan de hele dag zitten wat mensen zijn gaan doen. Daar gaat het vergelijk dus wel mank.
Dan is wel weer aan te voeren dat dieren in gevangenschap - vaak in een te kleine ruimte in veel dierentuinen waar ze amper kunnen bewegen - aanzienlijk langer leven dan in het wild.
Midas Dekkers vond ik ook grappig dat hij boos is op God omdat deze mensen bewust heeft gemaakt van het feit dat ze doodgaan, en dieren daarvan ongewis zijn - is een aannname natuurlijk - totdat de dood zich aandient en dieren dus daarover niet angstig of bezorgd hoeven zijn. Of een godsdienst nodig hebben om hen steun te geven vanwege het aanstaande ongewisse...een goed punt vind ik zelf.
Een reactie posten