30 november 2010

November

'k Heb deze maand weinig maar heel prettig gefietst. In m'n km-boekhouding zie ik dat ik in november 245 km heb afgelegd, alles op m'n roei3wieler. Het vele werk in de tuin en om huis heeft gelukkig meegeholpen om m'n conditie op peil te houden!

Heel vaak moest ik na 'n tochtje de modder van de wielen, wielophanging en de achterkant van het roeifietszitje afspoelen met tuinslang en zachte sproeier.
M'n hogedrukspuit gebruik ik vanzelfsprekend daarvoor niet: daarmee veroorzaak je gegarandeerd veel schade aan de draaiende delen van fiets, auto en eigenlijk aan alle mechanische contrapties…

M'n tuin heeft deze maand veel aandacht gehad: niet alleen het routineuze opruimen van het afgevallen blad waar dat te veel geworden was, maar ook twee plantvakken van nieuwe heesters voorzien: 16 stuks witbloeiende Potentilla fruticosa 'Abbotswood' resp. 8 stuks azalea's van de geelbloeiende soort Rhododendron Knap Hill-hybrid 'Golden Sunset'. 't Betekende een grondige schoonmaak van de plantvakken en het bijvoegen van tuinaarde, de bodemverbeteraar Terra Fertiel van Ecostyle ('n werkelijk heel goed product volgens m'n vaste leverancier, Moerheim kwekerijen in Dedemsvaart) en tuinturf bij de azalea's.
Het was met de hakken over de sloot, dat afronden van het plantwerk, want de winter viel vroeg in. Wat nu nog rest aan werk om huis en in de tuin zijn kleine klusjes die gelukkig uitstel kunnen velen.

Helaas was het weer tijdens de afgelopen overgangsperiode herfst-->winter van bijna een week bitter waterkoud. Géén aantrekkelijk fietsweer voor de roeifiets dus! Pas gisteren en vooral deze ochtend is het heerlijk winterweer met zon, droge lucht en lichte vorst. Helaas zijn andere verplichtingen, zoals een afspraak met m'n tandarts, er debet aan dat ik vandaag toch niet kan roetsen :-(

Het koude weer van de afgelopen dagen was natuurlijk wel ideaal om wat binnenklusjes te doen, zoals onze zelf te maken kerst/nieuwjaarskaarten ontwerpen en wat eenvoudig timmerwerk doen aan een hulpconstructie om m'n roei3wieler veel gemakkelijker in de auto te krijgen en op de goede plaats te zetten.

16 november 2010

Fietskleding 2

Gisteren knoopte ik 'n praatje aan met iemand die als middenstander -eigenaar van een fietsenzaak- en als gebruiker de nodige ervaring heeft met fietskleding van verschillende merken. Hij bevestigde m'n vermoeden over de 'hazewindhonden'-snit van veel fietskleding, en had met name met de Campitello-spulletjes de ervaring dat-ie naar XX…XXL moest gaan om 't aan te kunnen. Spulletjes van het Duitse merk Gonso pasten hem veel beter dank zij de 'normale-mensen' snit.

14 november 2010

Fietskleding

Gisterochtend was m'n bij Derk Thijs bestelde roetsoverall bij de post, zodat ik dank zij het -eindelijk!- mooie weer 's middags een ommetje kon roetsen met de nieuwe roetsoverall aan.

De roei3wieler is werkelijk geknipt voor deze tijd met natte en door modder en afgevallen blad glibberige wegen, landbouwwegen en fietspaden.

En de roetsoverall van Derk is 'n mooi kledingstuk voor deze periode. Afhankelijk van de weersomstandigheden trek je er geen, koeler of warmer ondergoed onder aan, en dito fietsshirt en -jasje.
De roetsoverall is voortreffelijk gemaakt door het Belgische bedrijf Campitello.be met aandacht voor de details. De kleuren, zwart met blauwe strepen opzij, zijn echt chic. Met dun tot normaal thermo-ondergoed eronder is de maat voor mij perfect.
De vanaf onder- en bovenzijde te openen ritssluiting aan de voorzijde is heel gemakkelijk bij aan- en uittrekken en zorgt voor veel plasgemak ;-)

Met deze roetsoverall voel ik mij perfect en smaakvol gekleed. Dat vind ik belangrijk bij het beoefenen van zo'n mooie sport als roeifietsen waarvoor ik best als officieus ambassadeur wil fungeren. 'k Heb trouwens geen zin om met een bijeen geraapt allegaartje aan te fietsen: fietsende armoedzaaiers zijn er al te veel.

Is alles dan perfect aan de roetsoverall? Was het maar waar…

'k Heb vaker bij dergelijke sportkleding gemerkt dat de snit lijkt te zijn toegesneden op de tengere lichaamsbouw die typisch is voor veel wielrenners. Relatief lang en dun, ook de romp is dan smal voor z'n lengte. 't Lijken wel hazewindhonden...

Ook de snit van de roetsoverall lijkt vooral bedoeld voor mensen met een relatief tenger postuur. Voor mij houdt de been- en rompwijdte niet over, en is-ie daarom alleen bruikbaar in combinatie met dun tot normaal thermo-ondergoed eronder. Omdat het ondanks deze beperkingen verder een prachtig en goed passend pakje is, heb ik Derk gevraagd mij ook een maatje groter toe te sturen zodat ik daarmee verder kan passen en meten met dikker thermo-ondergoed eronder.

Vooral op de vergrote foto is e.e.a. duidelijk te zien. 'k Heb op een setje Odlo thermo-ondergoed maat L (model Evolution extra warm), het roeipakje, eveneens maat L, zodanig neergelegd dat onder- en bovenkanten ongeveer gelijk zijn, en de onderkanten van de mouwen, benevens de binnenkanten van de beenpijpen, samenvallen. Van het roeipakje is de blauwe streep opzij tevens de buitenkant, zodat te zien is hoe ver de Odlo-broek en het Odlo-Shirt uitsteken onder de smalle roetsoverall. Voor alle duidelijkheid: het Odlo-setje sluit mooi strak om m'n lichaam, maar niet tè strak. Ook de mouwen van het roeipakje zijn betrekkelijk smal.
Voor 's zomers heb ik al meerdere jaren een drietal roeipakjes van Concept 2 Benelux in verschillende kleuren. Voortreffelijke kleding voor op m'n CF-bikes en roeifietsen! Als het wat kouder wordt doe ik er dun thermisch ondergoed onder of/en 'n fietsshirt van Reverse Gear erover.

Achteraf gezien is het een geluk dat de Long John Thermo van Derk was uitverkocht. Nu ik ervaring heb met de roetsoverall betwijfel ik of ik 'n Long John wel nodig heb. Door de korte roeipakjes te combineren met thermo-ondergoed met lange mouwen en pijpen, hou ik het lang vol bij lagere temperaturen. Nog kouder en ik kan naadloos overstappen naar de roetsoverall, eerst zonder, daarna zonodig met thermo-ondergoed.

Nog 'n laatste opmerking over de 'hazewindhonden-snit'. Zelf ben ik 177 cm lang en 72 kg zwaar, met 'n borstomvang van 98 cm en een beenlengte -staand gemeten vanaf de blote voetzolen tot de onderkant van m'n kruis- van 85-86 cm. Geen tengere jongeling (meer), maar ook geen bijzonder afwijkende proporties. Heel gewoon eigenlijk :-)
Om deze reden vraag ik mij af of Derk er goed aan zou doen om de lichaamsproporties van z'n roeifiets- en roeikledingklanten in gedachten na te gaan en of er misschien reden is om met Campitello.be van gedachten te wisselen over een snit die ook voor normaal geproportioneerde mensen goed bruikbaar is.
In dit verband is het aardig om uit eigen ervaring te kunnen constateren dat Odlo en Icebreaker voor hun thermisch ondergoed wèl een maatvoering hanteren die voor 'normale' mensen uitermate goed bruikbaar is.

12 november 2010

Bikkeltjes!

Gisteravond stormde en regende het; toch kwamen een paar groepen kinderen met lampionnen hun St. Maartenliedjes zingen en snoep+mandarijn in ontvangst nemen. Goed gewapend tegen de elementen en ook hun fraaie lampionnen waren goed beschermd met een doorzichtige plastic zak. Echte bikkeltjes dus :-)

Zelf hield ik gisteren als niet-bikkel en géén mooiweerfietser het wel voor gezien :-(   Wel ben ik 's ochtends met m'n Verso -geen kunst met anderhalve ton staal en rubber, en voorzien van TRC en VSC- naar Dronten gereden met m'n roei3wieler achterin. Niet ver van Dronten kwam ik een auto tegen met Frans kenteken met bovenop 'n geheel in plastic verpakte gele Quest. Bij Velomobiel.nl vernam ik van Ymte dat dat Pixelman was, een goede bekende op het forum van de Gentse liggers en tevens bekend om z'n futuristische en zeer fraaie HPV-ontwerpen.

De linker trommelrem werd door Ymte vakkundig onder handen genomen en inderdaad bleek bij 'n blokje om dat het happen verdwenen was. Nu maar hopen dat dat zo blijft!

Natuurlijk heb ik 't moois wat daar bij Velomobiel.nl stond uitvoerig bekeken, en viel het mij weer op dat de Strada een heel mooi velomobieltje is! 'k Vind hem wegens de pittig vormgegeven achterkant mooier dan de Quest, en ook de open wielkasten geven duidelijk aan waarvoor 't karretje bedoeld is. (Menskracht maakt mobiel...)
De twee carrosseriebouwers van Velomobiel.nl lijken nu een concurrentieslag te voeren: wie bouwt de lichtste carrosserie?

Jammer dat ik van Ymte moest vernemen dat de afzet van ligfietsen ingestort is. Vergeleken met een paar jaar geleden is de verkoop gehalveerd. 'k Moest weer denken aan m'n opmerking van alweer een jaar geleden, namelijk dat de ligfiets de slag om de gunst van de fietser heeft verloren van de e-bike. De opmars daarvan gaat ook nu nog onverminderd door...

06 november 2010

Bukfiets versus ligfiets

Knurft heeft op z'n weblog de voor- en nadelen van bukfiets en ligfiets met elkaar vergeleken. Het is allemaal oud nieuws behalve dan de ontspannen toon en wederzijds begrip waarop de discussie wordt gevoerd. Dat is in het verleden wel 'ns anders geweest!

Voor mij is de luxe van een bukfiets onder specifieke omstandigheden niet meer weggelegd. M'n laatste poging om op 'n bukfiets te rijden -alweer op 4 mei 2006- leverde het volgende op:
[……] wil ik deze middag proberen of er toch een mouw aan te passen valt -aan het kunnen fietsen op m'n fraaie Santos SCC01 mountainbike. Na 'n winter rust voor het zitvlees zou het met wat aanpassingen misschien toch kunnen?
Dus ik verstel het stuur zodanig dat m'n zithouding op de mtb halverwege tussen m'n gebruikelijke gematigd sportieve houding en die van de grijze zondagmiddagfietsbrigade is. De eerste paar honderd meter lijkt alles goed te gaan. Daarna komt de bekende zadelpijn langzaam maar zeker weer opzetten. Na 5 km verlang ik naar het einde van de rit en krijg ik zwarte vlekken voor de ogen vanwege de pijn in m'n zitvlak. Na 11 km is de martelgang eindelijk afgelopen en kan ik m'n mtb definitief aan de wilgen hangen, met de rustgevende 100% zekerheid dat het fietsen daarmee voor mij definitief passé is. [……]

Voor wie vergelijkbare problemen heeft met de traditionele bukfiets en de 'echte' ligfiets op bezwaren stuit, zijn de 'Crank Forward bikes' van RANS een heel interessant alternatief. 'k Heb heel goede ervaringen met m'n Cruz (overigens gelijkwaardig aan de RANS Fusion) en Dynamik Pro. De laatste is inmiddels m'n favoriete mtb voor weekenden en onze vakanties in de Freistaat Bayern.
'n CF-bike bezitter formuleerde het heel kernachtig: "80% van de voordelen van de ligfiets en 80% van die van de bukfiets." En dat klopt heel aardig...

02 november 2010

Happende trommelrem

Al 'n paar maanden heb ik last van 'n soms happende linker trommelrem op m'n roei3wieler. Dit geeft mogelijk gevaarlijk, want onvoorspelbaar, rijgedrag. Na 'n ommetje gisteren besluit ik vanochtend om dit euvel te verhelpen.

En ja hoor, het remvlak van de trommel vertoont 'n paar bruine gebiedjes, kennelijk ijzerroest veroorzaakt door binnengedrongen vocht. Deze veronderstelling wordt ondersteund door daarmee corresponderende bruine verkleuringen op de rand van de ankerplaat.
Inspectie van de rechter trommelrem, die nog nooit hapneigingen heeft gehad, wijst uit dat daar geen bruine vlekjes op het remvlak van de trommel zitten.
In de linkertrommel zit niet veel, maar wel duidelijk meer remslijpsel dan rechts.

Met 'n stukje waterproof schuurpapier #400 maak ik de binnenkant van de remtrommels en de remblokjes schoon en veeg het rem- en schuurslijpsel weg met een brandschoon lapje stof. 'k Maak een blokje om door de buurt en slaag er niet meer in om de linkerrem te laten happen.

Misschien dat het probleem nu opgelost is? En wellicht is een preventieve maatregel mogelijk om het binnendringen van water in de remtrommels moeilijker te maken?

In m'n km-boekhouding zie ik dat ik in oktober ietsje meer gefietst heb dan de maand ervoor: 452 km, waarvan 360 km op m'n roeifietsen en 92 op m'n Dynamik Pro. Dit jaar heb ik op m'n Dynamik Pro maar 1160 km afgelegd. Volgend jaar maar verder daarmee...