25 december 2016

(Niet) fietsen en tuinieren

Daar zijn wij weer, na ruim 3 maanden niet bloggen.

Allereerst mijn beste wensen aan al m'n regelmatige en niet-zo-regelmatige lezers voor heel fijne feestdagen en een voorspoedig, gelukkig en gezond 2017 !

Fietsen
In oktober heb ik een luizige 200 km bijeen gesprokkeld op de HP Scorpion. In november en december tot nog toe heb ik niet meer gefietst. Voor deze mooiweerfietser was het weer vaak niet bepaald uitnodigend om te gaan fietsen!

Tuinieren
Wel hebben we in de genoemde maanden veel in de tuin gewerkt: in totaal 2 boompjes en 9 heesters met wortel en tak verwijderd, gedetailleerd snoeiwerk verricht aan diverse heesters en gigantische hoeveelheden afgevallen blad opgeruimd. Het is dit jaar een buitensporig goed groeiseizoen geweest en dat was aan alles te merken!


We zijn gaan experimenteren met een paar soorten siergrassen en hebben hier en daar alvast wat probeersels geplant die hopelijk zullen aanslaan, goed groeien en niet misstaan in het oorspronkelijke ontwerp van onze tuin. Diverse boeken, vooral die van/over de wereldvermaarde tuinarchitect Piet Oudolf  en websites (bijv. Oudolf en Lianne's Siergrassen) geven een goede indruk van de mogelijkheden van siergrassen en waarop je moet letten.

Sportschool
Vanaf ons huis is het maar 10 minuten lopen naar de sportschool van Quantumfit.
Een winter zonder sportieve activiteiten is onacceptabel, dus heb ik mij daar ingeschreven. Inmiddels ben ik nu twee weken bezig (3 à 4 maal per week) en ben nog zoekende naar een mix van activiteiten die mij in dit beginstadium -weinig conditie, weinig kracht- zo snel mogelijk een stuk verder helpen.

Al weer heel wat jaartjes geleden heb ik regelmatig een sportschool bezocht en heb daar dankzij een uitstekende begeleiding het nodige opgestoken over de do’s en don’ts en de verschillende toestellen. 
Het leek mij verstandig en voor de hand liggend om te beginnen met de spiergroepen te gebruiken die bij mij prima ontwikkeld zijn: ligfietsen, wandelen en roeien. Daarbij extra krachttraining met leg extension, leg press, abdomen en lower back: allemaal bekend terrein voor mij :-)

De cardiofitness activiteiten waarmee ik veel ervaring heb gaan mij nu al redelijk goed af, al laat vooral het uithoudingsvermogen te wensen over. M’n medicijnen Lucrin (hormoonkuur), Xtandi (a.k.a. enzalutamide) en de betablokker atenolol blijken, zeker in deze combinatie, vakkundige slopers te zijn van een man’s viriliteit, spierkracht en uithoudingsvermogen!

Dat wordt dus wel duwen tegen mijn grenzen aan, maar toch met een zekere voorzichtigheid en alertheid op de reacties van m’n lijf. En waar m’n conditie te kort schiet voor een langere sessie probeer ik een geschikte HIIT-variant toe te passen en evenals bij de krachttoestellen een aantal sessies van beperkte duur te doen.

Er is één toestel waarmee ik absoluut niet overweg kan: de crosstrainer! 'k Sta daarop erbarmelijk te haspelen en te knoeien en slaag er niet in om
-niet lachen!- meer dan 35 watt te genereren. 'k Moest gelijk denken aan vroeger, in een ver verleden, toen m’n eerste vrouw en ik op wintersport gingen langlaufen. M’n vrouw ging er moeiteloos en gladjes vandoor, ik kon niet meer doen dan met veel moeite proberen haar bij te houden :-((  Leuk was anders en het is nooit beter geworden…
'k Heb gisteren de tread climber geprobeerd, en die lijkt mij veel geschikter.

M’n prostaatkanker…
is helaas actiever geworden ondanks de enzalutamide. Afgelopen dinsdag vernam ik van de specialist dat de PSA-waarde in mijn bloed is gestegen naar ca. 19. Dat betekent een stijging in een half jaar met ca. 11, van 8,5 een half jaar geleden. Wanneer de stijging doorzet wil m’n specialist weer een PET/CT scan laten uitvoeren om te zien of de voornaamste onruststoker gericht bestreden kan worden.
Jammer dat de reeks van goede berichten (dalende en gelijkblijvende PSA) nu is doorbroken. Gelukkig maak ik mij nog niet al te veel zorgen en beheerst het niet mijn leven! Het is wel een krachtige motivatie om mijn lichamelijke en mentale conditie goed te houden, want daardoor kan ik de bijwerkingen van de huidige 2e-lijns behandeling beter doorstaan.