14 maart 2013

Ongemakken op de roeifiets

Door het wisselvallige weer gebruik ik deze middag de roei3wieler voor m'n trainingsrondje. Het is tamelijk fris (1-2 graden boven nul) maar wel zonnig met af en toe wolkenvelden. De Marathon Racers zitten weer om de voorwielen en dat rijdt uiterst onprettig: 't spul is wederom niet vooruit te branden. Omdat ik weet dat het aan die bandjes ligt, blijft m'n frustratie daarover binnen de perken.
Maar morgen of overmorgen zal ik toch maar de 20" Durano's erom leggen…

Al vanaf vorige herfst heb ik vooral bij het roeien last van 'n vervelend trekkend gevoel ondershuids bij m'n operatiewond, onderaan bij het borstbeen (sternum). 't Doet niet veel pijn, maar voluit roeien is toch niet mogelijk :-(
Een maandje geleden heb ik wat rek- en strekoefeningen bedacht om de boel wat op te rekken. Nu ik sinds een paar dagen die oefeningen aanvul met de welbekende sit-up (2 of 3x daags 3 sets Ć  16x) lijkt het gunstige effect aanzienlijk groter. Daarmee doorgaan dus en zien hoe het op termijn uitpakt…

7 opmerkingen:

Wim Schermer zei

Dag Wijnandt,
Waarom Durano's? Dan wordt het nog oncomfortabeler. Kunnen er geen F-lite banden om je roeidriewieler?
Snel, stil en heel comfortabel.
Groeten,
Wim

Wijnandt zei

Hoi Wim,
helaas hebben de dikke banden zoals de F-lites een onoverkomelijk nadeel: ze zijn zo hoog dat zelfs met 'n Marathon Racer op het achterwiel de voorwielen omhoog komen. Daardoor wordt de hoek van het roeifietszitje nog kleiner dan-ie nu al is, en dat is bij het roeien tamelijk oncomfortabel.

Ik prijs mij gelukkig dat in de omgeving waar ik met de roei3wieler veel fiets, de wegen en weggetjes zo goed zijn, dat smalle en harde bandjes zoals Durano en Ultremo prima te gebruiken zijn!

Piet zei

Hoi Wijnandt,

Ik heb dezelfde ervaring met de Marathon Racers op mijn Greenmachine. Alsof je met aanlopende remmen rijdt.
Waarom kies je niet voor de Primo Comets? Ook verkrijgbaar in "gewone" 20 inch.

groets
Piet

Wijnandt zei

Hoi Piet,

'k Heb er nu de Durano's om liggen en die ga ik vanmiddag nog uitproberen. De reden dat ik Marathon "Racers" heb laten monteren op alle 3 wielen is dat de Primo Comets te weinig grip hebben als de weg nat en/of glad is. ff Aanzetten en het achterwiel slipt door, ff remmen en je vliegt alle kanten op. Dat is nu veel beter, en ik heb de stellige indruk dat alleen een M Racer op het 26" achterwiel voldoende grip geeft (behalve in een flinke laag sneeuw, los of vastgereden). Mijn ervaring met 20" Ultremo ZX en een 26" M Racer onder m'n roei3wieler waren ook wat snelheid betreft uitgesproken gunstig: 'k was daar dik tevreden over.
'n Interessant feitje dat ik op internet opviste door te googlen op "Schwalbe Durano versus Primo Comet" (zonder de quotes): diverse fietsers gaven hun ervaringen, soms vergelijkenderwijs, daarmee weer. Qua snelheid lijken de twee genoemde banden elkaar niet veel te ontlopen, evenmin qua lekbestendigheid.


G roets!
Wijnandt

Wim zei

Standaard levert Derk de 209 af met Primo's. Na een klapband (voorband) is mijn vertrouwen in de Primo zonder Kevlar lekbescherming flink geslonken. Ik heb nu ook een Durano als voorband: een 28-451. Snoeihard 8bar en volgens mij best snel. Volgens Maas Maarten een niet zo snelle band als het koud is. Maar als het koud is, dan ben ik ook niet zo snel; dus dat valt helemaal niet op ;)

Wijnandt zei

Inmiddels heb ik afgelopen zaterdagmiddag de Durano's om m'n roei3wieler geprobeerd: het kon minder, zoals ze dat ten onzent zo mooi kunnen zeggen :-)) Die blijven er voorlopig om ;-)

Om m'n 209, de roei2wieler, heb ik ook 'n Primo Comet (voor) en 'n Primo Comet Racer (achter). 'k Heb er nog nooit problemen mee gehad. Toch heb ik 451 bandjes klaarliggen om te experimenteren: de Ultremo ZX en de Durano. Maar die ga ik pas proberen als het goed weer is, zodat ik evt. lekke banden niet met koude vingers hoef te plakken ;-)

Is er bijgeval iemand die belang heeft bij 2 weinig gebruikte Schwalbe Marathon Racers 20" (vouwband)?

M-MZ zei

Op m'n roets heb ik wat geƫxperimenteerd met verschillende banden. De oude vertrouwde primo voorbanden met kevlar waren namelijk niet meer leverbaar. Derk heeft een enorme bestelling geplaats om ze binnenkort weer te kunnen leveren.

Op m'n oude 222 heb ik daarom een tijdje met een 451 Durano voor en een 35x559 Durano achter gereden.

Wat mij toen opviel was dat het rubber van de Durano ten opzichte van de Primo harder was. De loopvlakken zullen dus wel minder snel slijten. De wangen van de Durano waren weer soepeler als die van de Primo's. Net een andere mix van eigenschappen dus.

Of de banden ook langzamer slijten weet ik niet. De Durano achterband rijdt ik namelijk kapot rond de 1000 km. De wangen begeven het bij mij. Een roeifiets geeft toch een ander soort belasting van het rubber dan een fiets denk ik.

Inmiddels heb ik een 209 met de oude vertrouwde primo's erop. Op dit moment ben ik daarom dus extra voorzichtig met m'n banden. Hopelijk heeft Derk de primo's weer op voorraad.