23 februari 2013

Foute flex :-(

Wim Schermer's posting over de vervoerder DPD en de reacties daarop zijn trieste verhalen. Dat wij mensen, meestal laagbetaalde flexwerkers in de kelder van het loongebouw, zo willen uitknijpen, om… Ja, waarom eigenlijk?

Een deel van het verhaal is natuurlijk de winstmaximalisatie die iedereen vandaag de dag meent te moeten nastreven, desnoods over de ruggen van flexwerkers. Hiermee verloochenen wij niet alleen het recht op een goed bestaan voor deze werknemers, maar ook het rechtvaardigheidsgevoel dat we in onze genen hebben. Daarover heb ik al twee jaar eerder geschreven (eerste deel; tweede deel).

Voorbeelden zat: Apple, die ik als Apple-gebruiker heb laten weten dat ik hun Rupsje Nooitgenoeg gedrag sterk afkeur. En sinds kort de ophef rondom Amazon.de dat zich ook aan zeer laakbaar gedrag schuldig maakt. Ik hoop oprecht dat de Duitse consumenten, media en overheid erin slagen om dit te corrigeren!

Voor mij is vooral de vraag: hoe vermijd ik zoveel mogelijk zaken doen met bedrijven die hun werknemers met een schijntje afschepen? Soms weet je als gewone consument niet wat er allemaal gebeurt en nog vaker komt het voor dat je geen keus hebt: bijv. de webwinkel is de enige die kan leveren wat ik wil hebben maar blijkt wel te draaien op foute flex of gebruikt een pakjesvervoerder die op foute flex draait.

Voor mij staat voorop dat ik niet wil meewerken aan dergelijke praktijken. Werk aan en rondom ons huis besteed ik uit aan fatsoenlijke bedrijfjes en ambachtslieden, bij voorkeur in de eigen regio gevestigd. Plofkippen en bio-industriƫel varkensvlees koop ik niet. Spullen made in China ook liever niet, hoewel ik vaker dan mij lief is geen keus heb :-((

Ik ben tevreden met uitstekende/goede waar voor een aannemelijke prijs, en sta wantrouwig tegenover heel goedkope aanbiedingen. Dan liever wat minder spulletjes of een maandje langer sparen…

Uiteindelijk is het simpel, zoals een Amerikaanse zegswijze dat zo mooi stelt:

"Put your money where your mouth is!"

5 opmerkingen:

Wim zei

Daar ben ik het echt helemaal mee eens.

Ik heb er ook nog 2:

Je bent wat je eet.

Wie de aarde vervuilt, vervuilt zichzelf.

Bram Smit zei

Er dient een vakbond voor ZZP ers te komen.
Tot nu toe zijn ze tamelijk rechteloos !

Quezzzt zei

Het is allemaal een complexe en moeilijke toestand.

Laatst was er op journaal dat in India(?) de Internationale bedrijven massaal wegtrokken naar landen waar de lonen nog wel extreem laag zijn omdat het loonpeil te hoog was geworden !

Met andere woorden, wegens succes van de vakbonden mensen een menswaardig salaris en arbeidsomstandigheden te bieden hebben ze nu helemaal geen salaris meer...van de regen in de drup.

Ik heb me vaak afgevraagd wat er nu zo verkeerd is als je als directeur/eigenaar je personeel goed betaald en niet zoveel winst maakt. Zelf niet diep in de kas grijpt om je te verrijken. Het kan niet anders en er bestaan zulke bedrijven. Maar dat zullen kleinere familiebedrijven zijn. Het specifieke kenmerk daarvan is dat de werknemers door het vuur gaan voor hun directeur. Grote bedrijven willen wel loyaliteit ( denken ze te bereiken door motivatie van bonus graaiende managers ) maar verdienen het niet. En hebben het vaak ook niet. Resultaat : werknemers zoals bij Post.nl of DPD.

Maar de directies en management die gaat over eerlijke beloning is denk ik een ander slag mensen uit een ander millieu. Als je tussen hen opgroeit word je net zo : de lagere arbeidersklasse moet niet zeuren, dat is gewoon een onderklasse die geboren zijn om voor een laag loon hard te werken ten voordele van de betere klasse. Dat is volslagen normaal en onuitroeibaar, want de mensen in onze politiek zijn precies dezelfde bovenklasse mensen.

Tot mijn ergernis heb ik een leger Majoor als zwager, die veel met dit soort hoger management opschiet wat hij zelf eigenlijk ook is, wij hebben verre van een echt militair leger. Op feestjes hoor ik dan ook piepletje hier piepeltje daar die wel even wat voor ze moeten opknappen.

Als arbeider ( treinmachinist ) erger ik em daar vaak dood. Maar ik voel me wel gezegend dat ik mijn werk volledig autonoom zonder chefs in de buurt kan uitvoeren. En mijn arbeidsvoorwaarden volgens de politiek 'goudomrand' is. Ze gaan zelf maar eens werken op elk willekeurig tijdstip van 24 uur en 7 wekdagen.

Ik zou denk ik een eerlijker directeur zijn. Maar ik ben geen directeur en ook niet geboren met een gouden lepel in mijn mond en de opvatting dat ik tot de betere klasse behoor, en de lagere klasse dient om mij te verrijken.J.I. Gelderloos zei

Hoi Wim,

Er is een hele mooie app op www. supperwijzzer.com voor je iphone of android. Daar mee kun je barcodes mee scannen van producent uit de supermarkt. Je kunt dan aflezen hoe groot de belasting is op het milieu en diervriendelijkheid. Nog lang niet alle producten zijn opgeslagen in de data base maar het is nog in ontwikkeling.
Groet Johan

Magic Bullet zei

In dit geval kan ik het niet nalaten ruim een week na dato te reageren. Het kan ook anders. Dat is voor mij een favoriet motto. Zowel werkgever als werknemer (ja, daar valt ook wel wat op aan te merken) kan zijn houding aanpassen. Kijk maar eens naar de managment methodes van Ricardo Semler. Niet dat ik hem adoreer, maar het is wel een verfrissende blik.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ricardo_Semler