21 november 2012

Roeifiets op 3 wielen ?!

Mick Leemans heeft momenteel een wel héél interessante ontwikkeling bij de kop: hij wil een Noomad kantel kit aan z'n roeifiets monteren. 't Geheel wordt dan een tadpole roeitrike.

Ik hoop van harte dat 't hem lukt en ook hoop ik dat Derk Thijs dit oppikt, zodat binnen afzienbare tijd (aspirant-)roeifietsers een Thijs roei3wieler kunnen kopen! Ik ben er rotsvast van overtuigd dat hier een flinke markt voor is.

'k Heb geprobeerd Derk enthousiast te maken voor deze mogelijkheid. Met zijn kennis, ervaring en ontwerptalent moet hem dat toch lukken. En als het Derk niet lukt, dan lukt het niemand…

Likes…  8-)
'k Mijd sociale sites als de pest: Facebook/Faecesbook, Twitter, LinkedIn, om maar de allerbekendste te noemen. 'k Vind het vooral tijdverspilling en dè plek om akelige reaguurders tegen het virtuele lijf te lopen. 'k Hou me bij dit weblogje, genoeg voor deze bejaarde die meer dan 50 jaar geleden al achter de computer zat en op z'n rust is gesteld.

Ondanks dit alles mag ik nu meemaken dat 'n kort commentaar van mij bij een artikel op nrc.nl, Terugkijken: Tegenlicht – de Joodse kolonisten van het Palestijnse Hebron, het best gewaardeerd is met "40 likes". ('k Heb wel een vermoeden wat dat "likes" betekent, maar wat het precies inhoudt weet ik niet).
Dat commentaar was als volgt:
Zulke Israëli's -de kolonisten dus- gedragen zich als Übermenschen, voortdurend op zoek naar meer Lebensraum en degraderen de Arabieren tot Untermenschen die je vervolgens zonder veel problemen kunt uitroeien. De Israëlische staat staat dit niet alleen stilzwijgend toe, maar steunt de kolonisten door bescherming van het leger.
Voor mij is het volstrekt onbegrijpelijk dat wij in Europa dit alles stilzwijgend accepteren, zeker gelet op onze ervaringen met Nazi-Duitsland, waar precies dezelfde ideeën in praktijk werden gebracht.
Wij -m'n vrouw Willy en ik- kijken weinig TV, maar wel graag naar Tegenlicht van de VPRO. Daar worden zaken uit de doeken gedaan die de mainstream media angstvallig vermijden: te moeilijk, te controversieel, vaak ook te verontrustend.

Maandagavond was er dus de uitzending over de Joodse kolonisten van het Palestijnse Hebron. Direct viel het mij op dat de redeneringen waarmee deze kolonisten hun daden en levenshouding rechtvaardigen, praktisch een een-op-een correspondentie hebben met de Nazi-ideologie van het derde Rijk (1933-1945), toen Hitlers nazi-partij Duitsland had omgevormd tot een nationaal-socialistische, totalitaire staat.

In m'n jonge jaren heb ik mij verdiept in de geschiedenis van het derde Rijk, waarbij m'n belangstelling vooral uitging naar de ideologie en politiek ervan. In het verlengde daarvan heb ik mij ook verdiept in de wording van de staat Israël, een geschiedenis met veel donkere en nauwelijks bekende aspecten. En ik heb van maart 1967 tot februari 1968 gewoond en gewerkt in Israël. De juni-oorlog in 1967 heb ik daar meegemaakt, inclusief de aanloop ernaar.

Vandaar dat het mij weinig moeite kostte om m'n eerdergenoemd commentaar op te schrijven. Het meeste werk eraan was het beknopt en helder houden ervan...

2 opmerkingen:

De bobslee-Strada 119 zei

Helemaal mee eens, alhoewel de meeste mensen nog steeds pro-joods zijn. De israeli's zelf zullen het niet zo zien, maar ze zijn inderdaad bijna identiek bezig zoals de duitsers deden in de genoemde periode. Ze zijn in principe net zo nationalistisch, maar nemen bij de minste kritiek meteen het woord discriminatie of anti-semitisme in de mond. Redelijk hypocriet dus....


Groeten, Adri.

ligfiets zei

Hoi, even mn hart luchten. Al die likes zijn misschien wel antisemieten die een medestander hebben gevonden. Ik vind het volstrekt bizar en niet op zn plek om de associatie te leggen tussen de vernietigingskampen in duitsland en de arrogante en vaak walgelijke gedragingen van kolonisten. (ps ook (3 jaar) in israel gewoond en ook zeer verdiept in de holocaust), vriendelijke groet Monique