03 november 2012

Herfst!

Hier in de Veenkoloniën (volgens veel randstedelingen een onherbergzaam oord dat ver weg ligt, een onprettig klimaat en een merendeels behoeftige bevolking heeft) is het nu echt herfst: harde wind, fris en waterkoud, vaker bewolkt dan zon en veel losse boomblaadjes die in een nagenoeg horizontale baan langs ons huis vliegen. Ronduit ongezellig weer dat niet uitnodigt om te gaan roeifietsen.

Gelukkig ligt om de paar dagen voldoende blad op het gras om dat bijeen te willen harken, en er zijn meer van dergelijke klusjes om aan de nodige lichaamsbeweging in de buitenlucht te komen.

Mèt het tamelijk mooie weer van de afgelopen weken is tevens de lust verdwenen om te experimenteren met lichter lopende bandjes -Ultremo ZX en Durano- om de voorwielen van m'n roei3wieler. Dat kan wel wachten tot het weer weer opknapt; inmiddels ben ik tevreden met het rondscharrelen op m'n roei3wieler op 3 Marathon Racers.

Roeien met de THIJS 209 wil voorlopig niet meer. Afgevallen blad en andere rommel vergroten de kans op slip- en valpartijen, en daarvan ben ik geen liefhebber.


Fietsen in 2013
De voorbereidingen voor het fietsen volgend jaar zijn inmiddels in volle gang. De details van m'n bestelde Scorpion fs 26 pedelec (25 km/h max) zijn inmiddels in overleg met Gerrit Tempelman (Ligfietsshop, Dronten) vastgesteld. Hoewel op onderdelen van ondergeschikt belang gewijzigd, geeft de bijgaande afbeelding een goede totaalindruk van 't te leveren spul.
'k Hoop dat de Scorpion begin april of eerder kan worden afgeleverd, zodat ik 'm goed kan leren kennen voordat we daarmee op vakantie gaan in ons geliefde Beieren :-)

M'n Dynamik Pro, weliswaar een prachtige fiets maar niet meer geschikt voor mij, staat in de verkoop bij m'n vaste fietsenmaker :-(
M'n Cruz is nog proefkonijn in het experiment met een "zadel-op-maat" van Lepper. Pas in januari 2013 krijgt dit een vervolg. M'n eisen zijn niet erg hoog. De Cruz is au fond een heel aparte en fijne fiets, en als ik daarop al 30-40 km kan fietsen zonder al te veel ongemakken, dan ben ik al dik tevreden.

Het echte weekend- en vakantiefietsen zal voortaan gebeuren op m'n nieuwe Scorpion, gegarandeerd zadelpijn-vrij! :-))


Garmin Montana GPS
Fietsen met 'n trike kent meer beperkingen dan met 'n 2wieler. Smalle paadjes en bruggetjes, nauwe poortjes en rare hekjes zijn voor 'n trike heel gauw onneembare hindernissen. Het is daarom noodzakelijk om naar voor de trike geschikte routes te zoeken rondom de Starnberger See en in het gebied tussen Schäftlarn en München.

Da's natuurlijk een heel mooie aanleiding om de kunst van het GPS-en onder de knie te krijgen. Dat moet niet worden onderschat, zodat ik hiervoor weer aan de studie ben gegaan. Enfin, ik beschouw het maar als een capita selecta (zijnde een verplicht onderdeel van totaal onderwijsprogramma, uitgelicht voor bijzondere aandacht) waarvoor de wintermaanden heel geschikt zijn ;-)

't Aangeschafte toestelletje, een Garmin Montana 650T, is een bron van vermaak en informatie en dat geldt ook voor de bijbehorende software. Behalve de bijgeleverde standaardkaarten zitten er nu ook de Topo Deutschland 2012 Pro Süd (met de bijbehorende BirdsEye overlays) en de Topomap Benelux op.

Die kaart van de Benelux is trouwens de reden dat ik nu ook Windows 7 op m'n Mac kan draaien 8-[ Die kaart is namelijk (achterlijk gedoe!) alleen te koop in Windows-formaat, zodat-ie in een Windows-omgeving moet worden geconverteerd naar het voor OS X gebruikte formaat. Gelukkig doet de emulator van VMware, Fusion v5, z'n werk feilloos, zodat dit alles zonder problemen is verlopen op m'n Mac Pro.
'k Beleef veel genoegen aan m'n grote 30" Cinema beeldscherm; dat was al zo als ik foto's bewerk (met DxO Pro en Lightroom), en voor het betere kaartwerk (met BaseCamp) geldt dat eveneens.

Bij die studie blijkt het boek Garmin GPS Gids van Peter Gielen een prima leerboek en naslagwerk te zijn. Daarnaast is het overzicht Navigatie op een fiets, met een Mac van Maarten Sneep en Wim Schermer heel nuttig. Wim Schermer heeft op z'n weblog praktische tips gegeven over hoe je te werk kunt gaan als het kaartmateriaal hier en daar te wensen overlaat.


Primitief Garmin gedoe
Garmin heeft een dominante positie op de GPS markt. Men kan er over twisten of het daardoor of ondanks is dat de organisatie van de software een rommelige indruk maakt. De Garmin programma's voor de Mac hebben niet het niveau van wat de Mac-gebruiker gewend is. Irritante onvolkomenheden en kleine foutjes zijn zelfs voor de beginner heel snel aan te wijzen.

Waarschijnlijk is het daarom dat de JaVaWa GPS-tools zijn ontwikkeld: een verzameling kleine programmaatjes waarmee veel voorkomende problemen kunnen worden opgelost. Sommige daarvan hebben nu al hun nut voor mij bewezen...

2 opmerkingen:

Wim zei

Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen met de Marathon Racers. Kan je er al iets over vertellen? Grip op nat wegdek bijvoorbeeld? Rolweerstand? Lekbestendigeheid?

Ik heb wel interesse in de Dynamik Pro. Is wel erg afhankelijk van de vraagprijs moet ik er eerlijkheidshalve bij zeggen ;) Wat is de vraagprijs? Mag uiteraard ook via de mail.

Wijnandt zei

Vandaag hebben we eerst een mooie wandeling gemaakt, langs een route rijkelijk versierd met herfstkleuren. Omdat we eerder thuis waren dan verwacht stond het weer nog een klein rondje roetsen van ca. ½ uur toe. 'k Heb weer in de buurt rondgescharreld, deels over fietspaden die geheel bedekt waren met nat afgevallen blad.
Qua grip zijn de Marathon Racers veel beter dan de Primo's die er standaard onder zitten. Ik kon de roei3wieler flink de bocht omtrekken zonder dat-ie uitbrak. Met accelereren moet ik het heel bont maken om het achterwiel te laten slippen.
Qua snelheid begin ik er aan te wennen dat de Marathon Racers niet zo vreselijk snel zijn. Da's ook een risicoafweging: zoals de fietspaden er vandaag bijlagen zou ik beslist niet plezierig hebben geroetst op de 209!

Kortom, voorlopig is het wel goed zo...