23 januari 2013

Afronding, althans voorlopig

'Es ist schon alles gesagt! Nur noch nicht von allen!'
- Karl Valentin

Vanaf het verschijnen in 1972 van het rapport aan de Club van Rome: "De grenzen aan de groei" hebben de vooruitzichten voor het mensdom op lange termijn mij altijd geĆÆnteresseerd. Dat rapport is nog altijd actueel!
(Voor wie de indruk heeft dat de onjuistheid ervan voldoende is aangetoond, kan ik alleen maar aanraden om te Googlen op Ugo Bardi + "Club of Rome".)

Ik mag van mijzelf zeggen dat ik op dit gebied in de loop der jaren een grote belezenheid heb opgebouwd. Het meeste wat ik de laatste tijd tegenkom in de media kan ik plaatsen, of ik heb een gezaghebbend auteur gelezen die daarover uigebreid heeft geschreven.

Bij zo'n veelomvattend onderwerp kon het niet uitblijven dat in de loop der jaren bepaalde visies zijn veranderd. Was men 10-15 jaar geleden nog zo optimistisch om te denken dat de problematiek van schaarse energie en grondstoffen en van overbevolking zich leende voor planmatige oplossingen, tegenwoordig gaat de meerderheid van de onderzoekers en schrijvers op dit gebied ervan uit dat de toekomst een serie kleine en grote crises zal brengen, waarop zal worden gereageerd met doormodderen zodat uiteindelijk de wal het schip zal keren.

Na het bestuderen van de boeken
werd het mij duidelijk dat ik nu dit onderwerp voor langere tijd kan laten rusten.

De genoemde 3 boeken kan ik overigens van harte aanbevelen. Wel is een waarschuwing op z'n plaats: het boek van Dilworth is bepaald niet voor watjes!

Niet dat ik mij helemaal afkeer van dit onderwerp. Ik blijf Our Finite World volgen, het weblog van mrs. Gail Tverberg ("Gail the Actuary"). Hoewel haar financiƫel-economische beschouwingen voornamelijk op de USA betrekking hebben, zijn de onderwerpen die ze behandelt van voldoende algemene geldigheid dat ze grosso modo ook op bijv. Europa en Nederland kunnen worden toegepast. Heel interessant is hoe zij de huidige schuldencrisis koppelt aan de beperkte beschikbaarheid van olie en de hoge prijs ervan.
Gail Tverberg omschrijft zichzelf als volgt:
"Gail the Actuary’s real name is Gail Tverberg. She has an M.S. from the University of Illinois, Chicago, in Mathematics, and is a Fellow of the Casualty Actuarial Society and a Member of the American Academy of Actuaries."
Niet alleen haar postings, maar ook de levendige discussies erover zijn heel interessant. Opvallend is de afwezigheid van reaguurders die wij in NL maar al te goed kennen. Dat is waarschijnlijk te danken aan het gemiddeld hoge niveau van de discussianten.

En nu is het vooral afwachten tot we weer kunnen roeifietsen! 't Spul -op 2 en 3 wielen- staat klaar in de startblokken :-)
Maar 't zal wel volgende week worden...

1 opmerking:

Mick zei

Ik heb toevallig een aardige klus & bijverdienste gekregen vandaag: Een boekenkast bouwen. Voor 200 gratis verkregen boeken in Purmerland.
Maar dat is dan wel leesvoer idvv detectives ;).
Mvg Mick