03 april 2011

HPV-moment, fietskm's en zink

Gisteren (zaterdag) was het door het fraaie zomerse weer druk langs de weg, niet alleen door de onvermijdelijke auto's maar ook met fietsers van allerlei slag. Niet ver van huis op m'n THYS 209, ergens tussen Kielwindeweer en Spijkerboor, kwam ik niet alleen onze buren tegen op hun brave bukfietsen, maar een paar minuten later ook twee Versatiles. 'k Weet niet wie dat waren en waar ze vandaan kwamen. Dat waren dus eventjes drie niet-alledaagse fietsen bij elkaar…
Voor de volledigheid: het was prachtig weer voor roetsen met blote armpjes en beentjes: kunnen die ook weer kleur krijgen…

De fietskm's: in februari en maart heb ik 740 km geroeid, waarvan ca. 575 km in maart. Vooral dat laatste gaat weer ergens op lijken  :-)  dank zij het redelijke tot goede fietsweer in die maand.

De laatste twee, drie weken fiets ik graag wat meer dan de gemiddeld 35 km die ik tot nog toe was gewend. Nu zijn het de rondjes van 45-55 km die ik bij voorkeur fiets. M'n uithoudingsvermogen is, al zo vroeg in dit seizoen, niet slecht; 't kon minder, zoals ze dat zo mooi zeggen in Groningen ;-)

En nu de zinksuppletie. 'k Neem nu ca. 1 maand (vanaf 4 maart) 10-20 mg zink per dag als zinksupplement. De voor het fietsen belangrijke effecten zijn de minder vaak weerkerende verkoudheden en de sterkere spieren. Dat laatste merkte ik vooral in het begin aan de duidelijk aanwezige spierkater na het fietsen. Zoals te verwachten wordt dit door de herhaalde inspanning langzamerhand minder, maar tot op dit moment heb ik -meer dan vóór het slikken van zinksupplement- de hersteldag na een rondje roeifietsen echt nodig. Ook merk ik de meerdere spierkracht aan het gemakkelijker trekken van een tussensprintje. Niet opzienbarend, maar toch duidelijk te merken.

Nog steeds lijkt het erop dat m'n vingernagels sterker zijn geworden. Ze splijten niet meer zo vaak als ik de laatste jaren gewend was. Door de geringe groeisnelheid van vingernagels, ca. 0,1 mm/dag, zal ik pas over 2 maanden hierover een beter oordeel kunnen hebben.

Er zijn meer merkbare, naar het zich laat aanzien eveneens gunstige, effecten van de zinksuppletie, maar die zal ik te gelegener tijd m'n huisarts en specialist melden.

Geen opmerkingen: