31 januari 2011

Prima dag

Kil en grijs is het vandaag, maar toch neem ik vanmiddag de gelegenheid waar om een klein ommetje te roeifietsen. Het maandtotaal van januari komt daarmee op 164 km. Niet veel -er zijn velomobielrijders, vooral die in de kop van Noord-Holland, die dat eventjes doen tussen de middagboterham en de thee- maar voor deze eenvoudige roeifietser is het bij elkaar scharrelen van z'n kilometertjes dé manier om lichaam en geest fit te houden en met minimale schade deze soms naargeestige winterperiode door te komen. Zelfs onze weerman Gerrit Hiemstra heeft het vanavond over "zinloos weer" :-))

Tegen het eind van de middag krijgen we bezoek van Frank Schuring, eigenaar/directeur van InfraGilde voor een afrondend gesprek over het vernieuwen van de bijna 170 vierkante meter bestrating om onze woning. Dit verloopt naar ieders tevredenheid, zodat we verwachten dat we deze zomer over de bronsgele en kastanjekleurige gebakken klinkers om het huis kunnen lopen.

M'n studie van geometrische algebra (GA), een specialisme in de wiskunde dat de afgelopen 10 jaar veel meer belangstelling heeft gekregen, begint vorderingen te maken. 'k Begin langzaamaan te wennen aan de mathematische objecten van GA, hun onderlinge relaties en de bewerkingen die je ermee kunt doen. Overigens wordt algemeen onderkend dat GA in het begin tamelijk moeilijk is, ook omdat sommige heilige huisjes in van oudsher respectabele onderdelen van de zuivere en toegepaste wiskunde niet zo heilig blijken te zijn.

Jaap Suter's 'Geometric Algebra Primer' blijkt een heel mooie eerste inleiding in de GA te zijn. Het boek 'Geometric Algebra for Computer Graphics' door John A. Vince (2008) is eveneens heel nuttig om het werk van andere auteurs, bijv. het inmiddels klassieke boek 'New Foundations for Classical Mechanics' (2e editie, 1999) van David Hestenes, veel beter te kunnen begrijpen.

't Zal mij voorlopig bezig houden :-)

Geen opmerkingen: