25 december 2016

(Niet) fietsen en tuinieren

Daar zijn wij weer, na ruim 3 maanden niet bloggen.

Allereerst mijn beste wensen aan al m'n regelmatige en niet-zo-regelmatige lezers voor heel fijne feestdagen en een voorspoedig, gelukkig en gezond 2017 !

Fietsen
In oktober heb ik een luizige 200 km bijeen gesprokkeld op de HP Scorpion. In november en december tot nog toe heb ik niet meer gefietst. Voor deze mooiweerfietser was het weer vaak niet bepaald uitnodigend om te gaan fietsen!

Tuinieren
Wel hebben we in de genoemde maanden veel in de tuin gewerkt: in totaal 2 boompjes en 9 heesters met wortel en tak verwijderd, gedetailleerd snoeiwerk verricht aan diverse heesters en gigantische hoeveelheden afgevallen blad opgeruimd. Het is dit jaar een buitensporig goed groeiseizoen geweest en dat was aan alles te merken!


We zijn gaan experimenteren met een paar soorten siergrassen en hebben hier en daar alvast wat probeersels geplant die hopelijk zullen aanslaan, goed groeien en niet misstaan in het oorspronkelijke ontwerp van onze tuin. Diverse boeken, vooral die van/over de wereldvermaarde tuinarchitect Piet Oudolf  en websites (bijv. Oudolf en Lianne's Siergrassen) geven een goede indruk van de mogelijkheden van siergrassen en waarop je moet letten.

Sportschool
Vanaf ons huis is het maar 10 minuten lopen naar de sportschool van Quantumfit.
Een winter zonder sportieve activiteiten is onacceptabel, dus heb ik mij daar ingeschreven. Inmiddels ben ik nu twee weken bezig (3 à 4 maal per week) en ben nog zoekende naar een mix van activiteiten die mij in dit beginstadium -weinig conditie, weinig kracht- zo snel mogelijk een stuk verder helpen.

Al weer heel wat jaartjes geleden heb ik regelmatig een sportschool bezocht en heb daar dankzij een uitstekende begeleiding het nodige opgestoken over de do’s en don’ts en de verschillende toestellen. 
Het leek mij verstandig en voor de hand liggend om te beginnen met de spiergroepen te gebruiken die bij mij prima ontwikkeld zijn: ligfietsen, wandelen en roeien. Daarbij extra krachttraining met leg extension, leg press, abdomen en lower back: allemaal bekend terrein voor mij :-)

De cardiofitness activiteiten waarmee ik veel ervaring heb gaan mij nu al redelijk goed af, al laat vooral het uithoudingsvermogen te wensen over. M’n medicijnen Lucrin (hormoonkuur), Xtandi (a.k.a. enzalutamide) en de betablokker atenolol blijken, zeker in deze combinatie, vakkundige slopers te zijn van een man’s viriliteit, spierkracht en uithoudingsvermogen!

Dat wordt dus wel duwen tegen mijn grenzen aan, maar toch met een zekere voorzichtigheid en alertheid op de reacties van m’n lijf. En waar m’n conditie te kort schiet voor een langere sessie probeer ik een geschikte HIIT-variant toe te passen en evenals bij de krachttoestellen een aantal sessies van beperkte duur te doen.

Er is één toestel waarmee ik absoluut niet overweg kan: de crosstrainer! 'k Sta daarop erbarmelijk te haspelen en te knoeien en slaag er niet in om
-niet lachen!- meer dan 35 watt te genereren. 'k Moest gelijk denken aan vroeger, in een ver verleden, toen m’n eerste vrouw en ik op wintersport gingen langlaufen. M’n vrouw ging er moeiteloos en gladjes vandoor, ik kon niet meer doen dan met veel moeite proberen haar bij te houden :-((  Leuk was anders en het is nooit beter geworden…
'k Heb gisteren de tread climber geprobeerd, en die lijkt mij veel geschikter.

M’n prostaatkanker…
is helaas actiever geworden ondanks de enzalutamide. Afgelopen dinsdag vernam ik van de specialist dat de PSA-waarde in mijn bloed is gestegen naar ca. 19. Dat betekent een stijging in een half jaar met ca. 11, van 8,5 een half jaar geleden. Wanneer de stijging doorzet wil m’n specialist weer een PET/CT scan laten uitvoeren om te zien of de voornaamste onruststoker gericht bestreden kan worden.
Jammer dat de reeks van goede berichten (dalende en gelijkblijvende PSA) nu is doorbroken. Gelukkig maak ik mij nog niet al te veel zorgen en beheerst het niet mijn leven! Het is wel een krachtige motivatie om mijn lichamelijke en mentale conditie goed te houden, want daardoor kan ik de bijwerkingen van de huidige 2e-lijns behandeling beter doorstaan.

6 opmerkingen:

Willem zei

Hoi Wijnandt je conditie zo goed als mogelijk houden is een noodzaak om vooruit en verder te kunnen. Mooi dat je er zo positief tegen aan kijkt en je de kanker niet je leven laat beheersen stapje voor stapje verkennen wat nu goed is voor jouw lijf Petje af. houdt moed en een goed 2017!
Gr.Willem

Belle zei

Vervelend om te lezen over je gezondheid. Goed dat je er alles aan doet om zo fit mogelijk te blijven en dat je plezier hebt in tuinieren. Sterkte en ik wens je alle moois voor 2017!

Mick zei

Ik heb nog altijd veel profijt van mijn tijd op een sportschool waarbij ik begeleiding kreeg. Daarom zal ik ook nooit meedoen met die laatdunkende opmerkingen er over.
Net nog mijn mijn bed uitgekomen om met een z-stang schouderoefeningen te doen tegen steken in wat mensen ook wel omschrijven als "slijmbeursontsteking".
Mijn broer van bijna mijn leeftijd mankeert precies hetzelfde en raadde ik aan het zelfde te doen. Maar hij woont op een woonboot dus is niet zo blij met gewichten in zijn huis {:
De beste wensen Wijnandt!

Wijnandt zei

@ Belle, Mick en Willem,

dank voor jullie meelevende berichten! Zo'n hart onder de riem geeft ook mij weer de motivatie en energie om er tegenaan te gaan!

En ja, 'k ben blij dat ik mij heb ingeschreven op de sportschool. Even onder de mensen en een welkome afleiding/onderbreking van de dagelijkse routine.

Het is zoals Mick het zegt: in sommige kringen is het inderdaad bon ton om laatdunkende opmerkingen over de sportschool te maken! Ik kan dat niet goed begrijpen.
Bij Quantumfit zie ik een gemengd publiek: van jonge jongens/meisjes tot bejaarden. Sommigen zijn al meer dan 80 jaar oud! Mijn indruk is dat veel mensen door hun fysiotherapeut worden doorverwezen naar de sportschool.
Als je de moeite neemt om een praatje te maken, hoor je veel verhalen: van een 83-jarige vrouw die na een kunstknie-operatie haar bewegingsapparaat weer opvijzelt, tot een energiek jongmens, 20+, die met speciale moeilijke oefeningen zijn favoriete sport -karate op het niveau van zwarte band- ondersteunt en 1 avond per week op zijn vereniging de junioren traint...

Willem zei

Sommige mensen komen af en toe misschien op de "verkeerde' sportschool, de sfeer moet bij jou passen en anders kijken of een andere dag/uren beter bij jou past het moet wederzijds klikken.
Ik train er al jaren naast het fietsen en veel fietsers/wielrenners doen dit, een sterke rug, romp en schouders armen en nek zijn ook belangrijk voor een goede houding op de fiets en om mooi stil kracht te kunnen leveren.
Na mijn zware knieblessure in 2014 ben ik er mede door de sportschool en een fanatieke sport fysio begeleiding zonder lastige operaties vanaf gekomen.
"Core Stability" is voor veel renners erg belangrijk geworden en was een ondergeschoven kindje.
Ook de DF in-en uitschuiven gaat vliegend met een sterk bovenlijf.
Jammer dat je niet lekker met de crosstrainer overweg kan het is zo goed voor je lijf, vooral om snel conditie op te bouwen zonder op de weg te hoeven hardlopen.

Wijnandt zei

@Willem,
inderdaad is een goede "match" tussen jezelf en de sportschool erg belangrijk, maar dat geldt voor zoveel verenigingen/clubs.
De loopbanden bij QuantumFit kunnen worden ingesteld op een bepaald hellinghoek, zodat ook het te leveren vermogen goed kan worden bijgeregeld. Vooral die gebruik ik om m'n cardiofitness geleidelijk op te krikken. En dat werkt :-)