03 februari 2015

Xtandi (enzalutamide): de eerste week

Afgelopen zaterdag was het mooi weer en kon ik ’s middags op m’n Scorpion fs 26 een ommetje fietsen. Rustig aan en niet te veel, omdat ik niet wist hoeveel fietsconditie mij nog resteerde na 5 dagen Xtandi innemen.
Enfin, 'k had er machtig veel plezier in, want het was enkele graden boven nul, nagenoeg windstil en bijna onbewolkt. Ik had wel meer kunnen fietsen dan die luizige 20 kilometertjes…
Voor het overige was het afgelopen week vooral wandelen, bijna elke dag. Prima alternatief, vooral wanneer we zo’n 1½-2½ uur onderweg kunnen zijn.

Xtandi, eerste week
 'k Heb nu een week Xtandi (enzalutamide) ingenomen: dagelijks bij het avondeten 4 capsules à 40 mg. 'k Moet zeggen: de eerste resultaten zijn ronduit spectaculair! Vooral van m’n nachtelijke plasklachten zijn de scherpe randjes eraf, en kan ik langer ongestoord doorslapen :-) Ook overdag heb ik veel minder aandrang. Heel prettig is dat, zoals ook collega-roei- en ligfietsers op gevorderde leeftijd kunnen beamen! LOL
Interessant was de aanvankelijke bijwerking: die leek namelijk als 2 druppels water op wat ik steeds weer ervoer bij teveel betablokker: wat lichtjes in het hoofd, gemakkelijk spierkrampen en overal spierpijn, en kortademig. Omdat ik toch al ruime ervaring heb met het variëren van de dosis bisoprolol -m’n favoriete betablokker- heb ik de dosering, ¾ tablet per dag, direct verlaagd naar ½ tablet dagelijks. En ja hoor, na enkele dagen was de Xtandi bijwerking bijna geheel verdwenen!
Ook m’n bloedverdunner (acenocoumarol) kon worden verminderd: na bloedonderzoek door de trombosedienst kon de gemiddelde dagdosering met 12% omlaag.

'k Zie het allemaal zonnig in, en ben zeer benieuwd hoe het fietsen mij zal bevallen. Ik ben in dat opzicht optimistisch: veel fietsen (nou ja, voor mijn doen dan…) heeft altijd het effect gehad dat ik diverse medicijnen goed kon verdragen.
’n Beetje warmer en wat minder verraderlijke gladheid op de wegen, daar zit ik wel op te wachten… Misschien begin volgende week?

Wat in het vat zit…

2 opmerkingen:

Willem zei

Jemig Wijnandt Sterkte hoor mooi dat je weer op/in de fiets zit!

Belle zei

Veel sterkte en ik hoop dat de nieuwe behandeling goed aanslaat.