17 februari 2015

Ontwaakt uit de winterslaap en verloren terrein terugwinnen

Vanaf ongeveer anderhalve week geleden fietsen we weer regelmatig: of m’n vrouw Willy en ik samen, of ik solo met een serieus bedoeld trainingsrondje. 'k Heb ze allebei nodig, want sjongejonge, wat kan ’n mens op leeftijd veel van z’n conditie verliezen door 2 maanden (bijna) inactiviteit (december 5, januari 41 fietskm’s), en 't nieuwe medicijn Xtandi dat ook niet bevorderend is voor de algehele conditie.

Dat wordt weer gewoon rondjes draaien van 20-35 km met de bekende conditiebevorderende elementen in hun bekende afwisselingen: tussensprintjes als er volop gewerkt moet worden, rustige duurtraining op de vereiste hersteldag(en), enz. M’n lijf vertelt wel hoever ik mag gaan.
Dat we uit de winterslaap zijn ontwaakt blijkt niet alleen uit ons tuinwerk van de afgelopen weken en de regelmatige wandelingen tot 2-3 uur, maar zelfs m’n fietskm’s tot nog toe deze maand (151km) zitten weer in de lift.

M’n lijf vertelt zelfs dat met voldoende beweging en voldoende inspanning de bijwerkingen van medicijnen veel minder zijn. De benen draaien weer soepel rond en het zijn alleen de spierkracht en uithoudingsvermogen die weer op een hoger peil moeten. Maar dat zal wel lukken…

Armen, rug en schouders hebben nog last van de Xtandi bijwerkingen, al zijn die nu een stuk minder dan zo’n 2 weken geleden. Ik snak naar weer ’n rondje roeifietsen waardoor armen, rug en schouders ook aan de bak komen.

'k Heb deze winter duidelijk gemerkt waar de grenzen liggen van wel/niet kunnen roeifietsen:

1. Het moet niet zo koud zijn dat ik beslist met m’n gevoerde winterjack op de fiets moet. Dat glijdt te gemakkelijk heen en weer op het roeifietszitje en heb je geen goed contact met de roets.
Je hebt pas goed contact met de roets als je genoeg hebt aan de roetsoverall met daarover de wat dikkere Goretex windstopper. Dan maakt het niet zoveel uit wat je onder de overall aan hebt: een of twee laagjes thermokleding (bijv. Odlo + Icebreaker).
2. Ook moet ik het dan zonder skibril kunnen stellen, want die verdraagt zich minder goed met de actieve manier van fietsen op de roets.

Da’s dus een heel gemakkelijke checklist :-))

2 opmerkingen:

Rudolf Kooistra zei

Goed bezig,knap werk.
Goed voor lichaam en geest.
Zelf fiets ik nog niet weer in de Mango,even wachten tot de pekel weg is.
Ik fiets wel woon/werk,maar kan ook vernemen dat de conditie achteruit gegaan is,ondanks het schaatsen 1 keer in de week.
Veel plezier gewenst komend seizoen.
Gr
Rudolf

Mick zei

De handel op de plantenveiling trekt ook weer lekker aan. 4000 Karren al weer.
Kostte me wel een gebakje trouwens. Want die waren al vergeven eer ik in de gaten had dat we nu weer gescheiden pauzes hadden (omdat ik dan in de eerste groep hoor).
Ciau