29 maart 2014

Na 1½ jaar kan ik weer roetsen :-))

'k Merkte het een dag of wat geleden al, en gisteren al helemaal: het roeifietsen gaat weer als vanouds, anderhalf jaar na het oplopen van een blessure in m'n maag/middenrifstreek. Gisteren reed ik een trainingsrondje van iets meer dan 40 km, met vooral op de terugweg een stevige tegenwind, Bf 4 à 5, uit het Oosten. Cadans, kracht en uithoudingsvermogen waren allemaal terug van weggeweest!

Hoe dit zo plotseling kon gebeuren is voor mij, eerlijk gezegd, nogal raadselachtig. 'k Heb wel het vermoeden dat een additioneel hartmedicijn, dat ik sinds 18 maart j.l. gebruik, een belangrijke rol speelt. Het gaat hier om Rytmonorm 150 mg, waarvan ik na het ontbijt en na de avondmaaltijd 1 tabletje inneem. M'n cardioloog doet alle moeite om m'n hart stabiel te houden, en hiermee lijkt het aardig te lukken :-)
Ik bof: de bijwerkingen zijn heel gering, en vooral het prestatievermogen is nagenoeg niet aangetast. Dat is met de gangbare betablokkers wel anders, en daarvan neem ik het absolute minimum: 1¼ milligram per dag, ⅝ mg 's ochtends en ⅝ mg 's avonds.

Hergebruik van mooie fietsonderdelen

M'n RANS Cruz heb ik netjes kunnen verkopen en de berichten van de nieuwe eigenaar duiden erop dat de Cruz nu met veel plezier wordt gebruikt. Verkoop van de RANS Dynamik Pro wilde echter niet lukken, dus besloten m'n vaste fietsenmonteur Jos (Steenbergen Fietsen in Zuidlaren) en ik om de mooie onderdelen van de Dynamik te transplanteren naar een mooi mtb-frame, 'n carbon Specialized S-Works HT, 17,5 inch, de maat die m'n vrouw past. 'n Paar dingetjes erbij om het mooi af te ronden (Specialized vrouwenzadel, verende zadelpen van Suntour, dragertje voor de zwartwitte Ortlieb fietstas, zwarte SKS spatborden en nog wat klein materiaal) en het resultaat is een mooi licht fietsje met dezelfde belangrijkste maten als haar Santos mtb.
De eerste kennismaking met de nieuweling is m'n vrouw erg goed bevallen: opvallend laag gewicht, goed hanteerbaar, rijdt superlicht en soepel!

Inkomens- en vermogensongelijkheid
Toen ik zo'n 3 jaar geleden op m'n weblog het onderwerp ongelijkheid aansneed (zie enkele postings die door het trefwoord politiek worden opgeroepen) kon ik niet vermoeden dat dit onderwerp omstreeks deze tijd een hot topic zou zijn geworden. 

De Correspondent wijdde een artikel aan een belangrijk boek daarover: "Capital in the Twenty-First Century", geschreven door de Franse econoom Thomas Piketty en in het Engels vertaald door Arthur Goldhammer.
Het artikel op De Correspondent website: Al onze theorieën over het kapitalisme weerlegd in één grafiek.

Er zijn twee andere recente studies die in het licht van het werk van Piketty eveneens tot nadenken stemmen, en de ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen noemen:

1.
Een "discussion paper", in maart 2014 verschenen onder auspiciën van het Max-Planck-Institut für Gesellschaftsforschung (MPIfG), Köln, met titel "No Exit from the Euro-Rescuing Trap?", auteur Fritz W. Scharpf (voormalig directeur van het MPIfG). Hierin analyseert hij het beleid dat wordt gevoerd om de Euro te redden. Zijn conclusies zijn onder meer dat dit beleid de ongelijkheid bevordert, zowel tussen de rijke Noord-Europese en de armere Zuid-Europese landen, alsook tussen de diverse bevolkingsgroepen, in de armere landen èn in de rijke Europese landen. Over de bevolking in de arme landen schrijft Scharpf: "…the limited improvements from the euro-rescuing perspective were achieved at the price of a dramatic deterioration of domestic conditions in debtor states. Austerity policies have deepened the decline of economic activity, while severe cutbacks in social benefits, public services, and public-sector wages, combined with labor market deregulation, have greatly increased mass unemployment, poverty and social inequality…" De toestand in Griekenland en Spanje ten voeten uit...
Het huidige Europese beleid bevordert dus actief de ongelijkheid!
Zeer de moeite van het lezen waard, vooral omdat Scharpf weet waar hij het over heeft.

(Een interessant terzijde: Scharpf wijst in een voetnoot op de continuiteit van het Nazi-gedachtengoed in de Europese eenwording: "Rainer Hank (2013) points to a disturbing continuity of Nazi visions of European unity and the ideas of some prominent promoters of European integration in postwar Germany."
Als een vrij logisch vervolg hierop heb ik nu het vermoeden dat het zozeer verfoeide neoliberalisme enerzijds en de denkrichtingen van fascisme en nazisme anderzijds wel eens gemeenschappelijke trekjes zouden kunnen hebben.)

Beide studies zijn eenvoudig via Google te vinden en als .pdf-bestand te downloaden; Rainer Hank's artikel in het tijdschrift Eurozine is getiteld: "We Europeans, after the loss of innocence".

2.
Een wetenschappelijk artikel, dat nog in het stadium "submitted" verkeert en onbedoeld voor korte tijd kon worden gedownload. Hierin wordt aan de hand van een rekenmodel -dat een uitbreiding is van het welbekende jager-prooi model- betoogd dat ongelijkheid bijdraagt aan de instabiliteit van een samenleving en de kans op een instorting vergroot. De uitbreiding bestaat uit de toevoeging van "elite", "gewone man" en "vermogen". Heel interessant, ook omdat de inleiding een overzicht is van de beschavingen die lang of kort geleden zijn verdwenen. Het zijn er veel meer dan we dachten…
Titel: "Human and Nature Dynamics (HANDY): Modeling Inequality and Use of Resources in the Collapse or Sustainability of Societies".
'k Heb mijn kopie op internet gezet, zodat lezers van m'n weblog het ook kunnen downloaden.

Geen opmerkingen: