03 december 2013

Maandag 2 december 2013: de getallen 4010 en 10

Km-standen
Het eerste getal, 4010, is het aantal km's dat ik dit jaar t.m. afgelopen maandag, 2 december, op m'n fietsen bij elkaar heb gesprokkeld. Minder roeifietskm's dan ik zou willen, al gaat het met roeien weer de goede kant op :-) .
Tot nog toe heb ik 1.516 km geroeid en 2.494 km rondgetrapt.

In deze periode -herfst en winter- wordt vooral de e-Scorpion gebruikt omdat de fietspaden vaak met blad en andere natte boomresten zijn bezaaid die voor uitglijders kunnen zorgen. Waar ik met de roets tamelijk behoedzaam zou moeten rijden, kan ik met de e-Scorpion blijven doordenderen :-)

M'n vrouw Willy en ik realiseren ons terdege dat, als het echt winter wordt, het min of meer afgelopen is met het fietsen, zodat we gaan fietsen wanneer het weer dat toelaat. En dat is ten onzent in Oost-Groningen tot nog toe vaak het geval!

Foto's van m'n fietsen
Eigenlijk zijn foto's van m'n 'Thijs 209' roeifietsen en e-Scorpion trike niet zo interessant; daarom heb ik maar weinig foto's op dit weblog gezet. Er was niet veel aan geknutseld zodat ze nagenoeg in de standaard-uitvoering zijn gebleven.

Nu wel 'n paar foto's want wat klein geknutsel kon ik niet helemaal vermijden ;-)

De 209 had ik al in 2010 voorzien van 'n hoofdsteuntje, met klittenband op de tas gemonteerd. Omdat ik graag gezien wil worden rij ik in herfst en winter met brandende verlichting: 'n CatEye achterlicht is nu achter op het hoofdsteuntje gemonteerd, ook met klittenband. 't Ziet wat primitief uit, maar bevalt uitstekend: weegt weinig en is degelijk genoeg.

Voorop, bij de punt van de boegspriet, is een koplamp -Lezyne Power Drive XL- gemonteerd. Dat past goed bij de fiets en valt goed op, zoals de foto van de brandende koplamp laat zien.

M'n 2 roeifietsen staan in de fietsenberging in fietsstandaards van Feedback Sports. Dat zijn prima standaards die vooral het voordeel hebben dat ze de snek niet in de weg zitten. 'k Zag ze bij m'n vaste fietsenhandelaar, kreeg er een mee om te proberen en heb daarna 2 nieuwe gekocht :-)

M'n geknutsel aan de e-Scorpion kon beperkt blijven tot het naar voren brengen van de hoofdsteun met een paar in gebogen vorm gelijmde lagen blauw/zwart schuimrubber. Aan de voorkant is een V-vormige uitsparing gesneden, voor beter comfort.

Bij de volgende onderhoudsbeurt (bij ca. 3000 km) zal ik het SKS-achterspatbord laten vervangen door een bredere uitvoering, die aan de voorkant zo'n 10 cm langer wordt gemaakt door er een extra stukje spatbord aan te zetten. Het huidige spatbord is te smal en houdt niet alle rommel tegen die de dikke Marathon+ achterband rondsproeit. De verlenging aan de voorkant zal de vervuiling van de fiets nog verder verminderen, zo is mijn ervaring.

PSA
Het tweede getal in de titel van deze posting, 10, is de recent gemeten PSA-waarde in mijn bloed zoals m'n uroloog mij afgelopen maandag vertelde.
Veel PSA in het bloed kan worden veroorzaakt door prostaatkanker. Bij een vermoeden daarvan laat de huisarts meestal eerst je bloed onderzoeken. Bij dit bloedonderzoek wordt de hoeveelheid PSA gemeten. PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen. PSA is een eiwit dat alleen in de prostaat wordt gemaakt.

In juli 2003 is bij mij prostaatkanker geconstateerd. Niet meer operatief te verwijderen omdat inmiddels behalve de primaire tumor ook een 3-tal uitzaaiïngen werden ontdekt. Gelukkig sloeg de hormoontherapie direct aan.

Tot voor kort bleef m'n prostaatkanker goed onder controle. Sinds een jaar echter stijgt de PSA-waarde in m'n bloed: een jaar geleden was deze ca. 2, een half jaar later ca. 4 à 5, en weer een half jaar later, afgelopen maandag dus, bleek-ie 10 te zijn. Steeds een verdubbeling in een half jaar tijds. Dat betekent dat de hormoontherapie z'n effectiviteit aan het verliezen is.

Op internet is het volgende te lezen:
Hormoontherapie verliest gewoonlijk binnen 3 tot 5 jaar bij mannen met uitgezaaide prostaatkanker zijn effectiviteit. Wanneer de tumor uiteindelijk ondanks hormoontherapie verder uitgroeit, overlijden de meeste patiënten binnen 1 of 2 jaar. Wanneer hormoontherapie niet aanslaat (hormoonresistentie) kunnen alternatieve hormonale geneesmiddelen of chemotherapie worden geprobeerd.
'k Was niet blij na het consult met m'n uroloog, en die dag plus de daaropvolgende nacht verliepen bepaald niet rustig. Vooral de demonen van de nacht spookten flink rond in m'n hoofd… :-(

Voorlopig is het afwachten, er zit niet anders op… Over een half jaar weten we meer en kunnen dan naar bevind van zaken handelen. Wel zal ik nu attent moeten zijn op mogelijke pijnklachten die door de prostaatkanker kunnen worden veroorzaakt.

8 opmerkingen:

Wim Schermer zei

Dag Wijnandt,
Dat zijn geen mooie berichten. Nu heb je de statistiek al met een factor 2 getart. Laten we hopen dat je dat blijft lukken.
Een hoge leeftijd is meestal geen zegen, maar bij dit soort zaken kan het goed uitwerken.
Groeten,
Wim

Rudolf Kooistra zei

Dag Wijnandt.
Je hebt mooi materiaal,gebruik het om met andere zaken bezig te zijn.
En ja dat gaat niet helemaal lukken.. Lijkt me ook normaal..bij dat soort berichten.
Gewoon doorgaan...

Groeten
Rudolf

Mark zei

Oei, sterkte met de prostaatkanker. Ik weet er helaas alles van, mijn vader is er aan overleden. Hoop dat het bij jou beter onder controle te houden is.

Mick zei

Hoi Wijnandt,
Gebruik zoveel je oplaadbare grasmaaier als je zelf wilt :-)
Sorry nog voor mijn kritiek daar op. "Ten ontzent", wat een mooi taalgebruik man!
Jongeheren van deze tijd snappen de d's en t's niet eens meer...
Mvg Mick

Wim zei

Hoi Wijnandt,

We hebben in het verleden al vaker vastgesteld dat we toch wel het één en ander gemeen hebben.

Een extra neksteuntje op de Roeifiets! Wie heeft dat nou?
Nou jij en ik blijkbaar.

En dan ook nog van die waardes en uitslagen van bloedonderzoeken, omdat de kanker in het lijf aan ronddolen is :(

En ja, die demonen hebben ook in mijn hoofd rondgespookt.
3x per jaar komen ze sowieso nog een keer op visite, tijdens de 4-maandelijkse controles.

Echt wennen doet het blijkbaar nooit.

Veel sterkte en mocht je de behoefte voelen....je hebt mijn mailadres.

Blijf lekker fietsen/roeien en geniet.

Gr. Wim

Wijnandt zei

Dank voor alle bemoedigende reacties! Inmiddels is het opgewaaide stof in m'n brein weer gaan liggen en kan ik mij weer volop concentreren op m'n gebruikelijke zaken. Alleen fietsen lukt niet zo, daarvoor is het nu buiten te roerig: storm en harde wind met natte sneeuwbuien.

Studeren, lezen, corresponderen en schrijven, dat zijn mooie bezigheden, of het nu met computer of dode bomen gebeurt…
En 'k moet binnenkort m'n eigen nieuwjaarskaart nog ontwerpen en in tig-voud afdrukken :-) Da's elk jaar weer een feest!

Voor nu een hartelijke groet!
Wijnandt

M Seip zei

Hoi Wijnandt,

Ik heb net je laatste 2 blogs gelezen. Dat wat de laatste PSA-waarden betreft is geen leuk nieuws. Sterkte toegewenst...aan jou is het wel toevertrouwd om je allerlei statistieken niet teveel aan te trekken en ze gewoon te blijven tarten zoals je dat de afgelopen jaren ook suucesvol hebt gedaan.

Groet, Marcel (ook namens Didi).

Willem zei

Dag Wijnandt ik lees het net...wat een nare ontwikkelingen toch weer veel sterkte en kracht voor de komende periode!
Gr.Willem8555452