05 april 2013

Roeifietsongemakken en offshore belastingontduiking

Het zal ergens in de loop van 2-3 april geweest zijn dat m'n lichamelijk roeifietsongemak een stuk minder is geworden. Onderhuids is kennelijk een verkleving bij m'n operatiewond losgeraakt. Het roeifietsen gaat nu een stuk gemakkelijker, al zal er nog heel wat moeten gebeuren voordat ik weer zonder veel inspanning 1½ uur achtereen kan roeien.
Maar het begin is er… :-)) En nu maar het resterend onderhuids ongemak met beleid naar een volledig herstel manoevreren!

M'n onmisbare 209 THYS staat helaas ff op non-actief. De retourslag ging al 'n tijdje wat stroef, en eergisteren ontdekte ik -gelukkig nog voor vertrek van huis- dat de spernaaf er helemaal de brui had aangegeven en er geen land mee te bezeilen was :-(

Afijn, Derk zou regelen dat z'n vaste transporteur vandaag m'n 209 zou ophalen, maar vanochtend mailde Derk mij dat-ie bij hèm voor de deur stond.
Dus dat wordt pas maandag, helaas. Krijgt-ie gelijk een grondige onderhoudsbeurt...

Gelukkig is m'n roei3wieler een prima vervanger, vooral met die snelle Durano-bandjes ;-)

De offshore belastingontduikingsindustrie

Dank zij de noeste arbeid van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) is het de komende dagen en weken smullen geblazen over hoe mensen van allerlei slag, in meerderheid traditioneel aangezien voor steunpilaren van de maatschappij, proberen zo min mogelijk, bij voorkeur helemaal geen, belasting te betalen.

In Nederland is het de krant Trouw die samenwerkt met het ICIJ, in Groot-Brittannië en Duitsland zijn het The Guardian resp. de Süddeutsche. De berichtgeving van de laatste twee zijn te vinden onder Offshore secrets en  OffshoreLeaks.

Trouw heeft (nog) geen speciaal thema waaronder het nieuws over de offshore belastingontduikingsindustrie en haar clientèle is te vinden. De Nederlandse media -althans die ik via het internet volg en de 2 kranten waarop we zijn geabonneerd- schrijven er tot nog toe heel weinig over en reageren traag. Dat is duidelijk te zien op het eerste screenshot (gisteren gemaakt om 20:53 h) van NetNewsWire: De Süddeutsche was op 4 april kort na middernacht erbij, en had gisteren al 7 items daarover gepubliceerd. Die Welt was ook vlot, even na 9 uur en totaal 5 artikelen tot even na 20 uur.

Ondanks dat Trouw meewerkt met het ICIJ, was de krant er niet vroeg bij, 13:40 h. NRC Handelsblad, dat zich graag afficheert als kwaliteitskrant en "slijpsteen voor de geest", kwam er pas om 17:00 h achteraan sukkelen…

De NOS wijdde er in het 8-uur journaal geen tittel of jota aan 8-)  , maar ik verwachtte niet anders…

Op de tweede screenshot hiernaast (vanochtend gemaakt om 11:41 h) is goed te zien hoe met name de Britse Guardian en Duitse Süddeutsche het allereerste nieuws met meerdere interessante items volgen. Om 11:41 had de Süddeutsche deze ochtend al 5 nieuwe items. In onze gezapige vaderlandse pers is het hierover héél stil.

1 opmerking:

M-MZ zei

Gelukkig, ik dacht heel even dat het ene met het andere te maken had. Niet dat ik Derk verdacht van dit soort praktijken hoor ;-)