We kunnen er weer even tegen :-))
Zinkdeficiëntie?
De afgelopen maanden kreeg ik het vermoeden dat ik wel 'ns baat kon hebben bij extra inname van zink. Er doken namelijk tamelijk betrouwbaar ogende berichten op in kranten en op internet die een verband legden tussen een extra dagelijkse dosis zink en het sneller genezen van verkoudheid. De extra portie zink zou de werking van ons immuunsysteem versterken. Maar ik ben niet zo gecharmeerd van voedingssupplementen, en zeker niet wanneer opeens allerlei juichende verhalen daarover opduiken.
Ongeveer een week geleden ondernam ik actie nadat ik op een ochtend in de spiegel keek en schrok van wat ik zag: een vermoeid ogende oude man met fletse oogopslag, uitdunnend haar en een oude gezichtshuid. Er leek meer aan de hand dan een moeizaam doorgekomen winter en een fikse en alsmaar doorzeurende verkoudheid. Voeg daar nog bij m'n al jarenlang slechte vingernagels die continu vanzelf scheuren en afbreken.
Gebrek aan weerstandsvermogen en haperend metabolisme? Toch maar 'ns kijken hoe dat zit met dat zink als onderdeel van de voeding… Googelen dus, en meer dan anders bedacht zijn op onzin, kletspraat, reclamepraatjes van fabrikanten en handelaren, en de onvermijdelijke -bij het onbespoten licht van de volle maan macrobiotisch verwekte- gezondevoedingfanatici die rondom bijna elke chemisch verbinding een cultus opbouwen…
'n Mooie gelegenheid om te profiteren van m'n opleiding als chemicus en beroepservaring in de milieubescherming en normstelling :-))
Vooral het volgende artikel trok mij over de streep:
Hajo Haase and Lothar Rink, The immune system and the impact of zinc during aging.
Dit is een tamelijk recent (2009) en zeer interessant artikel dat uitvoerig ingaat op de rol van zink in het immuunsysteem en de effecten van gebrek aan zink in het lichaam. De bekende achteruitgang van het immuunsysteem bij oudere mensen kan worden veroorzaakt door dit gebrek aan zink.
Een heel verdienstelijke samenvatting vanuit het oogpunt van de sportbeoefenaar staat op www.wandeltraining.nl. De inleiding van deze pagina vermeldt over zink:
Zink is essentieel voor het immuunsysteem. Zink heeft ook een aandeel in de energiestofwisseling. Langeafstandslopers hebben vaak last van verkoudheden. Ze hebben dikwijls een te kort aan zink.De paragraaf over zink vermeldt:
Om een lang verhaal kort te maken: 'k slik nu zinkpillen. 't Is niet moeilijk om ze te vinden bij de drogist of bij onze nationale grootgrutter AH. 'k Verwacht dat het wel een tijd zal duren voordat eventuele effecten zijn te merken. Over een maand zal ik hierover verslag uitbrengen.Zink (Zn)Komt voor in vlees, vis, kip, volkorenbrood, aardappels en muesli.
Ons lichaam bezit in totaal ongeveer 2 gram zink. Is betrokken bij veel reacties in het lichaam; veel enzymen en hormonen zijn afhankelijk van haar. Zink is essentieel voor het afweersysteem, de werking van insuline en vitamine A. Het heeft dus een aandeel in de energiestofwisseling. Zink maakt deel uit van het enzym SOD dat beschermt tegen radicalen. Zink is direct betrokken bij de groei, de wondheling en de productie van sperma.
Aanbevolen hoeveel per dag: 15 mg. Zink gaat gemakkelijk verloren bij de bereiding van voedsel. In tegenstelling tot magnesium kunnen we via een zinksupplement voldoende binnenkrijgen. Neem een supplement dat de dagelijkse behoefte niet overschrijd. Houd er ook rekening mee dat looizuur (zit in koffie en thee) de absorptie kan belemmeren.
Tekort: vermindert de productie van testosteron, en kan leiden tot huid- en slijmvliesafwijkingen, moeheid, impotentie en witte vlekjes op de vingernagels. Frequent gebruik van ijzer-supplementen (bekend bij sporters) kan de opname van zink verslechteren. De zinkuitscheiding is verhoogd bij intensief sporten.
De verrotte financiële sector
Die was de afgelopen dagen weer 'ns in het nieuws: Corruptie tot in de hoogste kringen op Wall Street.
Michael Moore, vooral bekend door zijn documentaire films, heeft op 5 maart jl. een felle toespraak gehouden in Madison, Wisconsin, die gericht was tegen de Amerikaanse financiële sector en de superrijken. Zeer de moeite van het lezen waard!
1 opmerking:
Hallo Wijnandt,
Mij is opgevallen dat van wetenschappelijke zijde vooral wordt gesproken over vitamine D tekorten in de Nederlandse/westerse bevolking. De kans is vrij groot dat je aan de lage kant zit. Vitamine D is m.n ook essentieel voor het benutten van calcium en het je energiek voelen. Iets om over na te denken, vooral aan het eind van de winter.
Sterkte, wat zelf dokteren kan heel lastig zijn.
Henk-Jan
Een reactie posten