23 maart 2010

't Is soms moeilijk kiezen...

Het weer is de laatste dagen tamelijk zacht, zonnig en droog.

Ideaal dus om een ommetje te maken op m'n gloednieuwe Thijs 209 carbon roei2wieler.
Ideaal weer ook om in de tuin te werken.

In m'n hoofd vindt het debat plaats tussen fietser en tuinman. De trouwe lezers van dit weblog kunnen natuurlijk de argumenten wel dromen om te gaan fietsen.

M'n tuinman alter ego heeft ook goede redenen om aan de slag te willen. Het moet gezegd: struiken en planten in de tuin lopen dit voorjaar niet bijzonder snel uit. 'k Neem aan dat dit komt door de lange winter waardoor alles later en ook langzamer op gang komt. Toch zitten bosanemoon en omphalodes verna al moeizaam omhoog te komen onder een te dikke laag afgevallen blad. En de nieuwe bladknoppen van de hertshooi worden al groter. Blad harken en snoeien dus niet uitstellen…

't Verstandig compromis biedt zich vanzelf aan. 's Ochtends bijtijds beginnen met tuinieren, en naar bevind van zaken daarmee òf doorgaan tot de middagboterham, zodat de middag goeddeels kan worden besteed aan een mooie roeifietstocht, òf ook 's middags een paar uur tuinieren en dan een kort stukje roeifietsen om vooral de kreukels uit m'n rug te halen.

Vanmiddag neem ik ruim de tijd om een favoriet ommetje van 35 km te roetsen nadat ik de ochtend heb besteed aan het te voorschijn halen van bosanemoon en omphalodes verna en bijkomende werkzaamheden om de tuin er verzorgd en natuurlijk aandoend te laten uitzien.

't Wordt een wandeletappe zoals men dat in de TdF zegt: in een rustig tempo vooral genieten van het landschap en de warme zon op het gezicht. In Zuidlaren op m'n stamterras 'n beetje dommelen en theedrinken, en weer opstappen voordat ik helemaal in slaap val.

Onderweg ben ik weer helemaal wakker en kan ik de rijeigenschappen beoordelen van m'n Thijs 209. 't Fietske ligt vast en strak op de weg en reageert direct en levendig zonder nerveus te zijn. 't Lage gewicht -ca. 12 kg met het standaard toptasje- maakt zich kenbaar door gemakkelijk optrekken en vlot omhoog gaan bij bruggetjes. Het kleinere traagheidsmoment, vooral door de lichtere boegspriet, maakt dat de 209 strakker stuurt dan de 222.
Het lichte stuur en voetenslee zorgen voor een heel lichte terughaalslag. Schakelen en remmen gaat heel gemakkelijk.

Kortom, een heerlijk roeifietsje!

1 opmerking:

Mick zei

Ik heb vandaag behalve de hoofdstedelijke 'Opstapdag' meegereden ook nog een -uit de tuin van m'n moeder gekregen- frambozenstruik geplant.
De laatste letter vraagt meer aandacht. Men bedoelt: het kan ook geplant zijn, met een t. Omdat er meer bomen moeten geplant worden. Maar daarvoor moeten plannen worden gemaakt: waar moeten bossen komen, hoe gaan we dat doen, enzovoort. Met andere woorden, de bossen moeten eerst gepland worden...