30 september 2009

Herfst- en winterklaar

De roei3wieler heb ik vandaag "herfst- en winterklaar" gemaakt door het monteren van een koplamp en een dubbel stel achterlichten. Niet dat ik alsmaar in het donker wil roeifietsen, maar het zal de komende maanden beter zijn om overdag verlichting te voeren om op te vallen. Grote kans dat ik dan minder vaak over het hoofd word gezien door nonchalante scholieren en haastige forensen.

Tussen de miezerige motregenbuien door kan ik tegen het einde van de middag een kort ommetje maken om m'n stramme lijf los te maken. Lampjes aan en vort met de geit…

Onderweg is het zonneklaar dat voor mij 'n roei3wieler geen decadente luxe is, maar een bittere noodzaak om het hele jaar door te kunnen roeifietsen zonder grote kans op ongelukkige valpartijen. De gladmakende smurrie -een uiterst effectief mengsel van modder, afgemaaid gras en pulp van afgevallen boomblad- ligt nu overal op de weg. Het is dan heerlijk roetsen met de stabiliteit van 3 wielen!

Voor ervaren trikerijders is het natuurlijk gesneden koek, maar ik heb nu ook geleerd dat je bij hard remmen alleen de voorwielremmen moet gebruiken. De schijfremmen zijn ruim voldoende om 't spul heel snel te stoppen, en zijn zodanig gemonteerd dat beide voorremmen met alleen de rechter remgreep worden bediend. Bij het blokkeren van het achterwiel wordt de roei3wieler direct een ongeleid projectiel. Da's geen pretje…

'k Rij met een rustig gangetje m'n heel korte ommetje dat door het fraaie streekje Borgercompagnie leidt. Ondertussen denk ik na over de aantrekkelijkheid van het fietsen in herfst en winter. Mij ontbreekt de dwingende noodzaak van een bijna dagelijkse gang naar school of werk, zodat de motivatie ergens anders vandaan moet komen. 'k Realiseer mij dat in het "slechte seizoen" kleinschalige gezelligheid mij meer aantrekt dan snel kilometers vreten langs stille wegen in een kaal en verlaten landschap. Deze voorkeuren deel ik met m'n vrouw Willy, zodat wij 's winters bijna nooit samen fietsen maar wel stadswandelingen maken, al dan niet gecombineerd met een museumbezoek.

Gelukkig is het heel goed mogelijk om vanaf bijv. Zuidlaren via verschillende leuke routes naar Haren en Groningen te fietsen. En zo zijn er wel meer mogelijkheden om de routes aan m'n voorkeuren aan te passen. De roei3wieler lijkt daar erg geschikt voor.

Bij thuiskomst -het is dan al bijna donker- kan ik de fietskm boekhouding opmaken van september:
623 km totaal, waarvan 527 km op m'n roeifietsen en 96 km op m'n RANS mtb.

Geen opmerkingen: