30 april 2009

April 2009: geweldige fietsmaand met een verschrikkelijke laatste dag

Begin deze middag zet ik onze mtb's, Willy's Santos SCC01 en mijn RANS Dynamik Pro op de fietsendrager om op ons gemak vanuit Zuidlaren naar Groningen te fietsen en weerom. We zijn nog geschokt door de vreselijke gebeurtenissen in Apeldoorn die we in real time op TV kregen voorgeschoteld. Een typisch Nederlands sprookje is vandaag wreed uit het nationale sprookjesboek gescheurd, een sprookje geïllustreerd met bewegende liefelijke en zonnige kleurrijke beelden: overal feestelijk gestemde mensen, politie op de fiets en de koninklijke familie in de bus.

De natuur doet z'n best om ons weer op te beuren: overal bloeit en groeit het dat het een lust is, en regelmatig is de lucht zwaar van de intense bloemengeuren. Het is zonnig maar niet echt warm met zo'n 16 graden, dus de passende fietskleding houdt ons warm. In Zuidlaren en Haren zijn de onvermijdelijke rommelmarkten in vol bedrijf, maar daarmee hebben Willy en ik totaal niets en passeren we zonder ze te bekijken.

In Groningen-centrum is het stervensdruk, je kunt bijna over de koppen lopen. Samengevat: 'n klerezooi, smoezelig en armoedig, oorverdovende herrie en platvloers. 'n Sfeerloze bedoening waar niks te beleven is. We vluchten de stad weer uit, richting het fraaie platteland met z'n sfeervolle dorpjes Glimmen, Noordlaren, Midlaren en Zuidlaren.

Dat is eens maar nooit weer, op Koninginnedag naar de stad...

Gelukkig is niet alles negatief. Op de terugweg, in Groningen in de Herestraat bij 'n tijdelijk bierkraampje, raken we in gesprek met een groepje van drie studenten. Een ervan merkt direct op dat m'n fiets het midden houdt tussen een 'gewone' en een ligfiets. Hij blijkt goed op de hoogte van fietsen, en we hebben het over de voordelen van de RANS CF-bike, die hij -begrijpelijk- nog nooit eerder heeft gezien, t.o.v. de ligfiets. Ook de fraaie afmontage van m'n fiets wordt opgemerkt en gewaardeerd.

Merkwaardigerwijs heb ik deze maand, en vandaag is het net zo, de ervaring dat de Dynamik Pro erg opvalt bij m'n wandelende en fietsende medeweggebruikers. Dit ondanks dat dit model minder extreem is gebouwd dan de RANS Fusion of Cruz. Het kan natuurlijk zijn dat de aandacht eerst uitgaat naar die kerel die zo kinderlijk eigenwijs op z'n oversized kinderfietsje zit, en vervolgens naar 't fietsje zelf dat kennelijk de oorzaak is van die merkwaardig aandoende verschijning.

Weer terug in Zuidlaren leggen we even aan bij 'Op 't Olle Stee' voor 'n kop koffie en een portie bitterballen, wat ons goed doet. We raken in gesprek met een echtpaar dat een tweetal jonge, maar al heel grote Oudduitse herdershonden bij zich heeft. Schitterende honden, al uitstekend opgevoed en heel toegankelijk.

En tot slot de fietskm-boekhouding.Met inbegrip van de bijna 40 km van vandaag heb ik deze maand april 780 km totaal gefietst: 415 km op de roeifiets, 104 km in de WAW en 261 km op de Dynamik Pro. Deze afstanden laten zien dat het meestal prima fietsweer was in april 2009!

2 opmerkingen:

Mick zei

Wel enigzins komisch komt mij voor dat buisje bij de DynamikPro voor de bevestiging vd voorderailleur: http://www.ransbikes.com/DynamikPro07.htm
Als om het verschil met 'n 'gewone' fiets snel ff uit te leggen aan de leek!

Wijnandt zei

Dat heb je goed gezien. De juiste verklaring is natuurlijk om de voorderailleur te laten denken dat-ie op een gewone fiets zit, zodat-ie z'n werk naar behoren doet.