03 februari 2009

Vanaf heden andere indoor roeitraining

Volgens onze administratie heb ik de Concept 2 indoor rower al sinds 2001 in m'n bezit. 'k Heb 'm toen nieuw gekocht met de bedoeling om hiermee in de winter m'n conditie op peil te houden. Al die jaren heeft-ie storingsvrij z'n werk gedaan, al heb ik 'm moeten aanpassen met een ligfietsstoeltje en klikpedalen. Het waarom en hoe daarvan heb ik op m'n website beschreven.

Vorige winter al kwam een probleem opzetten dat zich deze winter nog heviger aandiende: 'k ben niet meer gemotiveerd om langer dan meestal 8, soms 16, minuten achtereen te roeien op de Concept 2. De betrekkelijke eentonigheid van de trainingsessies doet mij nu de das om, en 8-16 minuten zijn echt te kort om effectief te zijn als conditietraining.

Omdat ik het belangrijk vind dat m'n conditie ook in de winter op een redelijk peil blijft, heb ik het over een andere boeg gegooid: m'n Thijs 222 roeifiets, die ik sinds eind 2003 in m'n bezit heb, staat nu op een ergotrainer van Tacx. Het is de Bushido, een draadloze ergotrainer die zonder netspanning werkt.

Belangrijk kenmerk van een ergotrainer is dat je diverse trainingsprogramma's kunt maken, waarin je bijv. de lengte en het stijgingspercentage van meerdere hellingen kunt invoeren zodat je een afwisselend parcours lijkt te hebben.

Het lijkt ook van belang te zijn dat ik de specifieke roeibeweging op de Thijs 222 train. Ondanks dat de Concept 2 indoor rower voor een redelijke roeiconditie zorgt, is er toch weinig overeenkomst tussen het spiergebruik op de Concept 2 en dat op de Thijs 222. Het gevolg was dat ik in het voorjaar de conditie voor m'n Thijs 222 bijna vanaf het begin weer moest opbouwen.

Het vastzetten van de Thijs 222 in de Tacx Bushido gaat overigens niet volgens de standaardmethode. Dit komt door de sterk asymmetrische bouw van de Thijs achtervork. Met 'n paar heel eenvoudige aanpassingen heb ik dit alleszins verantwoord en degelijk opgelost, zodat het achterwiel van de roeifiets precies in het midden op de rol van de motorrem staat.

Wellicht kan ik m'n Concept 2 roeibank verkopen als ik meer ervaring heb opgedaan met de Tacx Bushido.

4 opmerkingen:

Mick zei

Ik zou zeker de consept 2 nog niet wegdoen! Ik had die nog nooit gezien maar de aanpassingen zijn prachtig gemaakt.
Het nadeel van zo'n fiets-trainer lijkt me is dat de vliegwielfunctie ontbreekt. Daar is 't achterwiel vd 222 -bewust- te licht voor.
Bovendien is de aanlooprol 'n beruchte bandenvreter. Het is mogelijk om daar 'n speciale massieve buitenband voor om te leggen maar dat zal niet makkelijk zijn de hoge aerovelg kennende vd bandenwissels...En dan kun je er redelijkerwijs de weg niet meer mee op.
Ik heb zelf 'n (2'hands)Tacx maar gebruik die eigenlijk alleen om aanpassingen aan 'n fiets op uit te testen zoals de nieuwe versie/buisopstelling bij m'n 'bankdrukfiets':In de huiskamer
http://groups.yahoo.com/group/thys_id/files/selfbuildprojects/

Wijnandt zei

Hoi Mick,

inderdaad heeft Bram Smit prachtig werk geleverd en zijn die aanpassingen heel geslaagd. Maar de tijd staat niet stil, de technische mogelijkheden worden groter en de opgedane ervaringen spreken ook hun woordje mee...

De vliegwielfunctie zit verstopt in de motorunit van de Tacx Bushido, en inderdaad is de aanlooprol een beruchte bandenvreter. 'k Heb daarom ook een speciale gele fietstrainerband van Continental (de mtb-versie) om het achterwiel gelegd die het langer uithoudt op de ergotrainer.

'k Heb vandaag alweer een zelfgemaakt parcoursje van 8 km, met wat hellinkjes en vlakke gedeeltes, gereden. Nu ik er aan begin te wennen ga ik het ook steeds leuker vinden. De echte onvervalste roetsbeweging is weer ouderwets lekker :-) !

Voor als ik weer wat meer in vorm ben, over 'n paar dagen, staat er in de fietscomputer al een parcours klaar van 12 km...

Mick zei

Het zei je gegund natuurlijk.
Na mijn gebroken heup merk ik dat het voor het been niet goed is alleen (hoofdzakelijk) fietsbewegingen te maken (met belasting op 'sport'niveau).
Ik moet ook echt stukjes lopen.Op het werk sta ik meer dan dat ik loop...
Zonet dus maar even naar de ijzerwinkel geweest voor m6 verlengmoeren voor de ophanging vd lagers waarop de revolverunit moet gaan draaien.
Ik heb trouwens de Tacx nog niet geprobeerd waar 'ie voor bedoeld is door Meneer Tacx. Omdat de 220 op 20" wielen gaat momenteel zodat 't achterwiel ook niet bij de rol komt.

Wijnandt zei

Inmiddels heb ik de Concept 2 weer teruggebracht naar z'n oorspronkelijke staat en weggegeven aan de Algemene Groninger Studenten Roeivereniging Gyas. Daar kunnen de jongens en meisjes 'm nog nuttig gebruiken.

Roeien is een mooie sport en dat ik de roeivereniging op deze manier een klein extraatje bezorg is ook voor mij een prettige gedachte.
Da's beter dan op Marktplaats.nl leuren met de Concept 2 om een luizige paar honderd euro's te kunnen beuren.