14 augustus 2007

Even niet roetsen :-(


Zaterdag 4 augustus j.l. heb ik voor het laatst geroetst: 'n tochtje van 44 km met het voor mijn doen hoge gemiddelde van 27 km/uur. Dit omdat ik last kreeg van RIS en ruim 10 km met snelheden tussen 35 en 41 km/uur moest roetsen.

Dat zit namelijk zo: vorige week dinsdag nam m'n vrouw een vrije dag om met mij een eindje te fietsen in de streek tussen Dwingeloo en Appelscha. En daar ergens in die bossen, op de terugweg, sloeg het noodlot, voor die gelegenheid vermomd als 'n in het gras verscholen dikke steen, hard toe. Die steen lag in een bocht naar rechts tegen het fietspad aan, en m'n naar voren en omlaag wijzende rechterpedaal raakte de steen voluit. M'n RANS Cruz stond vrijwel direct stil. Ikzelf gleed naar voren van het zadel af, landde met m'n linker schaambotje voluit en onzacht op de bovenstang, en stond toen stil met benen op de grond en handen aan het stuur.

Dat deed zeer, heel erg zeer. Met wrijven werd de pijn minder en konden we zonder verdere problemen de 10 à 15 resterende km's fietsen naar onze auto in Dwingeloo.
Eenmaal thuisgekomen na de autorit van ca. 58 km deed m'n schaamstreek flink zeer en kwam daar snel een bloeduitstorting opzetten zo groot als een flinke computermuis. De dagen daarna voltrok zich een kleurrijk en allengs wat minder pijnlijk schouwspel tussen lies en linkerknie, van blauw naar paars en geelgroen.

Roetsen, dat gaat dus nog even niet :-(
Maar afgelopen zondag bleek ik toch weer te kunnen fietsen op de Cruz, zij het ietwat ongemakkelijk.

En vandaag gaat het ook niet slecht. Het is een aangenaam en tevens nuttig tochtje. Voor de afwisseling drink ik dit keer thee op het gezellige caféterras in Gasteren. In Zuidlaren ga ik eerst bij m'n fietsenmaker 4Hout 2Wielers langs en laat de kabelloop van de Rohloffnaaf bij het stuur veranderen. Ook kan gelijk een bredere mtb-band (de 2.25 inch versie van Schwalbe's Racing Ralph) op het achterwiel worden gezet. Deze band ziet er fraai en indrukwekkend uit op de Cruz en biedt hopelijk wat meer veerwerking bij een druk van 2,5 bar. Op aanraden van de experts laat ik gelijk een antileklint inleggen, dit omdat de eigen lekbescherming van de Racing Ralph minder is dan gemiddeld.

Is het verbeelding of loopt deze band inderdaad een stuk lichter dan de vorige band, de 2.10 inch Black Jack van alweer een paar jaar oud? De tijd zal het leren...

In Zuidlaren ga ik bij de drogist langs voor een voorraadje pijnstillers en verzamel weer wat krachten op het terras van 't Olle Stee achter een cappuccino met bijbehorend garnituur :-)

44,44 km gefietst.

01 augustus 2007

Het uitzicht op de RANS Cruz en fietskm's in juli

Eerst de fietskm's: in juli heb ik totaal 602 km gefietst, waarvan 268 Thys en 334 RANS Cruz. Het weer was duidelijk de beperkende factor, evenals m'n uitstapje van 3 dagen Maastricht -dit keer helaas zonder gelegenheid om te fietsen!

Van een mede-ligfietser kreeg ik een interessante reactie op m'n weblog posting van 16 juli:

Ik begrijp niet goed waarom je schrijft dat je op de Cruz meer van de omgeving ziet dan op de Grashopper ! Beperkt een ligfiets je zicht of wat moet ik me daarbij voorstellen ???


M'n tamelijke rechtop zithouding op de Cruz zorgt er inderdaad voor dat ik een grandioos uitzicht op de omgeving heb, beter dan op mountainbike of ligfiets. Op m'n mtb zat ik voorover, hoewel geenszins extreem, en op m'n GrassHopper zit ik achterover, eveneens niet extreem met 'n zithoek van ca. 40 graden. Het al dan niet beter kunnen rondkijken heeft alles te maken met de oriëntatie van de nek. Met een schuine stand van de nek kijk je niet zo gemakkelijk opzij, zodat het zicht opzij daardoor wordt belemmerd. Op de Cruz zit ik bovendien iets hoger dan op de GrassHopper, zodat ik ook gemakkelijker over alles heen kijk.
Dit alles draagt bij tot een inderdaad veel beter zicht op de omgeving!

Iets dergelijks ervaar ik ook op m'n roeifiets. Sowieso is het zitten op de roeifiets een veel actievere aangelegenheid dan op de 'gewone' ligfiets. Mede door de vorm van het roeifietszitje zorgt de roeibeweging ervoor dat ik veel gemakkelijker even rechtop ga zitten. Dan kan ik goed om mij heen kijken, beter het evenwicht bewaren als ik heel langzaam rij, en ook met het bovenlichaam het sturen ondersteunen.
Vergeleken daarmee is het gewone ligfietsen een tamelijk passieve aangelegenheid, tenzij je -net als op de roeifiets- onder bepaalde omstandigheden meer rechtop gaat zitten en het bovenlijf meebeweegt als je stuurt.

Dit actievere zitten op de roeifiets is voor mij een belangrijke reden dat de roets m'n favoriete 2-wieler is.
'k Ben benieuwd of andere roeifietsers hierin iets herkennen.