15 december 2006

Eindelijk weer fietsen

Omdat het vandaag voorlopig voor het laatst èn zacht èn droog weer zal zijn, wikkel ik de standaardbezigheden -zoals de wekelijkse boodschappen bij de nationale grootgrutter- met bloedspoed af en ga om ca. 13.15 uur op stap voor een ontspannen duurtochtje van 50 km. Het is wel te merken dat ik ruim 2 weken niet heb gefietst! Dat had natuurlijk z'n redenen: het af en toe regenachtige weer, de noodzakelijke tuinwerkzaamheden en de diverse feestelijke voorbereidingen en sociale verplichtingen die bij deze laatste weken van het oude jaar horen. Maar voor het goed bijhouden van de lichamelijke conditie is zo'n fietspauze domweg te lang, zo merk ik nu terdege! Dit gaat zelfs op wanneer ik bijna elke dag m'n omgebouwde Concept 2 indoor rower gedurende 10-20 minuten gebruik.

Het is stil op de weg, ik zie een paar scholieren en meestal chagrijnig kijkende mannen van middelbare leeftijd. De jonkies reageren -zoals bijna altijd- opgetogen als de oranje WAW, pas gewassen en glimmend, voorbij zoeft. In Veendam zijn de reacties nog uitbundiger dan gewoonlijk. Misschien omdat deze week een grote foto van WAW015 in ons plaatselijke bokkeblaadje staat? De foto kan ik hier niet laten zien, maar titel en onderschrift zijn als volgt:

Als een banaan door het verkeer
[foto Peter Panneman]
Is het banaan? Is het een auto? Is het een fiets? Deze vragen stellen veel voorbijgangers zich als ze dit tikje wonderlijk voertuig in Veendams dreven voorbij zien komen. Het is een ligfiets en eentje die de gebruikster beschermt tegen hinderlijke weersinvloeden als wind en regen. Daarnaast is hij nog behoorlijk aërodynamisch en rijdt daardoor soepeltjes door het Gronings landschap waarin het altijd handig is als de wind niet te veel vat op je hoofd heeft. Het enige nadeel is dat de medeweggebruikers van verbazing hun hoofd niet helemaal meer bij het verkeer hebben.

50 km
gefietst

Geen opmerkingen: