05 maart 2016

1 Fiets over en goede vooruitzichten

Afgelopen donderdag heb ik m’n Toxy Flite naar Dronten gebracht. Gerrit Tempelman zal proberen 'm te verkopen. De HP Velotechnik Scorpion trike is nu m’n enige fiets, maar wel een heel bijzondere! ’t Zal wel wennen…

Nu is het wachten op beter weer, vooral droog en wat warmer. De tuingrond is geheel doorweekt en zal al gauw ½ week droog en warmer weer nodig hebben om weer te kunnen tuinieren. ’t Gewone voorjaarswerk: overbodige scheuten van klimplanten en bodembedekkers wegknippen, afgestorven plantendelen weghalen, alles wat toonbaarder maken, bodemverbeteraar en meststoffen strooien, etc.
Gelukkig heb ik geen hekel aan het werken in de tuin. Ideaal is om ’s ochtends in de tuin te werken en ’s middags een rondje te fietsen.

Op het medische front zijn de vooruitzichten prima. Een week geleden vernam ik dat de lage PSA-waarde weer was gedaald. Niet veel, maar wel significant: van 9,5 naar iets meer dan 8. Het andere goede nieuws is dat ik -op mijn voorstel- het groene licht kreeg om de dagelijkse enzalutamide dosis te verlagen van 4 naar 3 capsules (van 160 mg/dag naar 120 mg/dag). Het goede verloop van de behandeling en mijn relatief lage gewicht (65-66 kg, lichaamslengte 1,77 m) waren voor de uroloog redenen om hiermee in te stemmen. Mijn belangrijkste redenen zijn om niet meer dan de noodzakelijke dosis medicijn in te nemen en vooral de cognitieve bijwerkingen van enzalutamide te beperken. Het lijkt erop dat dit gaat lukken :-)

5 opmerkingen:

Piet zei

Dat zijn goede berichten. En één fiets heeft ook z'n voordelen: hoef je nooit te kiezen welke je neemt.

Wim Schermer zei

Jij bent me toch wel een taaie Wijnandt. Je hebt al heel lang die rotziekte maar door zeer assertief om te gaan met de verschillende behandelingen en behandelaars bereik je wel steeds het optimale resultaat. Bij jou is altijd het glas half vol, een positieve levenshouding werkt ook in je voordeel.
Groeten,
Wim

Wilco Pompert zei

Beset Wijnandt,

Fijn om te horen dat het relatief goed met je gaat! Meer algemeen vind ik het ook een teken van hoop dat deze ziekte zo goed onder controle kan worden gehouden met beperkte bijwerkingen.
Ik wens je veel gezondheid toe!

Wilco

Wijnandt zei

Dank voor jullie meeleven, dat doet een mens goed! Een grote stimulans om opgewekt te blijven doorfietsen :-)

@Wilco: Op zich hebben mijn medicijnen -gelukkig beperkt in tal en last!- relatief weinig bijwerkingen. Enzalutamide is in dat opzicht wel een zwaar medicijn met meer bijwerkingen dan ik tot nog toe was gewend. Veel problematischer is de onaangename wisselwerking tussen enzalutamide en verschillende hartmedicijnen. Met name Ramipril en bisoprolol verdragen zich heel slecht, zo is mijn ervaring. Gelukkig kon ik het zonder Ramipril stellen en voor bisoprolol vonden we met succes een niet-lipofiele vervanger, te weten atenolol.

Renee zei

Beste Wijnandt,

Wat mooi om te lezen zoals je je ervaringen deelt op je weblog en ook heel open schrijft over je prostaatkanker. Je maakt een hoop mee.

Maar ik zal me eerst even voorstellen, omdat je mij niet kent. Mijn naam is Renee en ik werk voor samhealth, een onderzoeksbureau actief in de gezondheidszorg. We zijn op zoek naar mannen met uitgezaaide prostaatkanker die willen meewerken aan een onderzoek naar de ervaringen omtrent het ziekteproces en de behandeling. Heb je hier misschien interesse in? Hieronder stuur ik je nog wat meer informatie:

Het doel van het onderzoek is inzicht krijgen in het pad wat je hebt doorlopen en de beleving omtrent je behandeling. Er wordt onder andere gevraagd naar welke obstakels je daarin tegen bent gekomen en aan welke ondersteuning je behoefte zou hebben (gehad). Door je deelname aan dit onderzoek draag je bij aan de verbetering van de zorg, dienstverlening en informatie voor patiënten met prostaatkanker. De opdrachtgever is een bedrijf dat medicijnen voor de behandeling van prostaatkanker ontwikkelt.

Wij organiseren individuele gesprekken van 1 uur bij mensen thuis op een nader te bepalen datum & tijdstip in juli of augustus.

Aanmelden kan via www.samhealth.nl/onderzoek. Voor vragen kan je ook een mail sturen naar renee@samhealth.nl of bellen met 0343-443570.

Groeten,
Renee