20 april 2015

Mijn Toxy Flite

Op 3 februari schreef ik dat de Toxy Flite in het vat zat. Inmiddels is het ligfietsje up and running, en ik vermoed nu al, na enkele 10-tallen km’s ervaring, dat-ie niet zal tegenvallen voor het beoogde gebruik! In navolging van Ronny van Huffel wil ik 'm vooral voor rustige tochten gebruiken waarbij sightseeing belangrijk is en snelheid totaal ondergeschikt. De hoge en relatief rechtop zit is hiervoor bepalend.

Het ging niet zonder slag of stoot om de Toxy geleverd te krijgen zoals ik 'm wilde hebben. Vooral de levering met een BionX achternaaf motor was niet zo eenvoudig. Uiteindelijk is ’t gelukt, en al helemaal nadat Gerrit Tempelman van de Ligfietsshop en ik het eens waren over de afsluitende tuning waarbij ’t fietsje op belangrijke punten door Gerrit werd verbeterd:
  • de BionX accu is verhuisd van onderaan de achtervork naar de linkerkant van het frame;
  • de low-end gripshifter en achterderailleur zijn vervangen door de kwalitatief veel betere SRAM X-0 componenten, evenals een beter passende 9-speed cassette. ’t Schakelen ermee gaat buitengewoon soepel;
  • de dunne Schwalbe Marathon Plus bandjes zijn vervangen door dikkere 1.75" exemplaren. Daarom zijn ook de smalle spatborden vervangen door bredere exemplaren.
Die verbeteringen door Gerrit zijn erg goed uitgepakt, waardoor ik een langdurige tuningperiode -nu ’ns dit onderdeel, dan weer dat, enzovoort- heb kunnen vervangen door een eenmalige grondige tuning. Wellicht kan het nog nodig/wenselijk blijken om de montagepad voor de achterderailleur te vervangen door een dikker exemplaar, maar dat heeft geen haast.

Zelf heb ik gezorgd voor de gele achtertas. Die kon ik ophalen bij het produktieatelier van Radical in Gasselternijveen, slechts 17 km van ons huis in Veendam verwijderd :-) De pedalen heb ik ook zelf gekocht en zijn dezelfde als die op al m’n andere fietsen, te weten Time Atac XS Carbon klikpedalen. Ook hier zitten er titanium "kneesavers" van 10 mm op. Het extra kussentje op de standaard hoofdsteun heb ik er zelf op geknutseld, aangepast aan m’n anatomie.

De foto’s laten zien dat de Flite in wezen een eenvoudig ontworpen fietsje is: slechts 1 kettingblad voor, wat ook resulteert in een stuur met voldoende ruimte voor alle bedieningen. Het opvouwen gaat relatief gemakkelijk, evenals het optillen en wegzetten in onze nieuwe Familienkutsche, weer 'n Toyota Verso.

9 opmerkingen:

Jan Goddemaer zei

Als ik Ronny ermee zie fietsen, dan lijkt het inderdaad een erg relaxt fietsje. Ik kan het moeilijk proberen: Ronny is twee koppen groter dan ik en zijn benen evenredig langer...
Ik denk dat je er veel aangename uren mee zal kunnen doorbrengen.

Piet zei

Een grappige fiets die zeker zijn sterke kanten heeft. Door de korte wielbasis en de grote zithoek heel geschikt voor snelle korte bochten.

Wim zei

Mooi fietsje, lekker compact.

liggende fietser zei

Proficiat met je Flite, zullen we een clubje oprichten ;-) De zeer korte wielbasis was voor mij wel ff wennen. Maar naderhand leerde ik de behendigheid ervan kennen.

Belle zei

Veel plezier met je nieuwe aanwinst!

Jan zei

Thys Roetstrike,
Hallo Wijnandt, off-topic. Ik zoek al 'n geruime tijd naar een Roeitrike. (heb er eerder met jou ook contact over gehad). Ze zijn niet meer te vinden en Derk heeft ook geen tijd meer ze te maken. Hij deed me de suggestie er zelf een te (laten) maken van een Optima Rider en een Roets-tweewieler. Ik ga er nu zelf een maken en vroeg me af of jij nog detailfoto's van jou roetsdriewieler hebt? Groeten Jan

Wijnandt zei

Hallo Jan, alles wat evt. nuttig voor je zou kunnen zijn heb ik verzameld en weggezet op http://herten3.home.xs4all.nl/public/wtv/roeitrike/ .Je kunt die afbeeldingen allemaal stuk voor stuk bekijken en/downloaden.
Meer detailfoto's heb ik niet.
Zou een oproep in Ligfiets& je op het spoor kunnen brengen van een roeitrike in het echt?

edwin de groot zei

Ook hier zitten er titanium "kneesavers" van 10 mm op
Hoi, weet jij wie die kneesavers levert?

Groets
Edwin

Wijnandt zei

Hallo Edwin,

de website van de leverancier is
http://www.kneesaver.net/

De diverse kneesavers zie je op de pagina
http://www.kneesaver.net/shop---products.html