28 juli 2014

Het kon minder :-)

Deze ochtend heb ik m'n afspraak met de uroloog van het St. Lucas ziekenhuis in Winschoten. Ik kan het heel goed vinden met deze specialist en we zijn erg open tegenover elkaar als het gaat over mijn aandoening. Het -niet eens zo lange- gesprek overtreft al m'n verwachtingen :-))

Mede door m'n speurtochten op internet over de recente ontwikkelingen voor de behandeling van hormoonresistente prostaatkanker en de overzichtelijke presentatie ervan aan m'n specialist -Enzalutamide vs. bicalutamide.pdf (625 kB)- is mijn geval uitvoeriger dan gebruikelijk besproken in de maatschap van urologen en oncologen die bij de diverse ziekenhuizen in deze regio werken. De uitkomst hoor ik met veel plezier aan:
- per direct stoppen met het gebruik van bicalutamide. Wèl doorgaan met de 3-maandelijkse Lucrin depôt injectie;
- over 3 maanden wordt m'n bloed onderzocht om het effect van het stopzetten van de bicalutamide medicatie na te gaan. Naar aanleiding daarvan wordt beslist of er direct met enzalutamide medicatie wordt begonnen, waarbij de gebruikelijke chemokuur wordt overgeslagen. Deze enzalutamide medicatie wordt beschouwd als een "trial" omdat de wettelijke registratie van het gebruik vóór een chemokuur nog niet rond is.
- de botscan gaf aan dat in de periode van de 11 jaar na de eerste botscan (juli 2003) nauwelijks progressie is in uitzaaiïngen als botkanker en dat de kans op "skeletal events" -botbreuken of dwarslæsies- zeer gering is. Desalniettemin blijft Ra-223 een behandelingsoptie.

Bevrijd van vele zorgen ga ik in opperbeste stemming weer naar huis...

We kunnen voorlopig weer verder! Dat wordt vanmiddag dus een potje roeifietsen om m'n botten gezond en sterk te houden door de uitoefening van druk- en trekkrachten daarop :-)

'k Heb altijd al geweten dat roeifietsen niet alleen heel plezierig  en de ultieme total body workout is, maar ook supergezond. Anders dan de verslavingen aan koffie, alcohol, rookwaren en andere drugs, suiker, zout en vet heeft een roeifietsverslaving -en de kans daarop is erg groot!- géén nadelige gevolgen voor de gezondheid!

5 opmerkingen:

Piet zei

Ga zo door Wijnandt!

stradaatje zei

Fijn dat het zo goed met je gaat, roets maar lekker verder !

Wijnandt zei

Dank voor de aanmoedigingen! 'k Heb gisteren de daad bij het woord gevoegd en een stukje rustig geroetst.
Het was ERRUG warm, ook omdat er bijna geen wind was.
Vanmiddag meer km's geroetst dan gisteren, weer in een kalm tempo. Voordeel daarvan is dat je met zulke "wandeletappes" geen hersteldagen nodig hebt :-). Een ander voordeel is dat je langer onderweg bent en langer kunt genieten van het buiten zijn. Vandaag voelde het iets minder warm dan gisteren, want er stond een stevige en betrekkelijk frisse Noorderwind. Zo'n dag dat je heel blij bent met tegenwind in het open veld :-)

Jan Goddemaer zei

Fijn dat specialisten ook openstaan voor suggesties van "leken".
Fiets ze!

Wijnandt zei

Dat is zeker een heel verschil met "vroeger". Vooral de jongere artsen zijn niet afkerig van actief meedenken door hun patiënten. Al is het wel raadzaam om niet de spreekkamer binnen te komen als de internetwijsneus met een stapel prints :-)