16 juni 2012

Trainingsschema, ook voor de hartspier

Eergisteren, donderdag dus, was ik prettig verrast toen ik m'n korte trainingsrondje reed op m'n THIJS 209: 'k had veel kracht, kon fel accelereren en kon hele stukken weer met 25-30 km/uur rijden. Het beste ritje sinds m'n hartoperatie van alweer ruim 3 maanden geleden :-)
Het gaat nu merkbaar vooruit want  'k kan ook weer uren wandelen en hele dagen stevig doorwerken in de tuin.

M'n experimentje met de dosis Sotalol (beta blokker) heeft een wat andere vorm gekregen: niet de dosis is verkleind, maar de tijd tussen de innames heb ik verlengd. Vanaf 9 juni neem ik de voorgeschreven dosis (de helft van een 40 mg Sotalol tablet) niet elke dag in, maar om de 36 uur. Met een kleine aanpassing om een hanteerbaar weekschema te krijgen komt dit neer op een vermindering met een factor 1,4 (5 halve tabletten per week ipv 7).
Het leuke hiervan is dat ik nu langere periodes heb waarin de beta blokker door z'n geringere concentratie in het bloed het hart minder afremt en ik dus wat meer inspanning kan leveren. Deze kan ik nu benutten om m'n spieren, dus ook de hartspier, te trainen in het effectieve gebied. Voor mij komt dit volgens de gangbare vuistregels neer op trainen met een hartfrequentie van tussen 105 en 135.

 Het overzichtje hiernaast toont de tijdstippen van innemen en de perioden waarin ik het beste kan fietsen (of veel in de tuin werken). Het is inmiddels m'n ervaring dat het zinloos is om te trainen kort na het innemen van de beta blokker!

Mocht dit alles goed gaan (merkbare verbetering van het prestatieniveau en geen toename van fibrillatie episodes), dan zou zelfs een 48-uursschema te overwegen zijn. Maar voor zo'n reductie met een factor 2 is overleg met m'n cardioloog noodzakelijk!

Duurzame toekomst: Little Sun
Kleine en eenvoudige zaken kunnen veel mogelijk maken. Heel mooie voorbeelden zijn te zien op Little Sun. Vooral de foto's zijn de moeite waard!
Kennelijk kent de fotografe Helen Zeru, van wie de hier afgebeelde foto is, haar klassieken (aardappeleters)…

1 opmerking:

Mick zei

Het prettige van Beta-blokkers is dat ik me veel beter kon blijven concentreren (in mijn jonge jaren). Maar artsen zijn erg terughoudend bij het voorschrijven er van vanwege het gevaar op hartstilstand bij overdosis.
Studenten moeten voor hun examen daar dan ook meestal de 'zwarte markt' voor op.
Mvg Mick