04 oktober 2011

Wij zijn allen kapucijnapen (2)

(Het eerste deel is hier te vinden)

't Mag als bekend verondersteld worden dat de middenklasse (de mensen dus, niet de auto's) het bepaald niet gemakkelijk heeft in het rijke Westen. Bijna overal staat dit socio-economisch segment onder druk door achterblijvende groei, ja zelfs door daling, van het besteedbaar inkomen per huishouden. Vooral in de USA heeft deze trend een grote omvang gekregen, en is het onderwerp van bijv. Winner-Take-All Politics: How Washington Made the Rich Richer -- and Turned Its Back on the Middle Class.

Onlangs kwam ik een infographic tegen die heel duidelijk de teloorgang van de Amerikaanse middenklasse weergeeft.

Omdat deze infographic zo interessant is, heb ik 'm hier opgenomen. De groeiende inkomensongelijkheid in de USA wordt wel heel treffend weergegeven!

Het bestaan van een gezonde en actieve middenklasse in al z'n varianten (vanaf lagere tot hogere middenklasse) kan een sterke motivatie zijn om door leren en werken zich omhoog te werken. Als dit voorbeeld er niet (meer) is kunnen zowel de hoop op het bereiken van een beter leven als de inspiratie en motivatie om daarvoor te werken, grotendeels wegvallen. Voor individuele burgers, maar ook voor de maatschappij als geheel, is dit een heel slechte zaak!


Occupy Wall Street !
Inmiddels zijn ook in de USA de kapucijnapen wakker geworden en is een beweging ontstaan tegen de financiële elite: Occupy Wallstreet (OWS).

De berichtgeving in ons land over OWS is meestal beneden alle peil. Zo deed de Telegraaf OWS af als overlast veroorzakende jongeren. Maar ook de NYT, een Amerikaanse kwaliteitskrant, lijkt slechts met frisse tegenzin over deze beweging te berichten. Betere berichtgeving staat in de Amerikaanse Huffington Post, de Britse Guardian en de Beierse Süddeutsche: Wie die Gier der Oberschicht den Protest provoziert:
Die Demonstrationen sind chaotisch und die Botschaften wirr: Doch es wäre falsch, die Protestler in New York als Spinner abzutun. Denn sie richten völlig zu Recht den Blick auf die tiefe Spaltung Amerikas. Derzeit ist es so, dass die Wall Street alles kassiert und der Rest der Gesellschaft nichts bekommt - und das muss sich schnellstens ändern...
en: Top-Ökonom solidarisiert sich mit US-Demonstranten:
Sie fordern das Großkapital heraus, und sie scheinen Erfolg zu haben. Die Aufmerksamkeit für die New Yorker "Occupy Wall Street"-Bewegung, die seit Wochen gegen den Einfluss der Banken und die Folgen der Finanzkrise kämpft, wächst. Jetzt schlagen sich sogar Prominente und ein Nobelpreisträger auf ihre Seite - und die Bewegung weitet sich aufs ganze Land aus...

Ook dat nog…
M'n fietskm's! Dat ik zoiets belangrijks bijna zou vergeten!  ;-)
augustus 541 km, waarvan 354 op m'n roeifiets en 187 op m'n CF-bike;
september 600 km, waarvan 365 roeifiets en 235 CF-bike.

Geen opmerkingen: