03 juni 2009

Fietskm's in mei, ervaringen met Rotor Cranks en RANS Dynamik Pro

Het was te verwachten dat na de 780 km fietskm's in april de totaalscore in mei niet hoger zou uitvallen. Het viel toch niet tegen: 755 km totaal in mei, waarvan 331 op de roeifiets, 233 in m'n velomobiel en 191 op de nieuweling in m'n fietsstal, de RANS Dynamik Pro.

Het is werkelijk heerlijk fietsen op de Dynamik Pro. 't Is een betrekkelijk licht fietsje met z'n aluminium frame en 13 kg totaalgewicht, wendbaar en snel -maar niet nerveus- reagerend op stuur en pedaalkracht. Het Rotor Crank systeem (titanium mtb-versie, cranklengte 165 mm) raakt nu eindelijk ingelopen en begint z'n voordelen duidelijk te tonen. Met het Rotor Crank systeem is het heerlijk en gelijkmatig rond trappen.
Met m'n oorspronkelijke Shimano XTR crankset was het echt harken geblazen met naar m'n gevoel een overdreven buiging van de knieën.
Het Rotor Crank systeem lijkt niet alleen een gewenning van het spiergebruik nodig te hebben (dat kan 2-3 maanden duren), maar ook een inlooptijd gedurende zo'n 1000-1500 km.
'k Schat in dat m'n Rotor cranks pas helemaal ingelopen zullen raken tijdens onze fietsvakantie in Beieren dit jaar.

M'n vrouw Willy heeft sinds einde zomer van vorig jaar hetzelfde Rotor Crank systeem op haar fraaie Santos SCC01 mtb. Na de jaarlijkse onderhoudsbeurt ervan, enkele dagen geleden, viel het haar op dat de Rotor cranks nu heel licht lopen. Dat bleek ook uit haar fietsprestaties: moeiteloos klom ze op 1e Pinksterdag naar de Posbank toen we de Havikswaardroute deden. En even moeiteloos ragte ze op 2e Pinksterdag door het Zwolse Bos, tegen het einde van de Leemculeroute.
Heel mooie routes trouwens, met dat liefelijke IJssellandschap...

'k Ben niet de enige die ervaart dat het met 'n RANS CF-bike beter klimmen is dan met een ligfiets. Heel herkenbaar is het relaas van een kersverse CF-bike bezitter, die uitstekend verwoordt wat veel anderen al hebben ervaren. En hij is niet de eerste die z'n ligfiets(en) daarna de deur heeft uitgedaan, dit wegens de voordelen van RANS CF-bikes vergeleken met ligfietsen.
Het uur van de waarheid zal voor mij en m'n Dynamik Pro pas slaan als we over een paar weken, onderweg naar München, de klim omhoog doen bij Mühltal, even voorbij Kloster Schäftlarn. 'k Verheug mij er al hartgrondig op!

En ja, met onze zonnestroompanelen gaat het heel goed. De Sunny Boy omvormer laat deze ochtend zien dat we vanaf 15 mei al 371 kWh, al meer dan 10% van ons jaarverbruik aan elektriciteit, ca. 3300 kWh, in eigen beheer hebben opgewekt. Dit weblog is overigens niet gewijd aan onze uitstapjes in het onderwerp 'duurzame energie'. Maar misschien zal ik hierover toch wel af en toe iets vermelden wat heel erg de moeite waard is...

Geen opmerkingen: