07 november 2007

Een middag op de interne/cardiologie

Even na de vorige post neem ik de auto om naar het Refaja streekziekenhuis in Stadskanaal te gaan. Deze ochtend bij het opstaan had ik weer 'ns een lichte aanval van paroxysmaal boezemfibrilleren, een totaal onregelmatige samentrekking van de hartboezem.
(De Maatschap Cardiologie Harderwijk geeft hieromtrent overzichtelijke achtergrondinformatie.)


'k Kan direct bij m'n huisarts terecht die m'n eigen waarneming bevestigt en direct overlegt met een cardioloog van Refaja, zodat ik deze ochtend daar terecht kan. Direct wordt bloed geprikt en een hartfilmpje gemaakt; zodra de uitslagen daarvan bekend zijn wordt besloten om mij op te nemen op interne/cardiologie en m'n hartritmestoornis te behandelen met een "elektrische cardioversie."

Behangen met sensoren, electroden en een infuus lig/zit ik op een bed op de hartbewaking en kijk met belangstelling naar het drukke gedoe op de afdeling. 'k Kijk nooit naar ziekenhuisseries op TV, dus alles is nieuw voor mij.
'k Vraag aan een verpleger of hij Willy, m'n vrouw, wil bellen op haar werk om haar te informeren over m'n lotgevallen. Dat lukt, en zij kan het regelen om direct van het werk te gaan en via ons huis in Veendam naar Stadskanaal te komen.

Omstreeks 15.00 uur komt m'n cardioloog, drs. Vijn, bij het bed, krijg ik m'n lichte narcose via het infuus en vervolgens een stroomstoot toegediend, volgens de recorder output om 15:08:30 precies. Zodra ik weer bij m'n positieven ben komt dokter Vijn mij vertellen dat de elektrische cardioversie helaas slechts een tijdelijk effect had en dat ik op medicijnen moet overgaan om m'n hartconditie weer onder controle te krijgen en de risico's van bloedstolselvorming zoveel mogelijk te verminderen. Even later krijg ik m'n eerste dosis van maar liefst 3 medicijnen en mag ik onder telemetriebewaking rondwandelen in het ziekenhuis. Ook krijg ik te horen dat ik om 19.00 uur weer naar huis mag, morgen medicijnen moet halen bij de apotheek, vrijdagochtend de trombosedienst op bezoek krijg en op 3 december weer bij de cardioloog moet komen.

Om half 5 arriveert Willy, gebracht door onze buurman Hector, en treft mij aan in het kleine ziekenhuiscafé dat vlak bij de IC is gesitueerd. We maken het ons gerieflijk met kranten en tijdschriften, een hapje eten en een kop koffie. Een uur later vraag ik aan de hoofdverpleegster op de IC of ik een half uur eerder weg mag, want ik voel mij weer goed genoeg om naar huis te gaan. M'n hartbewakingsgegevens blijken dat te bevestigen, zodat ik om kwart over zes mij weer op de IC meld om m'n sensoren en telemetrie-apparatuur te laten verwijderen. 'k Bedank het personeel voor de goede zorgen en maak als 'n haas dat ik wegkom. In de frisse buitenlucht voel ik mij onmiddellijk nog veel beter, en rij zelf naar huis.

'k Slik nu 3 medicijnen (Acenocoumarol, Ramipril, Bisoprololfumaraat) en ben onder controle van de trombosedienst.

[Aanvulling d.d. vrijdag 9 november] Donderdag voelde ik mij lichtelijk moe, maar was gelukkig fit genoeg om met de vrouw van een bevriend domineesechtpaar, dat ook in Veendam woont, op stap te gaan: eerst naar Ikea in Groningen om een bureautje met stoel uit te zoeken, en naar Drachten om bij m'n Apple dealer naar een iMac 24" computer en een Canon kleurenprinter te kijken. Wat we zagen was goed genoeg om direct aan te schaffen en mee te nemen. 's Avonds regel ik een ADSL-aansluiting voor hen bij XS4ALL. Binnenkort zal ons domineesechtpaar toegang hebben tot tot de wondere wereld van het internet.
's Avonds weer kort getraind op de roeibank, heerlijk!

Geen opmerkingen: