24 juli 2006

Tussenstand

De computertjes op m'n fietsen wezen vanochtend uit dat ik dit jaar 2788 km heb gefietst: 1076 km op de GrassHopper, 931 km in WAW015 en 781 km op m'n THYS 222.

Afgelopen week is van fietsen weinig gekomen. Van woensdag tm. vrijdag was ik in Maastricht om de banden met familie en vrienden weer aan te halen en om de SONOFAGOD PICTURES te zien op de schitterende en uitgebreide expositie van Gilbert & George in het Bonnefantenmuseum; zie ook WhiteCube.com (klik daar op de vierkante thumbnails voor een grotere afbeelding).

Al is m'n GrassHopper mij werkelijk uitstekend bevallen in de vakantie en tijdens de weekenduitstapjes, toch zou ik graag voor die gelegenheden een rechtopfiets willen hebben maar dan wel zonder zadelpijn. Daar zijn verschillende goede redenen voor, waarop ik nu niet verder zal ingaan.

De zogenaamde "crank forward" fiets is misschien wat. Rans.com heeft deze fietssoort verder ontwikkeld en maakt daarvan een aantal varianten. Deze foto bijvoorbeeld laat zien dat het speciaal ontworpen zadel en de daarbij behorende zitpositie het interessant maken om dit uit te proberen.

't Experiment is een gecalculeerd risico: als het bij mij de zadelpijn geheel of grotendeels verhelpt heb ik een mooie fiets erbij voor weekend en vakantie, en als dat niet het geval is heeft Willy er een mooie en bijzondere fiets bij...

'k Ben van plan om een Rans Dynamik frame te importeren vanuit de USA en de peperdure onderdelen van m'n Santos mtb daarop te laten monteren.

6 opmerkingen:

Wim Schermer zei

Hi Wijnandt,
Ik vind jouw zoektocht naar een rechtopfiets zonder zadelpijn heel interessant. Ik ga graag met mijn vrouw een stukje fietsen, maar na 10 km heb ik er al grondig spijt van. Elk jaar fiets ik wel met haar de route langs de bloemendagen in Limmen. Na een uur ben ik het schoon zat. Gek als je weet dat ik zonder bezwaar 250 km met mijn Quest kan rijden.
RSS houdt me op de hoogte van een wijziging op je site, dus blijf schrijven.
Groeten,
Wim Schermer

Wijnandt zei

Wim,

jij ook al? Zo gek is het niet als je evenals ik de voorkeur geeft aan 'n ligfiets. Zie namelijk http://waw015.blogspot.com/2006/05/100-zekerheid.html voor het verslag van m'n laatste martelgang op de mtb.

De redenen waarom ik met 'n Rans Dynamik wil experimenteren zijn:

1. Betere controle op moeilijk terrein zoals grind, drooggevallen beekjes etc.
2. Beter zicht op de naaste omgeving bij sightseeing.
3. Meer gelijkheid met m'n vrouw die op haar mtb rijdt.

Overigens wordt de GrassHopper steeds vertrouwder, ook in verkeer en op moeilijk terrein. Vorige week hebben we door Giethoorn en Dwarsgracht gefietst, en de stuurmanskunst om die bruggetjes te nemen kon ik gemakkelijk opbrengen. Grappig was dat ik afgelopen zondag merkte dat ik daarmee wel m'n grenzen duidelijk had verlegd. Het voelde super safe op de GH!

Maar de THYS blijft verreweg m'n grootste favoriet. 'k Vergat nog te vermelden dat ik na terugkeer uit Maastricht mij hoogst onbehagelijk voelde, en pas weer opknapte na een rondje op de roets.

Het warme weer noodzaakt mij om nu 's ochtends al een roetstochtje te maken :-)

Wijnandt zei

Inmiddels ben ik tot de conclusie gekomen dat ik beter een RANS Cruz kan nemen dan 'n Dynamik. Hierover gaat de discussie op
http://pub23.bravenet.com/forum/1970022224/show/559979
M'n ideeën worden ondersteund door het relaas op
http://pub23.bravenet.com/forum/1970022224/show/560825

allewedertje zei

Wijnandt, ik ga wss hetzelfde doen als jij, alleen ga ik voor de Zenetik, omdat ik de spullen van mijn renfiets wil overzetten. Ik wacht alleen nog tot de modellen voor 2007 uit zijn, kwestie van te weten wat er evt nog veranderd/verbeterd.
Groeten,
Tihamér

Wijnandt zei

Tihamér,

ik wist al dat je met dat idee speelde en ik ben benieuwd hoe dit experiment -want zo wil ik het nog blijven noemen- voor jou zal uitpakken. Het was trouwens een eerdere opmerking van jou die mij op het idee bracht om de onderdelen van m'n mtb op een CF-bike frame te zetten!

Is het je trouwens opgevallen dat die door mij begonnen thread, met de titel "Comfort difference beween Fusion/Cruz and Dynamik?" heel vaak bezocht is? Kennelijk een onderwerp dat veel mensen interesseert!

Groet van

Wijnandt -die overigens fervent roeifietser blijft.

allewedertje zei

Hoi Wijnandt,

dat was me idd al opgevallen op het CF forum. De reden dat ik voor de Zenetik kies is omdat 1. ik daar alle onderdelen van mijn renfiets op kwijt kan en 2. omdat het de lichtste van de CF's fietsen is. Wordt hoogstwaarschijnlijk vervolg.

Tihamér -die na een weekje samen met een roeifietser te hebben gereden er nog steeds het nut niet van inziet