23 februari 2013

Foute flex :-(

Wim Schermer's posting over de vervoerder DPD en de reacties daarop zijn trieste verhalen. Dat wij mensen, meestal laagbetaalde flexwerkers in de kelder van het loongebouw, zo willen uitknijpen, om… Ja, waarom eigenlijk?

Een deel van het verhaal is natuurlijk de winstmaximalisatie die iedereen vandaag de dag meent te moeten nastreven, desnoods over de ruggen van flexwerkers. Hiermee verloochenen wij niet alleen het recht op een goed bestaan voor deze werknemers, maar ook het rechtvaardigheidsgevoel dat we in onze genen hebben. Daarover heb ik al twee jaar eerder geschreven (eerste deel; tweede deel).

Voorbeelden zat: Apple, die ik als Apple-gebruiker heb laten weten dat ik hun Rupsje Nooitgenoeg gedrag sterk afkeur. En sinds kort de ophef rondom Amazon.de dat zich ook aan zeer laakbaar gedrag schuldig maakt. Ik hoop oprecht dat de Duitse consumenten, media en overheid erin slagen om dit te corrigeren!

Voor mij is vooral de vraag: hoe vermijd ik zoveel mogelijk zaken doen met bedrijven die hun werknemers met een schijntje afschepen? Soms weet je als gewone consument niet wat er allemaal gebeurt en nog vaker komt het voor dat je geen keus hebt: bijv. de webwinkel is de enige die kan leveren wat ik wil hebben maar blijkt wel te draaien op foute flex of gebruikt een pakjesvervoerder die op foute flex draait.

Voor mij staat voorop dat ik niet wil meewerken aan dergelijke praktijken. Werk aan en rondom ons huis besteed ik uit aan fatsoenlijke bedrijfjes en ambachtslieden, bij voorkeur in de eigen regio gevestigd. Plofkippen en bio-industriëel varkensvlees koop ik niet. Spullen made in China ook liever niet, hoewel ik vaker dan mij lief is geen keus heb :-((

Ik ben tevreden met uitstekende/goede waar voor een aannemelijke prijs, en sta wantrouwig tegenover heel goedkope aanbiedingen. Dan liever wat minder spulletjes of een maandje langer sparen…

Uiteindelijk is het simpel, zoals een Amerikaanse zegswijze dat zo mooi stelt:

"Put your money where your mouth is!"

07 februari 2013

Binnen! :-(

Opkomende griep kondigt zich op veel manieren aan. Bij mij was het zover in de nacht van dinsdag op woensdag: in bed kon ik niet warm worden en lag ik te rillen van de kou, zo leekt het althans. 'n Deken erbij en warme kleding stopten eindelijk het rillen, maar toen was het al 3:00 uur.

Gisteren was het dus binnen zitten, met alleen 'n uitstapje naar de groenteboer: 1 kg rode uien en 1 kg winterpeen gekocht om deze week in 1x 6 porties hutspot voor 2 personen te koken.

Verder is het lezen en studeren. Dat is wel weer 'n voordeel van zo'n griepje: het kost dan minder moeite om daarvoor de rust op te brengen ;-)

04 februari 2013

Buiten!

Deze ochtend knapt het weer snel op en het wordt zelfs zonnig, temperatuur 5-7 ºC en een vrij krachtige (19 kn), bij vlagen harde wind (30 kn).

Na 't slechte weer van de afgelopen dagen is het een genot om deze ochtend om het huis rond te scharrelen: het vele aangespatte zand van m'n roei2wieler THIJS 209 wassen, en voor de kleine vogels volle pindanetjes ophangen in de heesters.

En 's middags op de roeifiets: 'n klein ommetje maar, want bij wat extremere weersomstandigheden ben ik nog aan de voorzichtige kant, en het is ook goed opletten met die harde windvlagen op het Veenkoloniale platteland. Met 'n mooi duwtje in de rug krijg ik op de lange stukken weer het vertrouwde ritme te pakken en snor ik met ruim 35 km/uur fluitend voort :-)

Gisteren was het heel anders: een naargeestige dag: aardedonker en onophoudelijk regen.

Gelukkig had de galerie van Pascalle Verhees en Philip Wildevuur, Galerie Wildevuur in Hooghalen, heel fraaie figuratieve schilderijen hangen van onder meer Simeon Nijenhuis, en staat naast naast het landhuis van Hiemstra State een gezellige theeschenkerij. Daarmee is zo'n dag heel goed door te komen!

(NB: de foto's op Hiemstra State zijn op 20 februari 2011 genomen.)