22 december 2012

De beste wensen...





21 december 2012

Google Maps de fietsroute laten berekenen en tekenen

De opmerkingen van Wim Schermer bij m'n vorige posting zijn voor mij aanleiding om via Google Maps weer een track te maken; dit keer laat ik de route door GM zelf berekenen en tekenen. Daarbij let ik goed op de punten die Wim noemde. Ik maak 'n paar screenshots  en zet er een slechts minimale toelichting erbij. Deze is niet bedoeld als een instructie voor newbees, maar ik hoop/verwacht dat mensen met enige GPS- en GoogleMaps-ervaring mijn manier van werken met GoogleMaps wel snappen.

Wim merkt op dat ik de tracks echt moet opslaan in GoogleMaps. In m'n vorige posting gebeurt dat kennelijk met mijn manier van werken tussen neus&lippen door omdat ik EERST een nieuwe kaart maak voor de route die ik wil tekenen. Op die nieuwe kaart sla ik de tracksegmenten op door dubbelklikken op het laatste punt en het evt. bewerken van het pop-up venstertje en op OK klikken. Dan staan de statusbuttons linksboven in het GoogleMaps-venster vanzelf op Gereed en Opgeslagen. Anders moet je alsnog op die buttons klikken, ze heten dan Gereed resp. Opslaan.

Maar die blauwe KML is echt een download link...

Nu de screenshots die een indruk geven van het verloop:


Nieuwe kaart maken (naam: Leusden-A'foort).Screenshot: Na "Opslaan in Mijn kaarten" en na klikken op "Leusden-A'foort".


Screenshot: Na klikken op "BEWERKEN" (in vorige screenshot) en na maken van routebeschrijving van A naar B door klikken op fietsicoon en op blauwe "ROUTEBESCHRIJVING"








Screenshot: De zojuist gemaakte fietsroute moet nog worden opgeslagen in "Mijn kaarten", in de daarvoor gemaakte kaart Leusden-A'foort.


Screenshot: Na klikken op "Kaart bekijken"


Screenshot: Enkele minuten later...De blauwe KML is een download link waarmee de getoonde track(segmenten) in 1 KML-bestand naar de eigen computer worden gedownload.
 

Screenshot: De track "Fietsen van Leusden nr A'foort" in BaseCamp

20 december 2012

Track tekenen met Google Maps

Het is vandaag zonnig maar guur weer, enkele graden boven nul en een stevige wind. Deze ochtend doe ik de wekelijkse boodschappen bij onze nationale grootgrutter. Dat doe ik gewoonlijk op vrijdag, maar morgen wordt winterse neerslag (natte sneeuw, ijzel) verwacht, dus het kan glad worden.

Vanmiddag ga ik virtueel fietsen in de omgeving. 'k Ga een track maken om daarmee in de buurt van ons huis te experimenteren. Momenteel is m'n manier van werken met Google Maps als volgt:

Inloggen in Google > naar Google Maps, https://maps.google.com/ > Mijn plaatsen > Kaart maken.
Kaartnaam bedenken en intikken in tekstvak Titel, evt. beschrijving intikken in tekstvak Beschrijving, Radiobutton Openbaar of Niet openbaar aanklikken.
De kaart in goed werkbare positie in browservenster schuiven en voldoende inzoomen.
In de kaart linksboven met het icoontje voor tekenen selecteren "Een lijn tekenen langs wegen" of "Een lijn tekenen".
Het beginpunt kiezen en klikken, vervolgens tekenen langs de gewenste wegen -met "Een lijn tekenen langs wegen" daarmee doorgaan totdat de reeds getekende lijn opeens verspringt. In dat geval een klein stukje terug tot de oorspronkelijke lijn weer op de kaart springt en 1x klikken om dat tracksegment te beëindigen. 2x Klikken op dat laatste punt doet een pop-up venstertje verschijnen: vul de naam in van dat tracksegment en klik op OK.
Evt. volgend tracksegment tekenen zoals eerste totdat het eindpunt is bereikt.

Voor het tekenen van een track(segment) langs niet-te-volgen wegen (dat blijkt vanzelf als je zo'n weg neemt) gebruik je "Een lijn tekenen": evt. een al getekend vorig tracksegment beëindigen en een naam geven, het tekenicoontje instellen op "Een lijn tekenen" en dichtbij de vorige lijn 1x klikken om te beginnen. Tekenen, en af en toe 1x klikken om de weg "vast te zetten", zodat de lijn de bochten in de weg zo goed mogelijk volgt. 2x Klikken op dat laatste punt doet ook hier een pop-up venstertje verschijnen: vul de naam in van dat tracksegment en klik op OK.

Bij al dat geteken is het meestal nodig om de kaart te verschuiven; dat gaat gemakkelijk met de pijltjestoetsen voor links, rechts, boven, onder.

Links in het browservenster staat de lijst van de getekende tracksegmenten. Kennelijk duurt het een paar minuten voordat die tracksegmenten in één .kml bestand zijn gezet door de Google-servers.
Om dat bestand te downloaden: evt. weer inloggen in Google > naar Google Maps, https://maps.google.com/ > Mijn plaatsen > gewenste kaart aanklikken. Als het goed is staan de track, c.q. staan de tracksegmenten, op de aangeklikte kaart. Klik op KML: de tracksegmenten worden nu als één .kml-bestand gedownload naar de eigen computer.

Na omzetten van het bestand van .kml naar .gpx (via GPS Visualizer) bewerk ik de verzameling tracksegmenten in Garmin BaseCamp: samenvoegen, evt. hoogtedata vanuit de eigen kaart toevoegen, enz.

Hoe het werken met Garmin BaseCamp eruit ziet en het resultaat ervan, zijn te zien op de kaart van Borgerswold (zwarte track) en de kaart van een stukje Bayern met een blauwe track die ik heb getekend van een mooie fietsroute vanaf Kloster Schäftlarn, een route die we al talloze malen hebben gefietst :-) Niet ver van het begin van die track is een rood stukje te zien. Da's het steile stuk dat ik in het hoogteprofiel heb geselecteerd. Onderaan het gegevensvenster is te zien dat de helling 8,8% is. 'n Kort stukje stevig klimmen dus.

'k Hoef niet uit te leggen dat ik bij dit werk heel veel plezier heb van m'n 30 inch Cinema Screen :-)

Pfffhhh…, 'k krijg heimwee, nu ik al die bekende namen weer zie…

12 december 2012

Wandelen, niet fietsen en alweer die economie…

De laatste tijd -zo'n anderhalf, twee weken- komt er van fietsen heel weinig: geen zin, want het is dood- en doodsaai langs de weg wegens het meestal slechte en/of sombere weer.
Onze behoefte aan beweging en buitenlucht bevredigen we -m'n vrouw en ik- met wandelingen van 1½-2 uur, vlak bij huis (Borgerswold), wat verder weg (Zuidlaren-Midlaren) of nog verder weg (Deventer, langs de IJssel en de mooie binnenstad).
We happen flink wat frisse lucht in een mooie omgeving en hebben veel te bespreken…

Als ik ff ga roetsen, dan is het alléén met zonnig weer en op de trike en verzin ik een tochtje door het Borgerswold met mooie hellinkjes, bochtenwerk, tussensprintjes en een stukje Borgercompagnie.
'k Heb trouwens nooit veel lust gehad om uren en uren achter elkaar te fietsen: thuis heb ik genoeg andere dingen te doen. M'n wiskunde -geometrische algebra- wordt steeds leuker :-) , m'n GPS-gedoe begin ik langzamerhand te snappen en dit weblog moet af en toe worden aangevuld met zaken die mij bezig houden. Kleine technische details van fietsen, roeifietsen en trikes-in-bestelling vallen daar meestal NIET onder ;-)

'k Heb de afgelopen dagen veel gestoeid met Google Maps, een prima website om daarmee tracks te maken. 'k Heb me uitgeleefd rondom de Starnberger See, en heb zelfs een bijna foutloos rondje kunnen maken om dat meer, als track en als route :-)

Economie en olie
M'n mening over het boek van Tomas Sedlacek, "De economie van goed en kwaad", kreeg steun uit een wel heel onverwachte hoek.

In een interessant artikel, "Peak Oil Warning From an IMF Expert" geeft Michael Kumhof -Duits econoom, 50 jaar oud en werkzaam bij de afdeling onderzoek van het International Monetary Fund (IMF)- zijn oordeel over de olievoorziening en hoe de de economie omgaat met harde fysische wetmatigheden. Enkele citaten:
"One fact is that since late 2005, the growth rate of world crude oil output has been very close to zero. If you add in things like Natural Gas Liquids and unconventional forms of oil, then the recent trend becomes a little more positive. Nevertheless, if you just look at crude oil [which accounts for around 80 % of liquid fuel production], you could say, well maybe we are already at the historic maximum level of production." [……]
"The effect of oil prices on GDP can be non-linear. This means that beyond, let's say, $200 per barrel, a lot of businesses might not be able to cope. You could think of transportation : trucking, airlines and the whole car industry might suffer quite gravely from such a high price. And that might have knock-on effects on other sectors of the economy." [……]
"Economists have been neglecting entropy, and I think that is a mistake. There was a work published in 1971, by Nicholas Georgescu-Roegen. Even before that, the first person who ever tried to put the concept of entropy into economics was Frederick Soddy, who was the Nobel Price winner in chemistry in 1921. Their work got some attention at the time they were published, but afterward they got pretty much ignored. I think that in the future, entropy is something economists should look at a lot more." [……]
[……] "looking at the evidence, I cannot just dismiss the geological perspective anymore [i.e. the perspective of an absolute limit to future extraction capacities]. To just dismiss that perspective would be highly unscientific, even irresponsible." [……]
Tot zover het interview met Kumhof.

Bijgaande grafiek, "World's Liquid Fuels Supply", laat zien dat een steeds groter deel van de vloeibare fossiele brandstoffen moet komen van tot nog toe volslagen onbekende bronnen, z.g. "Unidentified Projects". Het totale olieverbruik per dag van de hele wereld is momenteel iets meer dan 86 miljoen vaten ('barrels', 1 barrel is 159 liter). Niemand weet welke die "Unidentified Projects" zijn en evenmin of ze kunnen worden gerealiseerd. Meer over deze grafiek in Kurt Cobb's artikel "The one chart about oil's future everyone should see". Hij stelt onder meer dat
"The global economy is entirely dependent on continuous flows of energy and raw materials. Oil is absolutely central because it provides one-third of the world's energy and more than 80 percent of its transportation fuel. Unless oil production rises from here, global economic growth will eventually stall (if it hasn't already)" 
en besluit met de waarschuwing:
"With high oil prices and the hottest new techniques unable to move the needle on worldwide production of crude oil, we should look at Glen Sweetnam's chart with considerable concern. We should ask ourselves whether it is wise to base energy policy on the fantasies of industry and government forecasters. Perhaps we should focus instead on the trends and data we can verify and prepare ourselves and our economies for a world that may not have the copious amounts of oil that the industry is promising."

01 december 2012

De economie van goed en kwaad

NRC Handelsblad had gisteren (vr 30-11-2012) een recensie van het boek "De economie van goed en kwaad" door Tomas Sedlacek. Het gaat hier om een recente Nederlandse vertaling van het boek "Economics of Good and Evil: The Quest for Economic Meaning from Gilgamesh to Wall Street" dat in juli 2011 (bijna 1½ jaar geleden) in het Engels verscheen.

'k Heb nogal wisselende ervaringen met boekrecensies in de NRC, dus nadat ik de lofprijzingen had gelezen van de recensent Maartje Somers (net als ik géén econoom!) nam ik een kijkje op Amazon.com. Natuurlijk was ik vooral benieuwd naar het oordeel van andere lezers over dat boek.  

Van de 44 lezers die een review schreven waardeerden 24 het boek met 5 sterren (het maximum). De overige 20 waren minder royaal: 4 sterren:dertien; 3 sterren: vier; 2 sterren: drie reviewers.

Al bij de recensie van Maartje Somers had ik m'n twijfels over het boek. Zij schrijft tegen het einde:
"De verdienste van dit boek ligt dan ook niet in het economisch advies voor de volgende Eurotop, maar in het op losse schroeven zetten van ons economisch stelsel. Rode draad is het verbreken van de band tussen ethiek en economie in de 18de eeuw, niet voor niets het tijdperk dat veel moderne economiehandboeken als beginpunt nemen. Sedlacek herstelt die pre-moderne ethisch-economische traditie met dit boek, dat vooral in de cultuurhistorische traditie van de alfawetenschappen past."
Ondanks de vele lovende reviews op Amazon.com, vond ik de uitvoerige bespreking door "Not a natural Bob Bickel" (2 sterren) het meest to the point. Zijn conclusies:
"Sedlacek, no doubt, is an intelligent, well-informed, technically accomplished, well-meaning scholar who is determined to contribute to re-introducing specific ethical and moral content to mainstream economics. I'm sure he understands that the value-neutral posture of today's practicing economists is really not value neutral at all. Instead, intended or not, it manifests a commitment to maintaining a status quo that is becoming increasingly inequitable. The Economics of Good and Evil, however, is wordy, redundant, poorly organized, in part written in stream-of-consciousness fashion, given to specious inferences, and all too often simply beside the point. Yes, the book contains a lot of information and occasional aphoristic insights..."
Het ongemakkelijke gevoel dat ik bij dit boek heb, komt voort uit m'n besef dat de huidige 'mainstream' economie geen rekening houdt met de eindigheid van onze planeet Aarde. Ons economisch handelen is de hoofdoorzaak van de snelheid en onverbiddelijkheid waarmee wij de beschikbare hulpbronnen opsouperen en de drijvende kracht achter de wereldwijde oorlog die wij (= het mensdom) meedogenloos voeren tegen de levende natuur, vooral het dieren- en plantenrijk.

De economie schort het vooral aan kennis van de betawetenschappen. Sommige gedachtengangen in de economie zijn domweg in strijd met de hedendaagse natuurwetenschappen. De nefaste invloed van het economisch denken -culminerend in de idée fixe van alsmaar voortgaande economische groei!- wordt bepaald niet opgeheven door alleen het herstellen van de band tussen ethiek en economie.

Als het gaat om het goede en kwade in het economisch denken en handelen zijn er schrijvers van niet gering kaliber die blijk geven van veel meer inzicht en daarover veel betere betogen hebben geschreven. Het is gemakkelijk om een heel lange lijst te maken, maar laat ik mij beperken tot een vijftal boeken van gerenommeerde auteurs die goed zijn te volgen voor de ontwikkelde leek:
  1. Limits to Growth: The 30-Year Update, Donella H. Meadows, Jorgen Randers, Dennis L. Meadows
  2. The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality, Richard Heinberg
  3. The Wealth of Nature: Economics as if Survival Mattered, John Michael Greer
  4. Small Is Beautiful: Economics as if People Mattered, E.F. Schumacher
  5. 2052: A Global Forecast for the Next Forty Years, Jorgen Randers
Wat deze boeken gemeenschappelijk hebben is -inderdaad!- het besef van de eindigheid van de Aarde en haar hulpbronnen, wat tevens DÈ blinde vlek is in het huidige economisch denken, en ook in het boek van Tomas Sedlacek.

Kortom, naar mijn mening is het in de NRC besproken boek niet veel meer dan een omgevallen boekenkast. De problemen die worden veroorzaakt door het huidige economische denken en handelen komen niet aan de orde. De relevantie van het boek voor de hedendaagse maatschappelijke problemen is gering.

Skibril versus fietshelm met vizier

Tot vorig winterseizoen heb ik regelmatig m'n skibril -'n Alpina Colambo Air- gebruikt om gezicht en ogen te beschermen tegen de kou. Nu heb ik ook een Kask fietshelm met vizier, weliswaar gekocht voor gebruik op de nieuwe HP Scorpion trike (die over 'n paar maanden zal arriveren), maar toch interessant om op de roeifiets te proberen.

Vandaag is het kort na twaalven ideaal weer om fietshelm en skibril te testen op m'n roei3wieler. 'n Waterig zonnetje en ondanks de 2 graden boven nul en weinig wind al onaangenaam waterkoud.

Eerst 'n rondje Borgerswold/Borgercompagnie met de Kask fietshelm. Daaronder draag ik 'n dunne helmmuts, die al heel vaak z'n nut heeft bewezen. Het geheel draagt zeer comfortabel, met bril en neergeklapt vizier.
M'n hoofd blijft lekker warm, eigenlijk al gauw tè warm. Geen wonder met 'n lijf dat van top tot teen aan het werk is bij het roetsen. De bescherming van de ogen door het vizier tegen de koude wind valt wat tegen: er blijft voortdurend 'n zuchtje wind in de ogen waaien.
'n Fietshelm met vizier is natuurlijk zwaarder dan een skibril (445 gram resp. 135 gram). Dat is goed te merken, maar heel bezwaarlijk is dat niet. 'n Heel groot pluspunt t.o.v. de skibril is het veel ruimere perifere blikveld.

Daarna 'n klein rondje met de Alpina Colambo. Helmmuts en gebreide bivakmuts over het hoofd en dan de skibril. De vroegere ervaringen komen prompt weer boven: de bescherming van de ogen tegen de wind is perfect, beter dan met de fietshelm. Van het perifere blikveld echter blijft niet veel over. Dat bemoeilijkt het achterom kijken (belangrijk bij voorsorteren en afslaan).

M'n voorlopige conclusies:
de Kask fietshelm met vizier zal ik bij slecht weer voornamelijk dragen op de HP Scorpion trike. Op de roeifiets bevalt mij de Alpina skibril veel beter. Wel zal ik op de roei3wieler minimaal één achteruitkijkspiegeltje moeten monteren om achter mij de verkeerssituatie goed te zien (op het linker voorspatbord?).