22 juni 2012

Ontspannen genieten

Eergisteren (wo 20 juni) bedacht ik dat het hoog tijd werd om weer 'ns verder te fietsen via de mooie fietsroute naar Annen. 'k Ben daar namelijk sinds februari dit jaar niet meer geweest.

Het was mooi zomerweer, de zon scheen en de lucht was helderblauw tussen de stapelwolken door  :-)
In Annen maakte ik rechtsomkeert om de Brink bij de muziektent en ging via Kielwindeweer en Veendammerweg weer op huis aan. 29 Km op de teller, want veel meer zit er voor mij nog niet in…

'k Heb mij bewust ingehouden, vooral rustig geroetst en van de omgeving en het buiten zijn genoten. 'k Wil namelijk af van de neiging die ik heb om m'n roeifietsen in de eerste plaats als fitness- en trainingsapparaten te zien en te vergeten dat het heel mooie vervoermiddelen zijn waarmee het ook uitstekend toeren is. Een bewust meer relaxte benadering van het roeifietsen dus…

16 juni 2012

Trainingsschema, ook voor de hartspier

Eergisteren, donderdag dus, was ik prettig verrast toen ik m'n korte trainingsrondje reed op m'n THIJS 209: 'k had veel kracht, kon fel accelereren en kon hele stukken weer met 25-30 km/uur rijden. Het beste ritje sinds m'n hartoperatie van alweer ruim 3 maanden geleden :-)
Het gaat nu merkbaar vooruit want  'k kan ook weer uren wandelen en hele dagen stevig doorwerken in de tuin.

M'n experimentje met de dosis Sotalol (beta blokker) heeft een wat andere vorm gekregen: niet de dosis is verkleind, maar de tijd tussen de innames heb ik verlengd. Vanaf 9 juni neem ik de voorgeschreven dosis (de helft van een 40 mg Sotalol tablet) niet elke dag in, maar om de 36 uur. Met een kleine aanpassing om een hanteerbaar weekschema te krijgen komt dit neer op een vermindering met een factor 1,4 (5 halve tabletten per week ipv 7).
Het leuke hiervan is dat ik nu langere periodes heb waarin de beta blokker door z'n geringere concentratie in het bloed het hart minder afremt en ik dus wat meer inspanning kan leveren. Deze kan ik nu benutten om m'n spieren, dus ook de hartspier, te trainen in het effectieve gebied. Voor mij komt dit volgens de gangbare vuistregels neer op trainen met een hartfrequentie van tussen 105 en 135.

 Het overzichtje hiernaast toont de tijdstippen van innemen en de perioden waarin ik het beste kan fietsen (of veel in de tuin werken). Het is inmiddels m'n ervaring dat het zinloos is om te trainen kort na het innemen van de beta blokker!

Mocht dit alles goed gaan (merkbare verbetering van het prestatieniveau en geen toename van fibrillatie episodes), dan zou zelfs een 48-uursschema te overwegen zijn. Maar voor zo'n reductie met een factor 2 is overleg met m'n cardioloog noodzakelijk!

Duurzame toekomst: Little Sun
Kleine en eenvoudige zaken kunnen veel mogelijk maken. Heel mooie voorbeelden zijn te zien op Little Sun. Vooral de foto's zijn de moeite waard!
Kennelijk kent de fotografe Helen Zeru, van wie de hier afgebeelde foto is, haar klassieken (aardappeleters)…

06 juni 2012

Ehhh… tsja… schoenen hamsteren?

Qua gevoelswaarde liggen wandelen en fietsen dicht bij elkaar. Beide zijn gezonde en milieuvriendelijke manieren van voortbewegen. Ergo, er kan best een stukje over schoenen af op dit weblog.

Mijn grote voorliefde voor MBT-schoenen -ja, die zogenaamde anti-schoenen met van die bolle zolen- is uit nood geboren. 't Zijn de enige schoenen die ik ken waarmee ik een dag lang kan lopen. 'k Heb me vanwege m'n hallux falgus aan beide voeten (erfelijke kwaal in onze familie, helaas) jarenlang moeten behelpen, eerst met dure maatschoenen (grandioze mislukkingen) en vervolgens met sportschoenen (heel redelijke maar wat wisselvallige resultaten). En sportschoenen staan echt niet onder een sjiek maatpak :-(

't Zal zo'n 2 jaar geleden zijn dat ik onderweg naar iets heel anders een MBT-schoenenspeciaalzaakje passeerde in de Zwanestraat in Groningen. Omdat ik mij vagelijk herinnerde dat ik daarover wat goede dingen had gelezen stapte ik dat winkeltje binnen en probeerde enkele modellen uit. Dat voelde helemaal niet verkeerd, dus kocht ik een paar Nafasi Black. In de daaropvolgende maanden breidde ik m'n collectie MBT-schoenen uit naar 4 paar: de genoemde zwarte Nafasi's, twee paar "casual" schoenen en 1 paar hoge Kitabu wandelschoenen. De laatste doen naar volle tevredenheid dienst als tuinschoenen.

2 Weken geleden vernam ik dat de in Zwitserland gevestigde MBT-fabrikant failliet was. Oei… hoe kom ik in de toekomst aan andere schoenen die gegarandeerd net zo goed voor mij uitpakken??? Van een doorstart van die onderneming leek geen sprake te zijn. Het bleek voor mij een veel groter probleem te zijn dan ik eerst dacht, want ik heb er 2 nachten onrustig van geslapen. En dat overkomt mij maar hoogst zelden, dat onrustig slapen!

Het gaat immers om m'n bewegingsvrijheid die zich vertaalt in -letterlijk!- gaan en staan waar ik wil, zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

In deze tijd van een overvloedig aanbod van alles en nog wat doet het ouderwets aan: hamsteren. Dat woord herinnert aan oorlog en de jacht op boter, suiker en meel, brood en aardappelen en andere eerste levensbehoeften. Toch was dat voor mij de oplossing.

Zoeken dus op internet naar betrouwbare webwinkels die de originele MBT's verkopen en geen vervalsingen ervan die inmiddels ook in omloop zijn. Het leek wel alsof meer mensen op jacht waren naar MBT-schoenen, want de online-collecties werden zienderogen kleiner, vooral in mijn schoenmaat 45. Gelukkig kon ik in Nederland de hand leggen op 4 paar Kitabu GTX lage wandelschoenen -2xbruin, 2xzwart- en in Duitsland 2 paar Nafasi zwart.

Da's mij in m'n leven nog nooit gebeurd: binnen 1 week 6 paar schoenen kopen…