31 december 2009

Brillen en zo…



Al m'n brillen op 1 foto, van boven naar beneden m'n Henry Jullien 'nette' bril, de Ray-Ban zonnebril met fotochrome glazen, de Adidas Evil Eye fietsbril met 'clip-in' glazen op sterkte en onderaan de Alpina Colambo Air skibril.

Het is aan de kromming van de monturen goed te zien dat de eerste drie brillen in toenemende mate beschutting bieden tegen wind en kou. Dat gaat namelijk beter naarmate de brillen dichter tegen het gezicht zitten door de kromming ervan te volgen.



Als het zo koud is dat de Adidas te prefereren is boven de Ray-Ban, is een hoofdband meestal wel zo prettig.
 Als de skibril moet worden gedragen is het niet zinvol om de Adidas daaronder te dragen: alles bijeen teveel brillenglazen!







De skibril kan het beste worden gecombineerd met de Ray-Ban. Dan is het ook prettig om zowel de hoofdband als de bivakmuts te dragen.

30 december 2009

Fietskm boekhouding 2009

Bijna 6000 km, op 60 km na niet gehaald. Niet dat ik daar rouwig om ben. Ook ga ik niet tegen heug en meug 'n doodsaaie fietstocht maken alleen maar om m'n fietskm quotum te halen. Belangrijker is dat ik m'n belangrijkste doelstelling heb gehaald: geestelijk gezond en lichamelijk fit blijven. Het roeifietsen op roei2wieler en roei3wieler blijkt hiervoor zeer effectief te zijn en een heel hoog fungehalte te hebben. Kortom, mijn keuze voor vooral het roeifietsen is een gouden greep geweest!

De laatste tijd hou ik mij fit door sneeuw schuiven: voor de arbeidende stand, al dan niet gepensioneerd, een heel voordelig alternatief voor de wintersport op lange latten in Oostenrijk of Zwitserland, en nog dicht bij huis ook...

Mwahh…, maar nu terzake: de fietskm boekhouding van het jaar 2009.

Totaal 5.940 km gefietst, waarvan 997 km in de velomobiel WAW015 (nu verkocht) en 1.086 km op de RANS Dynamik Pro, een heel mooie CF-mountainbike en m'n nieuwe aanwinst van eind 2008. Op m'n twee roeifietsen heb ik 3.857 km bij elkaar gesprokkeld, waarvan 2.140 km op de Thijs 222 Revolver en 1.717 km op de roei3wieler.
M'n genoemde roei2wieler is nu 6 jaar oud, en zal begin 2010 plaats maken voor het nieuwe model, de Thijs 209, waarvan het frame grotendeels van carbon is gemaakt.

25 december 2009

Met skibril op de roei3wieler

Gisteren heb ik de kruideniersboodschappen gehaald in het centrum van ons dorp -met de auto, dat wel- en onderweg viel het mij op dat de wegen in het centrum en de fietspaden daarheen helemaal schoon en dus uitstekend begaanbaar waren geworden.

Dat was dus snel naar buiten op de roei3wieler die inmiddels bijna wortel had geschoten in de fietsenberging. 'k Wilde namelijk m'n nieuwe skibril (de Alpina Colambo Air) uitproberen die ik deze week binnen had gekregen. Jammer genoeg werd het wel wat warmer, van -5 ºC naar zo'n -2 à -3 ºC, met een bleek zonnetje erbij door de hoge sluierbewolking. 't Was een heel aparte ervaring, zo laag bij de grond uitkijken over de uitgebreide sneeuwvlaktes langs de weg.

'k Had m'n hoofd ingepakt alsof het flink koud was: fleece hoofdband, daarover de dunne gebreide bivakmuts en daarover de skibril. M'n Ray-Ban zonnebril laat zich uitstekend combineren met de skibril. De skibril laat zich prettig dragen, vooral over de bivakmuts heen en sluit heel goed op het gezicht aan, zonder drukpunten of knellend gevoel.

Al roetsend naar het centrum van het dorp 'vergat' ik al heel gauw dat ik een skibril op had, zo comfortabel zit-ie. De periferie van het gezichtsveld wordt wel wat ingeperkt, maar niet hinderlijk. In bepaalde situaties op de weg moet je wat voorzichtiger en defensiever rijden dan gewoonlijk. In dat opzicht is het wel jammer dat het niet zo gemakkelijk is om een achteruitkijkspiegel op de roeifiets te monteren! Overigens is het niet raadzaam om in winterweer (kou en/of sneeuw/hagel) net zo onbekommerd over de weg te raggen als in het goede seizoen. Er zijn nu eenmaal beperkingen…

'k Had niet het gevoel dat ik er vreemd uitzag: in het drukke centrum reageerden de mensen niet anders dan gewoonlijk op de roei3wieler. 'n Skibril heeft in dat opzicht z'n imago mee: een accessoire dat automatisch wordt geassocieerd met (winter)sport. En 't lijkt dan niet zoveel verschil uit te maken of de drager op de lange latten staat of op/in de fiets zit.

Na zo'n ritje door pekelwater spoel ik de 'gevoelige delen' van de fiets -bij de roeitrike vooral de ophangpunten en schijfremmen van de voorwielen en in mindere mate de snek en het achterwiel- met een warm wash-'n-wax autoshampoo sopje uit de tuingieter. 'n Werkje van niks waarna ik 't fraaie spul weer met een gerust hart naar binnen kan rijden.

'k Zal proberen de komende dagen een paar foto's van m'n uitmonstering te posten.

Feest van het licht

22 december 2009

Digitale sporen wissen

'k Koester bepaald niet de illusie dat mijn schrijfsels tot in lengte van jaren interessant zijn -niet voor mijzelf, laat staan voor anderen. De verkoop van m'n velomobiel WAW015 en het opruimen van m'n weblog waw015.blogspot.com waren aanleiding om een al ouder plan, het opdoeken van m'n homepage, eindelijk uit te voeren. Enkele webpagina's die om meerdere redenen de moeite van het bewaren waard lijken heb ik in pdf-formaat omgezet en in m'n online public map gezet.

Zelfs als men geen eigen website heeft, is zo'n /public/ map in de homepage WWW-directory heel handig. Men kan daarin bestanden zetten waarvan het handig is dat ze online beschikbaar zijn. Dat kunnen bijv. bestanden zijn die te groot zijn om ze via e-mail te versturen. Het is dan beter om zulke bestanden online te zetten zodat anderen ze zelf kunnen downloaden.

M'n webpagina's die heden naar de eeuwige digitale jachtvelden zijn verhuisd, staan onder de volgende namen in m'n /public/ map:
  • ~wtv (Lig)fietsen.pdf
  • ~wtv Diversen.pdf
  • ~wtv Huis en tuin.pdf
  • ~wtv Slechthorendheid.pdf
De namen geven de onderwerpen aan waarover de webpagina's gaan.

16 december 2009

Winterkou

In ons kleine HPV-wereldje is het nu een drukke bedoening want bijna iedereen heeft probleempjes die door de winterkou worden veroorzaakt.

Bas Dekker schrijft in z'n onnavolgbare stijl hoeveel moeite het hem heeft gekost om erachter te komen welke fietskleding het meest geschikt is in de winter. Daarin herken ik m'n eigen getob helemaal!

Het Eduard Botter windscherm voor velomobielrijders is heel snel geadopteerd door het VM-wereldje. Iedereen is laaiend enthousiast over het comfort achter zo'n schermpje. Al moet daarbij niet worden vergeten dat de belgische WAW al veel eerder met 'n goed doordacht en inmiddels verder ontwikkeld vizier werd uitgerust.

Er rijdt nu een Quest met borsten rond om de koude luchtstroom via de voetengaten in te perken. En er wordt druk gediscussieerd over voetverwarming en vastgevroren Rohloffnaven.

Kortom, het is weer winterweer.

Nu over mijzelf: ik heb geheel vrijwillig en bij vol bewustzijn het comfort van het velomobielrijden opgegeven door m'n WAW015 te verkopen, en ben nu dus blootgesteld aan de barre winterse elementen op m'n THIJS roei3wieler.

'k Wil natuurlijk niet om de haverklap noodgedwongen binnen zitten vanwege het winterweer en ben afgelopen dagen flink aan het experimenteren geslagen met fietskleding en andere accessoires die ik al heb om te zien tot hoever ik gaan kan op m'n roei3wieler wanneer de buitenthermometer een duikvlucht maakt.

't Valt nog niet tegen, al heb ik het nog niet kouder gehad dan -1 à -2 ºC. Maar dat is al heel wat voor een rasechte koukleum als ik bij 'n kruissnelheid van 23-26 km/uur. 'k Ga m'n bevindingen niet breeduit etaleren, maar kan e.e.a. wel samenvatten:
romp en ledematen: geen problemen tot nog toe en ik heb nog niet alles uit de kast hoeven halen om het warm te houden. Dat is inclusief de handen en voeten, mede dank zij de uitstekend werkende Therm-ic voetenwarmers;
hoofd: da's nog niet zoals ik het wil hebben. Tot ca. 0 ºC kan ik het warm houden met een fleece hoofdband, dunne gebreide bivakmuts en m'n Adidas Evil Eye fietsbril. Als het kouder wordt, krijg ik problemen met m'n voorhoofd, en moet ik m'n fleece balaclava erbij opdoen. Het nadeel daarvan is dat het zicht naar achteren beperkter is. 'k Moet maar 'ns op zoek gaan naar een warmere bivakmuts.

En ja, een soort Eduard Botterscherm voor het gezicht, dat lijkt me wel wat. Een soort vizier dus, zonder helm maar met 'n soort hoofdband. Zou zoiets bestaan? 'k Heb nog niks gevonden op internet…

[Aanvulling dd 19 dec: Over de aanvullende gezichtbescherming heb ik wat e-mailtjes gewisseld met Wim Schermer, die een paar van m'n twijfels uit de weg kon ruimen. Hierdoor kon ik met 'n redelijk gerust gevoel een tamelijk dure skibril OTG (voor brildragers dus) kopen van het merk Alpina, de Colambo Air. 'k Ben benieuwd hoe die zal bevallen. In ieder geval is de kans op een werkelijk effectieve bescherming van de gevoelige delen van m'n gezicht -rondom ogen en neus- mij de stevige uitgaaf van EUR 143 wel waard. Zonder het nemen van een gecalculeerd risico komt een mens tenslotte nooit tot iets...]

[Nog 'n aanvulling dd 19 dec: 'k Ben een paar dagen geleden door Peter Segaar, de drijvende kracht achter Polder PV, in het zonnetje gezet. Dergelijke zaken mogen wel vaker luid en duidelijk worden gemeld.]

01 december 2009

November op de roei3wieler

Gisteren was het de laatste novemberdag en ook een van de mooiste om te fietsen: heel rustig weer met weinig wind en 'n waterig zonnetje. Het was een verademing na al die natte en donkere dagen met soms harde wind!

'k Kon m'n fietskm's voor november over de 300 km-grens heen tillen zodat de eindstand 308 km is. Allemaal afgelegd op de roei3wieler, die momenteel op 1538 km staat.
Nu op naar de 6000 km. Dat moet wel lukken want de totaalstand dit jaar is nu 5761 km, dus nog 240 km te gaan. Dat zou dan iets meer zijn dan de jaarkilometrages van de afgelopen 3 jaren.

'k Moet om de haverklap met de tuinslang en autoborstel over de trike heen, want de plattelandswegen zijn verre van schoon. Gelukkig zitten roeifietsen zo in elkaar dat het klein onderhoud heel gemakkelijk is.

Aan de zonnestroom produktie deze maand is te zien dat november heel donker was: 'n paar dagen met 0,5-0,6 kWh opbrengst en meestal 1-2 kWh/dag. De donkere dagen voor Kerst worden hiermee treffend geïllustreerd. Het eenvoudige grafiekje van de gecumuleerde opbrengst vanaf 15 mei dit jaar brengt het "kruipen" naar de ca. 2400 kWh goed in beeld.

Nu even iets heel anders, 't snoepje van de maand:
William R. Catton, Jr., The Problem of Denial. Warm aanbevolen, evenals zijn boek uit 1980, Overshoot (nog steeds te koop bij Amazon.de).