30 april 2009

April 2009: geweldige fietsmaand met een verschrikkelijke laatste dag

Begin deze middag zet ik onze mtb's, Willy's Santos SCC01 en mijn RANS Dynamik Pro op de fietsendrager om op ons gemak vanuit Zuidlaren naar Groningen te fietsen en weerom. We zijn nog geschokt door de vreselijke gebeurtenissen in Apeldoorn die we in real time op TV kregen voorgeschoteld. Een typisch Nederlands sprookje is vandaag wreed uit het nationale sprookjesboek gescheurd, een sprookje geïllustreerd met bewegende liefelijke en zonnige kleurrijke beelden: overal feestelijk gestemde mensen, politie op de fiets en de koninklijke familie in de bus.

De natuur doet z'n best om ons weer op te beuren: overal bloeit en groeit het dat het een lust is, en regelmatig is de lucht zwaar van de intense bloemengeuren. Het is zonnig maar niet echt warm met zo'n 16 graden, dus de passende fietskleding houdt ons warm. In Zuidlaren en Haren zijn de onvermijdelijke rommelmarkten in vol bedrijf, maar daarmee hebben Willy en ik totaal niets en passeren we zonder ze te bekijken.

In Groningen-centrum is het stervensdruk, je kunt bijna over de koppen lopen. Samengevat: 'n klerezooi, smoezelig en armoedig, oorverdovende herrie en platvloers. 'n Sfeerloze bedoening waar niks te beleven is. We vluchten de stad weer uit, richting het fraaie platteland met z'n sfeervolle dorpjes Glimmen, Noordlaren, Midlaren en Zuidlaren.

Dat is eens maar nooit weer, op Koninginnedag naar de stad...

Gelukkig is niet alles negatief. Op de terugweg, in Groningen in de Herestraat bij 'n tijdelijk bierkraampje, raken we in gesprek met een groepje van drie studenten. Een ervan merkt direct op dat m'n fiets het midden houdt tussen een 'gewone' en een ligfiets. Hij blijkt goed op de hoogte van fietsen, en we hebben het over de voordelen van de RANS CF-bike, die hij -begrijpelijk- nog nooit eerder heeft gezien, t.o.v. de ligfiets. Ook de fraaie afmontage van m'n fiets wordt opgemerkt en gewaardeerd.

Merkwaardigerwijs heb ik deze maand, en vandaag is het net zo, de ervaring dat de Dynamik Pro erg opvalt bij m'n wandelende en fietsende medeweggebruikers. Dit ondanks dat dit model minder extreem is gebouwd dan de RANS Fusion of Cruz. Het kan natuurlijk zijn dat de aandacht eerst uitgaat naar die kerel die zo kinderlijk eigenwijs op z'n oversized kinderfietsje zit, en vervolgens naar 't fietsje zelf dat kennelijk de oorzaak is van die merkwaardig aandoende verschijning.

Weer terug in Zuidlaren leggen we even aan bij 'Op 't Olle Stee' voor 'n kop koffie en een portie bitterballen, wat ons goed doet. We raken in gesprek met een echtpaar dat een tweetal jonge, maar al heel grote Oudduitse herdershonden bij zich heeft. Schitterende honden, al uitstekend opgevoed en heel toegankelijk.

En tot slot de fietskm-boekhouding.Met inbegrip van de bijna 40 km van vandaag heb ik deze maand april 780 km totaal gefietst: 415 km op de roeifiets, 104 km in de WAW en 261 km op de Dynamik Pro. Deze afstanden laten zien dat het meestal prima fietsweer was in april 2009!

08 april 2009

Prettig ritme: tuinieren, dan fietsen

Nu het langer dan een week voorjaarsweer is -van heel fraai tot aangenaam- merk ik dat ik geen minuut langer dan strikt noodzakelijk binnen wil zijn. Gelukkig laten in de tuin werken en fietsen zich voortreffelijk combineren. Bijv. een ochtend tuinieren en 's middags een ommetje op de roeifiets.

De harde wind maakt het stoffig buiten, er is vannacht en vandaag nog te weinig regen gevallen om de droge akkers rondom Veendam geheel stuifvrij te maken. Prima weer om nu even binnen te zitten en wat fietsimpressies te posten...

Algemeen. De lange winter en vooral het weer wat nergens voor deugde behalve binnenzitten, heeft bij mij z'n sporen achtergelaten. Op het eind begon het alsmaar doorzeurende niksige winterweer mij behoorlijk op de zenuwen te werken!
De eerste drie maanden van dit jaar heb ik weinig gefietst wegens de onaantrekkelijke weersomstandigheden in het noordoosten van Nederland. Het is goed te merken in de fietskm-logs: januari 301 km in de WAW; februari+maart 69 km op de roeifiets, 359 km in de WAW. Da's maar 729 km in de eerste drie maanden van dit jaar!

Roeifiets. Zelfs na de lange winterpauze voelde de roeifiets vanaf het begin weer als vanouds vertrouwd aan en na enkele tientallen meters was de routine weer helemaal terug. Alleen m'n conditie hield niet over, en ik heb die met trainingsrondjes van 10 en 25 km weer moeten bijspijkeren. Gelukkig was dat met 'n week zo goed als bekeken, en nu kan ik zeggen dat ik weer een behoorlijk uithoudingsvermogen heb. Nu de snelheid nog...
[lofzang op de roeifiets] Bij tuinieren en roeifietsen merk ik goed dat m'n rug en andere spiergroepen de laatste jaren veel sterker zijn geworden. Dank zij een serie rek- en strekoefeningen die ik meestal na het fietsen doe, ben ik ook nog een stuk soepeler geworden. Bukken, hurken, knielen en weer oprichten, het kost mij allemaal geen moeite. [/lofzang op de roeifiets]

RANS Dynamik Pro. Heerlijk fietsje! Betrekkelijk licht (ca. 13 kg) en supermooi afgemonteerd. Afgelopen zondag maakten m'n vrouw en ik een kort fietsritje naar de opstapdag in Assen, en alles ging heel gemakkelijk. Het comfort, voorzover je dat kunt beoordelen na een ritje van 2x13 km, was ook uitstekend ondanks dat ik het zadel nog niet helemaal goed heb afgesteld. Klimmen doet het met de nieuweling uitstekend, beter dan met m'n Cruz. 'k Moet 'm eerstdaags maar gauw uitproberen op de Posbank...