13 februari 2009

De nieuwe CatEye TL-LD610 LED-fietsachterlichten







Lichtkanonnen, zelfs overdag met wat zon.
Als je klikt op de kleine foto's kun je op de grote foto's het verschil met het (eveneens brandende!) oude achterlichtje achterop nog beter zien.

03 februari 2009

Vanaf heden andere indoor roeitraining

Volgens onze administratie heb ik de Concept 2 indoor rower al sinds 2001 in m'n bezit. 'k Heb 'm toen nieuw gekocht met de bedoeling om hiermee in de winter m'n conditie op peil te houden. Al die jaren heeft-ie storingsvrij z'n werk gedaan, al heb ik 'm moeten aanpassen met een ligfietsstoeltje en klikpedalen. Het waarom en hoe daarvan heb ik op m'n website beschreven.

Vorige winter al kwam een probleem opzetten dat zich deze winter nog heviger aandiende: 'k ben niet meer gemotiveerd om langer dan meestal 8, soms 16, minuten achtereen te roeien op de Concept 2. De betrekkelijke eentonigheid van de trainingsessies doet mij nu de das om, en 8-16 minuten zijn echt te kort om effectief te zijn als conditietraining.

Omdat ik het belangrijk vind dat m'n conditie ook in de winter op een redelijk peil blijft, heb ik het over een andere boeg gegooid: m'n Thijs 222 roeifiets, die ik sinds eind 2003 in m'n bezit heb, staat nu op een ergotrainer van Tacx. Het is de Bushido, een draadloze ergotrainer die zonder netspanning werkt.

Belangrijk kenmerk van een ergotrainer is dat je diverse trainingsprogramma's kunt maken, waarin je bijv. de lengte en het stijgingspercentage van meerdere hellingen kunt invoeren zodat je een afwisselend parcours lijkt te hebben.

Het lijkt ook van belang te zijn dat ik de specifieke roeibeweging op de Thijs 222 train. Ondanks dat de Concept 2 indoor rower voor een redelijke roeiconditie zorgt, is er toch weinig overeenkomst tussen het spiergebruik op de Concept 2 en dat op de Thijs 222. Het gevolg was dat ik in het voorjaar de conditie voor m'n Thijs 222 bijna vanaf het begin weer moest opbouwen.

Het vastzetten van de Thijs 222 in de Tacx Bushido gaat overigens niet volgens de standaardmethode. Dit komt door de sterk asymmetrische bouw van de Thijs achtervork. Met 'n paar heel eenvoudige aanpassingen heb ik dit alleszins verantwoord en degelijk opgelost, zodat het achterwiel van de roeifiets precies in het midden op de rol van de motorrem staat.

Wellicht kan ik m'n Concept 2 roeibank verkopen als ik meer ervaring heb opgedaan met de Tacx Bushido.

01 februari 2009

Nieuwe fietsachterlichtjes

Niet alleen bij de koplampen, ook bij de fietsachterlichtjes heeft de nieuwe generatie veel meer lichtsterkte, wel tot een factor 20!

'k Heb daarom om te beginnen een CatEye TL-LD610 fietsachterlicht besteld om te bezien waar en hoe ik dat op m'n WAW kan monteren. Lukt dat, dan bestel ik er nog een of meer bij, afhankelijk van of ze ook op onze andere fietsen nuttig zijn èn goed gemonteerd kunnen worden. Dan kunnen we de oude generatie achterlichtjes afdanken.

Via een posting op BentRider Online werd ik geattendeerd op een review van fietsverlichting in de New York Times. M'n bestelde CatEye TL-LD610 kwam daarbij niet slecht uit de bus.