24 juni 2007

Zo vlak voor de zomervakantie...

Omdat ik al vrij snel het 50 mm/f 1.4 objectief kreeg voor m'n digitale spiegelreflexcamera Pentax K100D, kan deze combinatie mee op vakantie naar München. 'k Heb er afgelopen zondag, alweer een week geleden, mee kunnen oefenen in Naarden-Vesting. Het fotograferen met deze Pentax gaat trefzeker en als het moet heel snel wegens de diverse handige voorinstellingen. Dat wordt veel foto's maken!

Afgelopen donderdag was het schitterend weer en ik ging halverwege de middag op m'n THYS 222 Revolver een ommetje maken van iets meer dan 40 km. 'k Had nog zo'n 6 km te gaan om thuis te komen toen ik m'n stalen aandrijfkabel stuk trok. 'k Had het geluk dat ik een reserve dyneema aandrijfkabel bij me had. Weliswaar had ik nog nooit een aandrijfkabel onderweg vervangen, en al helemaal geen dyneema kabel, maar dank zij wat denk- en puzzelwerk is het toch gelukt. De omstandigheden waaronder ik deze reparatie moest doen waren ideaal: 'n lekker warm zonnetje, bij een bankje naast een rustig fietspad en geen auto's in de buurt. Het snelheidsrecord voor roeifietsaandrijfkabelvervangen heb ik vast niet gebroken, maar op 'n gegeven moment kon ik weer opstappen en naar huis rijden.

Het werken met een dyneema kabel blijkt heel wat gemakkelijker dan met een stalen kabel, die wegens z'n veerkracht voortdurend alle kanten op wil zodat het niet zo gemakkelijk is om 't spul op z'n plaats te houden bij het monteren ervan en het weer aanbrengen van het snek-elastiek. 'k Kan mij levendig voorstellen dat veel roeifietsers inmiddels de voorkeur geven aan een dyneema aandrijfkabel!
Diezelfde avond heb ik direct twee nieuwe dyneema kabels besteld bij Derk Thijs. Als we terug zijn van vakantie, zullen ze wel bij de post liggen :-)

Vandaag (zondag) was het weliswaar droog, maar het woei stevig en warm was het ook niet. Omdat ik gisteren m'n WAW een kleine onderhoudsbeurt heb gegeven (ketting gesmeerd, banden opgepompt, het stof eraf gespoeld), lag het dus voor de hand om vandaag daarvan te profiteren door met WAW015 een ommetje te maken.

We hebben deze maand minder 's zondags gefietst, onder meer door het soms slechte weer. Dat blijkt uit de statistieken: deze maand tot nog toe 534 km gefietst: 373 THYS, 46 WAW015, 115 RANS Cruz.

Er zullen deze maand nog wel enkele tientallen Cruz-kilometers bijkomen, daar in Bayern...

01 juni 2007

Km's gefietst in mei en zomervakantie in zicht


Ik schrijf dit direct na de middagboterham zodat het eten wat kan zakken voordat ik een ommetje ga maken op m'n THYS 222 Revolver.

En ja, het blijkt zonneklaar dat ik de afgelopen maand vaker op m'n knieën de maairand van ons gazon heb gerenoveerd dan fietskm’s gemaakt: de teller blijft steken op 262: 219 THYS en 43 RANS Cruz.

Na nu in totaal 470 km op m'n Cruz heb ik de knoop doorgehakt en (a) besloten deze fiets mee te nemen op vakantie en (b) wegens (a) een Rohloffnaaf erop laten zetten. De Shimano XTR achterderailleur kon maar slecht overweg met de lange ketting van de Cruz, want in tegenstelling tot wat ik op m'n MTB was gewend, ging het schakelen op de Cruz vaak haperend en onzuiver. De inmiddels gemonteerde Rohloffnaaf schakelt perfect, zoals ik ook gewend ben van de Rohloffnaaf op m'n GrassHopper.

Ook in andere opzichten blijkt het dichterbij komen van onze zomervakantie in ons favoriete gebied, te weten de wijde omgeving van München. Met wat kunst- en vliegwerk ben ik er in geslaagd om binnenkort twee mooie objectieven te mogen ontvangen voor m'n vandaag gekochte Pentax K100D camerahuis. De lenzen zijn de Pentax SMC 77 mm F1.8 Limited FA en de Pentax SMC 50 mm F1.4 FA. Beide lenzen staan hoog aangeschreven in de gemeenschap van Pentaxgebruikers! Hopelijk heb ik in ieder geval een (het 50 mm objectief) of beide lenzen in huis voordat we op stap gaan. En in het geval van de grootst mogelijk pech -namelijk dat beide Pentax-lenzen niet op tijd arriveren- kan ik nog altijd terugvallen op m'n oude Sony DSC-S70.

41 km geroetst