31 december 2006

De Boekhouding

Fietskm's afgelegd in 2006: totaal 5961 km

Per fiets:
* roeifiets THYS 222: 2337 km
* velomobiel WAW015: 1828 km
* ligfiets GrassHopper: 1723 km
* Crank Forward bike: RANS Cruz: 73 km

21 december 2006

Sneller dan anders

Ik sta vandaag even voor zonsopgang op met het voornemen om vanochtend in onze tuin de bloeiende -dus ten dode opgeschreven!- bamboe op te ruimen en te verhakselen, en vanmiddag met WAW015 50 km te fietsen.

Gisteren heb ik de ketting van WAW015 verzorgd. Deze was schoon, op het slijpsel van de 4 kettingrollen na. De stroomlijn blijkt de ketting effectief tegen het vuil op de weg te beschermen.
Eerst voegde ik twee schakels aan de C10 Campagnolo ketting toe. Deze was namelijk te strak geworden na 'n paar veranderingen in de afstelling. 'k Heb vervolgens zoveel mogelijk vet van de ketting afgeveegd met een doekje en vervolgens gesmeerd met Morgan Blue Extra Dry Lube. Het ronddraaien van de trappers ging daarna veel lichter!

Vanmiddag ga ik al direct zeker 2-3 km harder dan ik gewend ben en dat blijft zo tijdens de hele rit van iets meer dan 48 km -zonder pauze- tot aan de warme chocolademelk bij Van Beresteijn. Dat blijkt ook uit de gemiddelde ritsnelheid (AT-mode) die nu 2,7 km/uur meer is dan het beste gemiddelde daarvoor.
Maar of het alleen lig aan de verlengde en gesmeerde, dus soepeler lopende, ketting? Gisteren heb ik namelijk voor mijn doen flink wat koolhydraten geladen door anderhalf gebakje te verorberen dat Willy van het werk had meegenomen, overgebleven van een tractatie door collega's.

Het geheel overdenkend denk ik dat ik de WAW misschien nog wat lichter kan laten lopen door de eenvoudige kettingrollen te vervangen door de speciale kettingrollen van Terracycle. Binnenkort maar 'ns overleggen met Dries Callebaut...

50 km gefietst

15 december 2006

Eindelijk weer fietsen

Omdat het vandaag voorlopig voor het laatst èn zacht èn droog weer zal zijn, wikkel ik de standaardbezigheden -zoals de wekelijkse boodschappen bij de nationale grootgrutter- met bloedspoed af en ga om ca. 13.15 uur op stap voor een ontspannen duurtochtje van 50 km. Het is wel te merken dat ik ruim 2 weken niet heb gefietst! Dat had natuurlijk z'n redenen: het af en toe regenachtige weer, de noodzakelijke tuinwerkzaamheden en de diverse feestelijke voorbereidingen en sociale verplichtingen die bij deze laatste weken van het oude jaar horen. Maar voor het goed bijhouden van de lichamelijke conditie is zo'n fietspauze domweg te lang, zo merk ik nu terdege! Dit gaat zelfs op wanneer ik bijna elke dag m'n omgebouwde Concept 2 indoor rower gedurende 10-20 minuten gebruik.

Het is stil op de weg, ik zie een paar scholieren en meestal chagrijnig kijkende mannen van middelbare leeftijd. De jonkies reageren -zoals bijna altijd- opgetogen als de oranje WAW, pas gewassen en glimmend, voorbij zoeft. In Veendam zijn de reacties nog uitbundiger dan gewoonlijk. Misschien omdat deze week een grote foto van WAW015 in ons plaatselijke bokkeblaadje staat? De foto kan ik hier niet laten zien, maar titel en onderschrift zijn als volgt:

Als een banaan door het verkeer
[foto Peter Panneman]
Is het banaan? Is het een auto? Is het een fiets? Deze vragen stellen veel voorbijgangers zich als ze dit tikje wonderlijk voertuig in Veendams dreven voorbij zien komen. Het is een ligfiets en eentje die de gebruikster beschermt tegen hinderlijke weersinvloeden als wind en regen. Daarnaast is hij nog behoorlijk aërodynamisch en rijdt daardoor soepeltjes door het Gronings landschap waarin het altijd handig is als de wind niet te veel vat op je hoofd heeft. Het enige nadeel is dat de medeweggebruikers van verbazing hun hoofd niet helemaal meer bij het verkeer hebben.

50 km
gefietst