25 juli 2006

Topdag...

Ergens tussen 11 uur en half twaalf ga ik op de roets richting Zuidlaren. De route: Veendam-Spijkerboor-Annen-Schuilingsoord-Zuidlaren. Na de koffie Op 't Olle Stee weer terug naar Veendam: Zuidlaren-50 Bunders-Midlaren-Zuidlaren-De Groeve-Zuidlaarderveen-Spijkerboor-Veendam.

M'n conditie is werkelijk uitstekend: de hele weg sjees ik stevig door en 'k word niet moe. Op de slechtere stukjes weg dendert het verder en voort zonder vaart te verliezen. Heerlijk, zo'n dag dat alles lukt en de ervaring dat je zo'n roets geheel onder controle hebt. Zelfs achteromkijkend een bocht doorroetsen gaat feilloos.

'n Prettige gedachte dat ik door m'n noeste trainingsarbeid meer van zulke ervaringen zal beleven...

41 km geroetst, gemiddeld 26,8 km/uur.

24 juli 2006

Tussenstand

De computertjes op m'n fietsen wezen vanochtend uit dat ik dit jaar 2788 km heb gefietst: 1076 km op de GrassHopper, 931 km in WAW015 en 781 km op m'n THYS 222.

Afgelopen week is van fietsen weinig gekomen. Van woensdag tm. vrijdag was ik in Maastricht om de banden met familie en vrienden weer aan te halen en om de SONOFAGOD PICTURES te zien op de schitterende en uitgebreide expositie van Gilbert & George in het Bonnefantenmuseum; zie ook WhiteCube.com (klik daar op de vierkante thumbnails voor een grotere afbeelding).

Al is m'n GrassHopper mij werkelijk uitstekend bevallen in de vakantie en tijdens de weekenduitstapjes, toch zou ik graag voor die gelegenheden een rechtopfiets willen hebben maar dan wel zonder zadelpijn. Daar zijn verschillende goede redenen voor, waarop ik nu niet verder zal ingaan.

De zogenaamde "crank forward" fiets is misschien wat. Rans.com heeft deze fietssoort verder ontwikkeld en maakt daarvan een aantal varianten. Deze foto bijvoorbeeld laat zien dat het speciaal ontworpen zadel en de daarbij behorende zitpositie het interessant maken om dit uit te proberen.

't Experiment is een gecalculeerd risico: als het bij mij de zadelpijn geheel of grotendeels verhelpt heb ik een mooie fiets erbij voor weekend en vakantie, en als dat niet het geval is heeft Willy er een mooie en bijzondere fiets bij...

'k Ben van plan om een Rans Dynamik frame te importeren vanuit de USA en de peperdure onderdelen van m'n Santos mtb daarop te laten monteren.

12 juli 2006

De GrassHopper in Beieren

Wij zijn alweer ruim een week terug van onze vakantie in Beieren van 19 juni t.m. 3 juli Daar hebben we heerlijk gefietst en andere uitstapjes gemaakt. Zoals gewoonlijk hebben we een paar keer de fietstocht rondom de Starnberger See gemaakt, hebben we door het romantische Graswangtal gefietst van Ettal naar Schloß Linderhof en Oberammergau, en hebben we ook meerdere malen fietstochten naar en door München gemaakt, ondermeer naar de zeer fraaie Botanische Garten in de buurt van Schloß Nymphenburg.

Voor het eerst heb ik m'n ligfiets meegenomen op vakantie. Mountainbiken gaat niet meer vanwege de onduldbare en niet te verhelpen zadelpijn. Jammer, want de mtb is voor Beieren de ideale fiets. Je ziet ze daarom in grote aantallen in en rondom München rondrijden.

M'n GrassHopper heb ik zo goed mogelijk laten optuigen als een vervangende mtb, en de ervaringen in Beieren vielen bepaald niet tegen! Laat ik wel voorop stellen dat de mtb onovertroffen is voor fietsen in heuvelachtig en moeilijk terrein en dat er geen ligfiets is die daaraan kan tippen.

'k Ben niet een keer van m'n fietsje gevallen en de meeste routes over de wat ruigere fietspaden kon ik ook met de GH doen. 'k Moet wel behoedzamer rijden dan op de mtb omdat de GH nu eenmaal niet die mtb-stabiliteit op slecht wegdek heeft.
En het klimmen op echt steile hellingen gaat op de GH een stuk moeilijker dan op de mtb. Daarom hebben we van een route met twee zeer steile hellingen dat stukje moeten overslaan, en de derde steile helling (bij Berg a/d Starnberger See) kon ik pas op de laatste fietsdag in z'n geheel fietsen, zonder te moeten afstappen. Het is vooral een kwestie van het trainen van ligfietsspecifieke beenspieren. Deze moeten zowel in aanleg als in kracht en uithoudingsvermogen verder worden ontwikkeld. Maar dat zal wel lukken, zelfs op mijn leeftijd zoals uit onderzoek hiernaar is gebleken :-) .

Maar het was de extra moeilijkheden waard: geen zadelpijn en andere ongemakken meer!